Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Przeciwmgłowych nie trzeba ;) Zależy też czy nowy, czy atary typ. Jeśli stary (kwadratowa maska) to włączasz na stacyjce jak np w c330, c360 itd, jeśli nowy (zaokrąglona maska) to masz przełącznik oznaczony żaróweczką, raz przekręcisz to masz pozycyjne, drugi raz mijania. Drogowe w obu typach włączasz wajchą od kierunkowskazów (kierunki góra-dół, drogowe w lewo , pośrodku mijania, w prawo odbija z powrotem, tam "mruga" się długimi). W nowym typie stacyjkę masz z prawej strony, z boku kokpitu, blisko przedniej szyby. Pali się go z kluczyka, kręcąc do oporu, jak w samochodzie. W starym typie masz przycisk obok kolumny kierowniczej.

Opublikowano

Tacy egzaminatorzy np kumpla oblał bo wjechał tylnym kołem na skrzyżowaniu na linie itp a mnie za 3 razem oblała mnie bo miałem włączone światła pozycyjne i jak właczyłem bieg to przełączyłem na mijania i powiedziala że za późno

Gość Profil usunięty
Opublikowano

najtrudniejszy wydaje mi sie cofanie po łuku, byłem juz na nauce jazdy i jakos na początek nie za bardzo mi to wychodzi ;p musze jeszcze troche potrenowac

Opublikowano

na śliskiej nawierzchni ruszamy z możliwe najwyższego biegu, droga hamowania zależy od stanu opon lub rodzaju nawierzchni (zależy jakie są odpowiedzi) maks wysokość przyczepy z ładunkiem to 4 metry i też maks. wys. ciągnika to 4 metry, maks. dł. zestawu złożonego z ciągnika i 2 przyczep to 22 metry, ładunkiem może wystawać od obrysu tylnej burty na maks. odległość 2 metrów, mechanizmu różnicowego używamy gdy jedno z kół napędowych jest w poślizgu, przedniego napędu używamy podczas prac polowych.

Gdzie znalazłes to w kodeksie, bo ja cały czytałem i nic o tym nie znalazłem. Przedniego napędu używamy gdy nastąpi poślizg kół. Z twojej odpowiedzi wynika, że musisz mieć cały czas włączony napęd...

Opublikowano

najtrudniejszy wydaje mi sie cofanie po łuku, byłem juz na nauce jazdy i jakos na początek nie za bardzo mi to wychodzi ;p musze jeszcze troche potrenowac

Jeśli delikatnie wprowadzisz ją w łuk i będziesz kontrolować odpowiednio by trzymała się w odpowiednim kącie to wyjdzie :) Wg. mnie parkowanie prostopadłe tyłem jest gorsze, bo nie masz linii. które naprowadzą Cię gdzie masz zacząć łamać przyczepę, tylko musisz sam wyczuć ;)

Opublikowano

NIedługo mam egzamin, więc mam kilka pytań.

1/ Czy zawsze trzeba sprawdzać przed egzaminatorem stan oleju i płynu chłodniczego czy jak dopiero będzie kazał, coś jeszcze trzeba sprawdzić. ?

2. Kiedy zapalamy światła przed odpaleniem czy po, czy dopiero wtedy gdy podepniemy do niego przyczepe

3. Ciągnik przy podpinaniu jak i sprawdzaniu świateł w przyczepie musi być zgaszony?

4. Tylko na łuku nie używamy kierunkowskażu czy przy parkowaniu skośnym też ?

5. Na placu muszą być zapalone światła ?

Opublikowano

Stan techniczny sprawdza się w obecności egzaminatora

Światła zapalasz po odpaleniu ciągnika

Jak zaczepisz przyczepę to zgaszasz ciągnik i dopiero sprawdzasz

Na łuku nie używasz kierunku na parkowaniu skośnym tak

Raczej tak

Gość Profil usunięty
Opublikowano

mi gościu mówił że można wychodzic z ciągnika (gdy jest zapalony) ale trzeba zaciągnąc hamulec ręczny

Opublikowano

Raczej nie, bo nie wolno Ci wysiąść z pracującego ciągnika, bo nie wolno zostawiać i wysiadać z pracującego ciągnika, także lepiej jest zaciągnąć ręczny i zgasić, nic złego wtedy nie bedzie ;)

Opublikowano

U mnie gdy zgasiłem ciągnik bo chciałem wysiąść to egzaminator zapytał mnie czego zgasiłem, a ja mu mówię że nie wolno wysiadać gdy ciągnik jest odpalony ( tak mi mówił instruktor), a on mi na to "proszę wsiąść odpalić ciągnik i wysiąść" .Zrobiłem tak i zdałem

Gość Profil usunięty
Opublikowano

załóżmy że mam 16lat, zdałem prawko na kat T, co by sie stalo gdybym jechał nomralnym samochodem i złapała by mnie policja ?

słyszałem że 300/500zł mandatu i pkt karne ?

Opublikowano

500 a w najgorszym wypadku mogą ci dać zakaz robienia prawa jazdy przez jakiś czas. CHYBA

Gość Profil usunięty
Opublikowano

no właśnie ciekawe jak to dokładnie jest,

słyszałem ze jak ma sie B1 to własnie dostaje sie ten mandat 300 lub 500 juz nie pamietam, no i jakies pkt karne

Opublikowano (edytowane)

500 mandatu za kierowanie bez uprawnień i to wszystko.

No chyba że spowodujesz kolizje albo wypadek, wtedy to już nie za wesoło może być...

Edytowane przez lukasx21
Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

mam prawko na T, wiec pkt chyba też sie jakieś liczą ?

no ale jak juz mam konkretną odpowiedź to jest dobrze, 500zł i adios choc... gdy juz mnie złapią, wypiszą mandat, to co później ? bo chyba sam do domu wrócic nie moge ?

Edytowane przez mlodyy
Opublikowano (edytowane)

Naruszenia, którym przypisano zerową wartość punktową

• Kierowanie pojazdem:
    - pomimo orzeczonego przez sąd zakazu prowadzenia pojazdu: 0 punktów
    - nie mając do tego wymaganych uprawnień: 0 punktów
    - nie mając przy sobie wymaganych dokumentów: 0 punktów

cytat z taryfikatora

Wrócić nie możesz samemu... :huh: to chyba zależy od policjanta, jak się z nim dogadasz, albo pozwoli żeby ktoś z uprawnieniami wrócił za ciebie albo laweta i trzeba płacić... <_<

Edytowane przez lukasx21
Gość Profil usunięty
Opublikowano

no albo zostawiam samochód i niech stoi :P to tez chyba wchodzi w gre :)

dzieki za informacje :)

Opublikowano

Witam ,mam kilka pytań co do tego prawka .Wiem że na wiele było już odpowiedziane ale przejżałem 20 stron i nie usłyszałem takich odpowiedzi o których marzylem :P Więc tak :

1.16 lat bede miał w lipcu 2014r. czy jeżeli pójdę w maju/czerwcu się zapisać na jazdę to mają prawo mnie nie przyjąć ?

2. Jeżeli w najlepszym wypadku zdam ,czy mogę poruszać się z dwoma przyczepami 2 osiowymi ?

3. Zna ktoś jakiegoś egzaminatora który ma jednoosiówke bądź też tandem (tandem- bez skrętnej osi ) w okolicach ch*jnic/ Borów Tucholskich ? Bo czytałem tu też pare takich wpisów że z takimi przyczepami mieli do czynienia na egzaminie.

4.Czy mogę pracować za granicą legalnie ?

Proszę o odpowiedź :)