Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

u mnie dzis do poludnia lekko padalo, ale wieje wiatr i wszystko wysusza. taki deszczyk nic nie da, ale choc na chwile podratowal rosliny. na jutro i srode zapowiadaja deszcz na polnocy i wschodzie.

Opublikowano

Witam.Koledzy nie będę zakładał nowego tematu....a mam pytanko-------- ile teraz kosztuje tona siana wysuszonego? , albo powiedzmy taki "balik" 10 kg . Jak to wogóle się teraz liczy? Sąsiad ma sprzedać około 1500 balików siana z tamtego roku i pytam z ciekawości ....Pozdrawiam

Opublikowano

u mnie kostka 2-3 zł a na kg hmm 45zł za balota +/- 250kg +180tona

u mnie zero deszczu a nie powiem by sie przydał na górki, siana hmm jak sie wyrobie z remontem 60 i jak bedzie duza trawa to pod konic maja choc zapewne jak co roku w czerwcu bede kosił ale mam nadzieje ze sie uda prezej co zrobie 2 pokosy ale deszcz by sie przydałteraz a nie jak bede kosił jak narazie przez ost lata udawało mi sie zrobic siana bez deszczy, zmokło tylko jakies 1,5ha na niecałe 20 wiec nie było zle ciekawe jak w tym roku...

Opublikowano

dzis znow popadalo, a wiatr sie uspokoil, ogolnie to fajna pogoda ale troche zimno. trawa juz jest dosc ladna. teraz zeby codziennie przepadywalo i bylo cieplo to w polowie maja spokojnie mozna ruszac. zauwazylem, ze w tym roku na uzytkach zielonych jest sporo mniszka lekarskiego, co moze byc przyczyna?? nigdy tyle tego nie bylo, normalnie zolto sie robi.

Opublikowano

Jest u mnie dzis przez 30 min lało, aż kałuże stoją na podwórku :rolleyes: Ja za tydzien w srode lub piątek kosze żytko na kiszonkę ;) Wiesz co Heniuś u mnie też jest duzo mniszka lekarskiego, zawsze było tylko na takiej starej łace a teraz nawet w lucerni

Opublikowano

Jest u mnie dzis przez 30 min lało, aż kałuże stoją na podwórku :rolleyes: Ja za tydzien w srode lub piątek kosze żytko na kiszonkę ;) Wiesz co Heniuś u mnie też jest duzo mniszka lekarskiego, zawsze było tylko na takiej starej łace a teraz nawet w lucerni

Jeżeli dobrze pamiętam to mniszek i szczawy są wskażnikami botanicznymi zakwaszenia gleby,więc lucerka może być nie największa.

Opublikowano

Własnie przed chwila sasiad przyjechał ciąć lucernie :rolleyes: A ja posiałem owies na kiszonke, i czekam do piatku na otwarcie sianokosów u mnie :lol:

Opublikowano

dziś znów padało. na początku lekko, ale później dolało porządnie :D teraz aż chce się patrzeć na zboża ;) nawet trochę gradu popadało, ale nie wyrządziło to żadnych szkód.

Opublikowano

U mnie na łące nie jest mokro poniewaz mam ja na górce dzisiaj wysiałem tam nawóz kosić będę ją może w środku maja bo siano mi sie kończy dla królików

Opublikowano

U mnie byłem na łacę i gdzie nisko to cos tam jest, a gdzie górka to wielkie gówno :( Zobaczymy ile bedzie wałków z żyta ;) Sasiad widze, że przyjechał grabić i zaraz pewnie będą prasowac :P

Opublikowano

W mojej miejscowości sianokosy bedą gdzies około 15-20 maja. Łąki już są ładne ale jeszzce troche potrzebują deszczu. Mój wujo to pod koniec tygodnia ma kosić z 1h. a u was jaka sytuacja z sianokosami ? :)