Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeciętą oponę.

Nawet jest na forum temat że gość wjechał NH TD do sąsiada na łączkę kosić ją, i rozciął przednią oponę, a kołku, korzeniu. Ubezpieczenie kasę mu oddało z ubezpieczenia OC gospodarstwa sąsiada.

Ciągnik miał 5 lat. Sam myślałem że nie mam szans na zwrot a jednak myliłem się.

Dostał kasę na nową.

Kuzyn w przyczepię już dwie opony i felgę zmienił na AC.

Opublikowano

Witam . jakiej firmy macie opony w nh t5060??

albo jakiej powinne być?

Ja w swoim NH T5060 mam Micheliny z przodu 420/70 a z tyłu 520/70. Tylko chyba mam za mało powietrza napompowanego w kołach. Bo jak ostatnio wjezdzałem (z napedem 4x4) pod dosc stroma góre po śniegu z obciążeniem miałem zaczepione za tylni zaczep ścietą sosne. Ciągnik dziwnie zachowywał sie - skakał tak jakbym na maksymalnych obrotach jechał po bardzo nierównej drodze. wiem ze podłoze po którym jechalem bylo równe. Według mnie w takiej sytuacji koła powinny buksowac. Czy przyczyna podskawiwania ciagnika jest zamałe cisnienie w oponach?. Prawidłowe ciśnienie to 1,7 a ja mam 1,6.

Opublikowano (edytowane)

jeśli już maksymalne ciśnienie to 1,6 :P optymalnie 1,2, chyba że mamy oponki niskociśnieniowe to możemy zejść do 0,6 bara

Edytowane przez b0gdan
Opublikowano

Mam takie pytanie czy podczas orania ciągniki z serii T5000 brały wam olej? Trochę spóźnione ale teraz mają z serwisu przyjechać wszystkie rzeczy które znaleźliśmy i tak chciałbym dopytać. Olej był często sprawdzany ogólnie jest na stałym poziomie jednak podczas oranai 9ha tylko że z gazem do dechy zeżarł 1 litr oleju. Czy jest to normalne czy nie?

Opublikowano

Pewnie serwis Ci wciska że to normalne-otóż nie-licząc z grubsza że orzesz hektar w godzinę z kawałkiem wychodzi że bierze 100 ml oleju na godzinę pracy-czyli że przy ciężkiej pracy wypije cały olej w jakieś 100 h :D -a od wymiany do wymiany ile masz godzin w NH ?Załóżmy że 250 h-policz sobie i uzbrojony w tą wiedzę powiedz serwisowi co myślisz...

Opublikowano

Te 9 ha było jesienią a ciagnik jest od kwietnia. Miał 400 motogodzin na liczniku. I Ogólnie oleju nie brał tylko właśnie podczas orania ten litr poszedł. I teraz jak w serwisie tłumaczyć? Ja im powiem że zeżarł litr oleju i jak ich zmusić żeby go sprawdzili gruntownie? Żeby mnie kosztami nie obciążyli za nieuzasadnione koszty

Opublikowano

Każdy silnik wysokoprężny jeśli będzie ciężko pracowac będzie miał ubytki oleju. U nas także ubywa trochę oleju w ciągu 300 mtg. Jak robimy wymiany zalewamy 3/4 stanu . Po 300 mtg stan na bagnecie utrzymuje się na 1/2 skali.

Opublikowano

A w instrukcji obsługi nie ma norm zużycia oleju?

Np. Forterra HSX 3B ma maksymalne zużycie oleju po 100 mtg okresu docierania 0,5 g/kWh

to przeliczając na ilość litrów na ilość mtg ,jak to się będzie miało bo nie bardzo kumam

Opublikowano

Walkol bardzo prosto

Moc twojego silnika określona w kilowatach nie koniach mechaniczncych x 0.5 g na jedną motogodzinę

Przykładowo

Ciągnik o mocy 136 KM ma 100 kw x 0,5 g = 50 gram na 1 mtg

Rasumując 50 gram x około 0,88 = około 44 ml na 1 mtg

Wyliczenie ma zastosowanie oczywiście w przypadku wykorzystywania mocy w 100 %.

Opublikowano

@Baarth - Twoje obliczenia poprawne są przy założeniu że ciągnik będzie pracował przez 100 godzin na 2200obr. przy mocy maksymalnej, co raczej mija się z rzeczywistością ;-)

Opublikowano

Witam. Zauwżyłem w moim ciągniku, że przy odpalaniu zimnego silnika pryska cos na scianę. za chwile jak sie tłumik nagrzeje juz nie pryska Płynu nie ubywa, oleju raczej też. Czy to normalne w zimie?

Opublikowano

ciecz czrna, jak przystawie reke to czrne krople lekko wodniste jak by zmieszał wode z czrnym olejem. Może to jest wilgoć w tłumiku ale ciągnik w garażu.

Opublikowano

Najprawdopodobniej jest to właśnie woda wraz ze sadzą z tłumika. Nie powinno to być nic groźnego. Zapewne w układzie wydechowym a dokładniej w tłumiku nie ma nigdzie otworu którym by woda mogła odpływać (tak jak np w Ursusach)

Opublikowano

Witam . Jestem świeżym posiadaczem t5060 , zrobiłem 5 godzin na 20 l diesla kursując z przyczepą obornika ok 5 ton, 1 km w jedną stronę i powrót w sumie 18 kursów . Jak wg Was spalanie?? Ciągnik ma 15 godzin ..

Opublikowano

Mi T 5060 na 600 godzin średnio spalił 4,9l/h, ale trza jeszcze odjąć z tego 10% bo okazało się że licznik oszukuję.

A licznik to mam zwykły wodomierz.

Pługa, agregatu uprawowego i siewnego to on nie widział.

Przeważnie opryskiwacz, nawozy, transport, ale z 6 i 12 tonową przyczepą, robota z turem, nie kiedy ciężka.talerzowanie.Raczej średnie roboty.

W talerzowaniu spalił 18 l/h ale robił 3 ha/h