Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

16szt to faktycznie niedużo ale różne są warunki glebowe i nie tylko ... no i nie każdy ma taką fantazje jak kolega prezes . U mnie średnia wychodzi 26 bel 120*120 naprawdę twardo zwiniętych i uważam że jest bardzo dobra. 30 bel 120 *150 to by było ponad 50 bel 120*120 a w to nie uwierzę

Opublikowano

No to powiem koledzy słabo nawozicie albo trawy do kitu :D. Nawozu na łąki nie żałujemy walimy grubo tak samo oborniku. U mnie trawy za pas. W ttym roku mam 2x takie jak w tamtym.

Opublikowano

16szt z 1ha ? :D co tak mało ? Trawa chyba pod kolana. Zobaczymy ile u mnie będzie. :P licze że z 1ha 30 bali będzie 120x150.

Mało wiem ale praktycznie z mojej łąki bo na tej co wydzierżawiłem obok 43 ary to mało było bo w ogóle nie było tam nawozu , ja ją wydzierżawiłem dzień przed pokoszeniem .Tak że nie dziwcie się że 16.

Opublikowano

No to powiem koledzy słabo nawozicie albo trawy do kitu :D. Nawozu na łąki nie żałujemy walimy grubo tak samo oborniku. U mnie trawy za pas. W ttym roku mam 2x takie jak w tamtym.

Nawóz rozrzutnikiem rozsiewasz? :D

Czekamy na dowody w postaci .jpeg :)

Opublikowano

u nas dużo trawy i koniczyny wymarzło. Nie widziałem jeszcze żeby ktoś kosił. My czekamy jeszcze z 10dni. Zapowiadają deszcze to trochę podrośnie. Na następne pokosy nie na co liczyć przy tak słabej obsadzie.

Opublikowano

danielhaker@ Nie wiem gdzie tam wyczytałeś że nawóz rozrzutnikiem sieje... <_<

mariuszd@ grabię grabiarką Claas Liner 3100. (10m szer).

Ogólnie lipa :D. Udało mi się dzisiaj tylko sprasowac 349bali dokładnie (z 12ha) potem zaczeło padac. ;/. Zwijałem prasą Claas Variant 380rc dobijałem ile wejdzie. Jutro będę kończył resztę.

Opublikowano

U nas trawa niska ale bardzo kłębiata wiec myślę że będzie sporawo belek. Jak uruchomię prasę to w piatek kosze 0,5ha i w sobotę sprasuję. Reszta będzie czekała na sobote za tydzień. Po niedzieli pewnie u nas wszyscy już rusza bo lucernie maja bardzo ładne :)

Opublikowano

Prezes jak grabiarka zajmuje 10 m to jakie to musiały ci wały wyjść przy takiej wydajności z ha :blink: . Bywało że miałem wydajność ok40 z ha to prawie że grabić nie trzeba tylko z pokosów zbierać A i kosić było żle bo wszystko leżało . Wątpie czy ktoś co ma choć trochę pojęcie o tych tematach ci uwierzy :D

Opublikowano

ja bym wyjechał juz koło czwartku - piątku ale pada deszcz :(

Wyślij trochę go do mnie bo u mnie ziemia już sucha jak popiół. Od ok. miesiąca porządnego deszczu nie było <_< .

Opublikowano

Mariusz@ nie wierzysz? Zapraszam to zobaczysz. Fakt trzeba wolniej jeździć ale pokos jest szerokawy bo 2m. A co do koszenia to czym ty kosisz skoro mówisz że jak leżała to źle było? Ja zapinam z przodu jedna i drugą z tyłu dyskowe i nie ma że leży czy nie ,kosi tak samoo:D.

Powstawiał bym jakieś zdj ale napisałem pare wiadomości do szanownych moderatorów i do admina i nikt nie raczył mi udzielić odpowiedzi . Nie mogę zdj dodać żadnych...

Opublikowano

Dzisiaj mój ojciec gadał z gościem który mieszka 15 km ode mnie i mówił że u nich już powoli zaczynają niektórzy kosić :) Żeby była pogoda po niedzieli to u mnie już wszyscy ruszą z sianokosami :P