Skocz do zawartości

Czy warto męczyć

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam Deuta-Fahra o mocy 88 KM. Chciałbym kupić do niego pług 4*40 cm. Posiadam ziemie V i IV klasy. Lecz teraz zastanawiam się czy jest sens go meczyć przy takich pługach bo raczej je uciągnie. licze na szybko odpowiedz

Opublikowano

Według mnie taki DF niepowinień mieć problemów z takim pługiem i jeszcze przy twojej klasie ziemi ;) u mnie w okolicy to taki pług na IV klasie ziemi chodzi z zetorem 7245 który na około 66 km.

Opublikowano

Taki pług do takiego ciągnika to pikuś nasz zetor 7211 na III,IV,V,VI klasy ziem na III troche miał problem z 4x40 ale na V to śmiga bez problemów. Więc twój DF jest idealny do takiego pługa

Opublikowano

raczej bym reflektował obrotowy zawsze to tylko jedna bruzda a nie trzeba szybko jeździć

Opublikowano

Z obrotowym mogą być problemy. Nie wiem czy ci pociągnie. Ja mam 4 zagonowy do pronarka 80 KM i idzie bez problemu a kiedys pożyczyłem od kumpla 4 obrotowy Unii z odkładnicami XXL i nie dał rady:)

Opublikowano

Roznice w obrotowych moga byc takie jak miedzy oplem a mercedesem. Dlatego powinien to byc pług lekki o szerokosci 1.2-1,4metra.Moim zdaniem waga powinna sie kształtowac w granicach max 1 tony.

Opublikowano

pasowałby mi 1.6 m ponieważ będzie brał równo z ciągnikiem

Opublikowano

dzięki za odpowiedzi chyba jednak kupi się 4*40 tylko mu trzeba przód dociążyć i będzie ok.

Opublikowano

Tak mi sie wydaje ze czesc postów to dzieciaki po szkole pisza nie majac pojecia co pisza byle cos tam napisac i tak samo jest w tym przypadku z pługiem.

Opublikowano
pasowałby mi 1.6 m ponieważ będzie brał równo z ciągnikiem

kolego, dokładnie ie wiem jakiej masy masz traktor, ale śmiało możesz wziąć zagonów kę 4x40 tak żeby miał te 1.6m bo bardzo pięknie sie orze w taki sposób a jeszcze piękniej od miedzy. Koło puszczasz przy miedzy i masz elegancko od orane. Co innego jak koło zachodzi za traktor już hihi są problemy bo trzeba wzrokowo odliczać ta daną odległość.

Ap ropo, jeśli nie masz obciążników z przodu to sobie spraw bo sie przydadzą.

Wagowo pług będzie miał od 600do 800kg w tej przedziale skib ale jest jeszcze tata sprawa jak odległość skib od siebie i pierwszej od tuza.

A chodzi mi o to że pług będzie lekki ale długi a to już robi sprawę jak nie ma się obciążników czy np balastu.

Co do pługa to proponuje keverlanda na resorach i będziesz dziękował mi do końca jego użytkowania.

Czemu kever...

bo jego ukształtowania skib jest skonstruowana tak żeby jak naj lżej sie z nim pracowało. Polskie pługi mimo ze posiadają regulację odkładni są jednak cięższe w pracy, niestety.

A żeby zachęcić cię to jeden pan od mnie ma NH tylko nie wiem czy 75km czy 80km i ma takowy pług.

Ja 100km ciągam 2m pług i też idzie. :)

Więc życzę powodzenia przy wyborze kewerlanda bo są bardzo różne stany utrzymania.

A co do lemieszy, to nie prawda że z firmy lemiesz sie szybko zużywa bo słaba firma. Lemiesze robią "ktoś" firma pośrednia albo są to zamienniki. Nie jeden u mnie narzeka na oryginale Lemki po 200zł do ibisów a mamy u mnie w okolicy bardzo dobrego rzemieślnika co robi niedrogo takie sama wytrzymałość lemieszy :)

pozdrawiam

• Root Admin
Opublikowano

tak ci powiem ja dla 100km zetorka kupilem plug 3x48 bo uwazam ze 4 to bez sensu dla takigo traktora w moich okolicach a zeby zaorac to trzebac jechac - nie bede przeciez przesuwal ziemi przy predkosci 3km/h i przepalal 20l/ha orki :)

a tak zapne 3, zawsze krotsza to mniej obciaza ciagnik w transporcie przy tym dopnie sie wal i powinno byc super

Opublikowano

Jak 4 to tylko zagonowy ale obrota to 3x45-50.Na moich ziemiach zeby dobrze zaorac (rowno pod agregat) trzeba jechac okolo 8km/h.Ja do 100 konnego JD 3140 mam 3x50 i jest ok.Orze spokojnie na 1600 obr i mam zapas mocy w razie najechania na glinke.kiedys chcialem zakladac 4 skibe ale juz mi przeszło.

• Root Admin
Opublikowano

to samo wlasnie jest u mnie - tak podeszlismy do tematu, co do zapasu mocy to jeszcze nie wiem co i jak bo plug dopiero dzis maja przywiezc, a oprocz tego wiadomo jeszcze trzeba bedzie wal dorobic :) i teraz sie zacznie problem jakie ramie jaki wal ale to juz jest temat poruszony gdzies indziej

Opublikowano

jak widziałeś na filmiku mój zetor 7745T daje se rade z 4X40 na lżejszych ziemiach chociaż mam ich mało ale 5 skiba by sie przydała bo tak musze jeździć 3 szosową 5 skib 2 szosowa i by było super.a jeśli chcesz mieć nowy pług to polecam ci taki jak ja mam super kryje wysokie słupice zabezpieczeniaa cena całkiem przyjemna nie wiem coś koło 4 koła teraz kosztuje pozdrawiam