Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szkoda zabawy z tymi wynalazkami, za duży koszt stosowania i ryzyko powodzenia ograniczone wieloma warunkami także trudno zastosować w optymalnym terminie. Zresztą na efekty trzeba czekać kilka lat jak piszą producenci zabezpieczając się w ten sposób przed ewentualnymi reklamacjami. Lepiej zadbać o prawidłowe wapnowanie i rozkład resztek pożniwnych czyli azot na słomę a próchnica i życie bilogiczne gleby samo się naturalnie ustabilizuje.

Opublikowano

fajny tzn. jaki chodzi o ekonomie, ile miał więcej w kieszeni?. Robił poletko kontrolne czy tylko mu się wydawało bo był lepszy rok.

Opublikowano

lepiej , szybciej rosna . a gosc ma pojecie bo ma 100ha i ma najlepsze plony w okolicy wszystko robi profesjonalnie . nawet na kazdym polu liczy obsade roslin na m2 i oblicza dawki nawozu probki gleby co jakis czas robi plony rzepaku ma lepsze niz niektorzy pszenicy a borakow muial w tym roku wiecej niz kilku plantatorow razem wzietych . u mnie na wiosce jest wzorem rolnia i jego boraki zawsze piuerwsze zakrywaja rzedy . ja sie na nim wzoruje . wszyscy sie smieja jak pryska i sypie nawozy a w zniwa szlak ich trafia jak on wozi przyczepy pelne a oni z jedna stoja w polu .

Opublikowano

jeśli chodzi o plon pszenicy jarej w badaniach które przemknęły się w literaturze do mojej pracy mgr to UG czy EM jak zwał tak zwał to wzrost plonowania był rzędu 1 -2% i okazał się statystycznie nieistotny

Opublikowano

Ja nie pytam czy jest dobrym rolnikiem bo jeżeli wszystko robi profesjonalnie czyli badania gleby, wapnowanie odpowiednie nawożenie i ochrona chemiczna. Wszystko zgodnie z zaleceniami i w terminach to nie dziwota że osiaga wysokie plony chwała mu za to. Pytam jaki efekt miał po zastosowaniu UG o ile wzrósł plon a co za tym idzie zysk z ha? Czy miał porównanie z kontrolą? Czy wzrost w porónaniu z kosztami dodatkowy przejazd opryskiwaczem + 129zł/ha środek był jak pisze rafff24 statystycznie nieistotny?

Opublikowano

A ja mam fajny sposób na badanie gleby czy jest kwaśna.Bierzemy grudkę ziemi polewamy ją kilkoma kroplami octu.Jeżeli grudka "burzy się" i powstają na niej pęcherzyki oznacza to ,że mamy dobrą, niekwaśną glebę a jeśli nie ma pęcherzyków i grudka się nie burzy oznacza to że gleba jest kwaśna.Sposób jest sprawdzony

Opublikowano
i było warto płacić podatki na twoją naukę żeby to usłyszeć :lol:

a co niby chciałbyś usłyszeć?? o irlandzkim cudzie czy jak?? czyżbym wyczuwał lekka nutkę zazdrości?

ps. płaciłem czesne i bądź spokojny Twoje podatki jak najmniej wykorzystywałem

Ja nie pytam czy jest dobrym rolnikiem bo jeżeli wszystko robi profesjonalnie czyli badania gleby, wapnowanie odpowiednie nawożenie i ochrona chemiczna. Wszystko zgodnie z zaleceniami i w terminach to nie dziwota że osiaga wysokie plony chwała mu za to. Pytam jaki efekt miał po zastosowaniu UG o ile wzrósł plon a co za tym idzie zysk z ha? Czy miał porównanie z kontrolą? Czy wzrost w porónaniu z kosztami dodatkowy przejazd opryskiwaczem + 129zł/ha środek był jak pisze rafff24 statystycznie nieistotny?

nie była analizowana opłacalność jedynie "sucha" różnica w plonowaniu, oczywiście technologia ta sama z UG i bez,

statystycznie nieistotny oznacza, że choć niewielka różnica jest to może być spowodowana przypadkiem, bo zawsze w badaniach takie ryzyko istnieje choć jest przez metodę max. zminimalizowane tj poletka są losowane, jest ich kilka do kilkunastu, wcześniej grunt pod uprawę poletkową jest analizowany pod względem jednorodności a i tak metody losowe minimalizują takie ryzyko

nie prowadziłem tych badań jedynie czytałem publikację która ich dotyczyła

być może na glebach w monokulturach, uprawianych nieprawidłowo itd przynosi to jakiś efekt ale... są to tylko moje przypuszczenia nie potwierdzone niczym

Opublikowano

A ja mam fajny sposób na badanie gleby czy jest kwaśna.Bierzemy grudkę ziemi polewamy ją kilkoma kroplami octu.Jeżeli grudka "burzy się" i powstają na niej pęcherzyki oznacza to ,że mamy dobrą, niekwaśną glebę a jeśli nie ma pęcherzyków i grudka się nie burzy oznacza to że gleba jest kwaśna.Sposób jest sprawdzony

No tak ale jakie masz pH w przybliżeniu to Ci nie pokaże... Jak masz niskie pH to nie wiesz ile zastosować wapna.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

I gościu mówi Ci przez telefon jakie masz PH :lol: naprawdę świetny sposób :lol:

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Dokładnie :lol: BizonLove@ kiedyś obecałeś wstawić zdjęcia swoich maszyn i Twojego ''potężnego gospodarstwa'' :lol:? doczekamy się ?

Opublikowano

a smsem wapnuje :lol:

Nie ironizujcie. W "Kurierze rolniczym" czytałem, że to jest jeden ze sposobów na badanie pH gleby - oczywiście nie jest precyzyjny, ale za to bardzo szybki.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Powiem tak...z opini rolników wynika że jest przereklamowany.

@yacenty specem nie jestem ale według mnie wapno może zabić mikro i makro organizmy z UGmaxa..