Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja w czwartek kosiłem trawę z drugiego pokosu i zaraz po wykoszeniu rozrzucałem a we piątek od południa rozpocząłem zbiór trawa a w sobotę skończyłem i przykryłem pryzmę :D

Opublikowano
jak z jakoscia waszego pierwszego pokosu....co prawda zebralem ale dziadek i tata mowia ze takiego siana to w zyciu nie mieli!!

na początku uzbierałem trochę dobrego, później 2 tygodnie w deszczu to praktycznie tylko na ściółkę, teraz jeszcze kończę pierwszy pokos ale to siano tez będzie słabe bo trawa juz postarzała i miejscami podgnita

Opublikowano

Mnie to zaraz cholera weźmie z tą pogodą :D został nam ostatni hektar i już 2 razy mieliśmy na wałkach gotowe do prasowania i zalało nie wiadomo skąd chmura i deszcz!!a wczoraj też było wyschnięte przez cały dzień super pogoda najpierw orosiło a wieczorem zalało na amen...więc u mnie 1 jeszcze nie skończone a lucerna 2 pokos już skoszony :D podobno końcówka lipca i sierpień ma być pogodnie...podobno...

Opublikowano

Wy tu piszecie o drugim pokosie a mi jeszcze hektar pierwszego został do skoszenia :D-no a to dla poprawienia humoru-http://emerytury.wp.pl/kat,102476,title,Rzad-powinien-szukac-oszczednosci-w-KRUS,wid,11295542,wiadomosc.html-znów się zaczyna...

Gość maciek08
Opublikowano

u mnie z 5ha łąk wywaliliśmy 3ha na złom.... :D

Opublikowano

A to na złomie siano przyjmują, jaka cena. A tak na poważnie to u mnie przez ostatni tydzień była ładna pogoda tak, że udało nam się zebrać z pola 2 pokos ale na łąkach torfowych to można łódką pływać. Może w sierpniu uda się je skosić na 1 raz.

Opublikowano
W sobote skosilem 2 ha trawki. a juz w poniedzialek wieczorem sianko juz bylo w domu :D wynik z 2 ha 264 baliki jeszcze do skoszenia drugie tyle :D a potem drugi pokos

Jakim cudem tak szybko wysuszyłeś 1 pokos trawy??

Opublikowano
Jakim cudem tak szybko wysuszyłeś 1 pokos trawy??

myśle, że koledze Wackowi21 udało się tak szybko wysuszyć 1 pokos,dlatego,że z tego co piszę trawa nie była zaduża,więc sianka było cienko, :D a pozatym mamy już lipiec i większość traw nie ma w sobie już tyle soków co w maju :D

Opublikowano

U mnie rano jak burza przeszła to wszystko pływało. W południe idę na łąkę myślę sobie będzie trzeba trawę z wody wynieść. Wchodzę na łąkę i myślę nie wynoszę bo nie ma gdzie. 80% łąki to woda. No i po południu gwałtowna burza przeszła. Zacząłem krowy sprowadzać to słonce świeciło a w momencie wejścia do obory lunęło, znowu...

Opublikowano
MartineZ a masz watpliwości, jesli były by to belki to super wydajne łąki ma :D , chyba że się w cyfrach pomylił :D

napisal belki wiec bylem pewny ze mowi o balotach.....z drugiej strony tak sie sklada ze wiem gdzie mieszka i z moich obserwacji padalo tam duzo wiecej niz u mnie wiec napewno mial lepsze trawy niz ja....stad to lekkie niedowierzanie

Opublikowano

Ja we wtotrek zebrałem ostatni kawałek z pierwszego pokosu, a wczoraj i dzisiaj zajumuję się 5ha drugiego pokosu..

Zostało jeszcze jakies 5ha drugiego koposu, ale codziennie pada...

Załuje że pierwszy pokos wziolem: 10ha siana i 4ha sianokiszonki.. Drugi pokos zrobię na odwrót 10ha sianokiszonki, a 4ha siana...