Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ty mas 2 kredyty, a tamten rolnik miał 17 kredytów w kilku bankach, nie wiem jak to możliwe ale majątku nie starczyło na spłatę banków, wiem że miał krechę na 2 obory, ziemię, 2 prowy, na kilkadziesiąt sztuk jałówek. Może jakieś jeszcze konsolidacyjne miał gdy zobaczył że już nie ma z czego spłacać to ratował jak się da.

Mowa o jankowskim rafale?

Nie

Edytowane przez st220
Opublikowano

Nigdy bank nie da więcej niż jest warte. Zapewniam Was. Mam kredyt i na ziemię i pomostowy na maszyny z Prow. Zawsze zabezpieczenie jest wyższe o conajmniej 30% niż to co się kupuje

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

owszem, ale masz też podpisane weksle inblanko, a w umowie odsetki lombardowe od niespłacanych w terminie należności czy tam od tych odsetek do których dopłaca agencja, także ma ktoś 300 tyś krechy wystarczy zaprzestać spłacanie a w krótkim czasie zrobi się z tego że ho ho i ho ho ze 3 razy tyle, tak wiele razy było o tym w programie uwaga ;)

Opublikowano

Dlatego nigdy bank nie udzieli Ci kredytu na więcej niż masz. Prosty przykład w agroexpress z bgz. Max 70% wartości zabezpieczenia

Opublikowano

właśnie tak nie jest że nie spłacisz raty i zaraz licytacja. Najpierw siedzą cicho żeby rosły karne odsetki. Druga sprawa to kredyty w różnych bankach i namawianie przez ich pracowników do brania coraz to nowych. A żeby to zrobić zatająla w papierach wielkość zadłużenia w innych bankach i robią cudowne biznesplany. Prosty przykład. Gospodarstwo w którym hoduje się zwierzęta cała produkcja roślinną idzie na pasze. W biznesplan wpisujemy produkcję zwierzęcą na tym poziomie co jest jak wszystko idzie na pasze i jednocześnie połowa zboża idzie na sprzedanie.

Opublikowano

Damian skąd Ty masz takie informację ,doświadczyłeś tego na własnej skórze ?

Powiedz mi tak szczerze ,pożyczyłbyś komuś pieniądze ,kto już ma niemałe długi u innych wierzycieli i byś o tym fakcie wiedział ?

Tak jak Statek pisze ,bank bierze większe zabezpieczenie jak wartość pożyczonych pieniędzy . Jakby było tak jak piszesz ,to nie jeden banka by poszedł z torbami ,a tak nie jest .

Mam kredyt ,wiem jak to wygląda z zabezpieczeniem ,także na piękne oczy nie dają wierz mi ....

Opublikowano

doświadczyłem ale nie w sensie że jestem tak zadłużony tylko w tym że banki proponują większe kredyty niż może gospodarstwo wypracować zysku. Były w okolicy takie przypadki że wszystko zabrał komornik i jeszcze dług został. Ziemię szacują tylko tak że masz powiedzmy 20ha 4 klasy po 35 za hektar a tego że to jest w 15kawałkach bez drenow i pod lasem i w razie sprzedaży po 20 tys będzie ciężko sprzedać. Biznesplan tak mi na ciągnik wyliczyli że mam 15tys czystego zysku miesięcznie podczas gdy nie zawsze jest 20tys przychodu miesięcznie.

Opublikowano

wystarczy zapytać o jakiś sprzęt ciągnik a dieler przyjeżdza sam z kolesiem co robi biznesplany czy obsługuje dotacje i namawianie bierzcie bierzcie i jeszcze raz bierzcie, czy to dieler czy mleczarnia, a potem śmieją się jak ten czy tamten wariat nabrał krechy, zresztą jak mi stworzyli biznesplan to wyszło dochodu tyle co za 8 lat normalnie hehe

ale i są tacy co mają już krechy i idą po następne kredyty i bank odmawia, jak na mój gust klejne i kolejne kredyty to taka forma nałogu jak hazard ;)

Opublikowano

A to ja tak jeszcze nie miałem. Ustrzegam się przed takimi naciagaczami. A uznaje zasadę ze nie można mieć więcej rocznych zoobowiazan niż wysokość dopłat.

Opublikowano

Być może są banki ,instytucje finansowe co dają te pożyczki tak naprawdę w ciemno . Jednak ja osobiście bym się zastanowiła czy to jest odpowiednia instytucja by wchodzić z nimi w umowę kredytową .

Nie wiem jak to faktycznie jest u innych z tym sporządzaniem niewiarygodnych biznesplanów ,ale u mnie nie dość ,że był wiarygodny ,to mimo to Panowie z banku BGŻ przyjechali do mojego gosp. sprawdzić czy stan faktyczny jest zgodny z owym biznes planem . Wyobraźcie sobie panów pod krawatami zaglądających do obory.

Także zamieszczanie w biznesplanie niewiarygodnych danych ,to raczej by nie przeszło w tym banku .

Przyznam ,że byłam trochę zdumiona taką skrupulatnością pracowników z BGŻ ,tym bardziej ,że nie było żadnego zadłużenia w innych bankach ,a i też nie chodziło o duża sumę pieniędzy .

Także pożyczać u wiarygodnych ,by później się nie zastanawiać co tak naprawdę jest moje w tym gospodarstwie .

Opublikowano

damian teraz to pojechałeś po bandzie :lol: . Co do przykładu który opisałem rolnik miał kreche w jednym banu, nie chcieli więcej dać, bez problemu dostał w innym banku spółdzielczym więc dla chcącego nic trudnego.

Opublikowano

Zastanawiam się jak to zrobił jeżeli bank wysyła zapytania za każdym razem do innych banków o stopień zadłużenia

Opublikowano

Jeszcze gdy się bierze kredyt na budowe to trzeba wziąść pod uwage że ewentualna odsprzedaż będzie dużo tańsza. U mnie gość wziął na obore 700tys a całe gospodarstwo poszło na licytacji za 1,5. Budynki były praktycznie gratis do ziemi.

Opublikowano

Temat to przyszłość produkcji mleka w Polsce a z treści postów wynika całkiem inny temat!

heh kto ma krowy ten ma i kredyty, mleko to nie pszenica że sprzeda się po żniwach i ma "grubszą" sumę na inwestycje ;)

Opublikowano

Takie czasy. Zboże sprzedajesz raz w roku a wydajesz na bierząco. Siejesz we wrześniu i choćbyś nie wiem jak kombinował nie zbierzesz wcześniej jak w sierpniu. Zanim sprzeda i wplynie kasa to najwczesniej mamy wrzesien. Do tego czasu musisz nawozić chronić ,odchwaszczać,płacić podatki, ubezpieczenia, krusy, rejestrować, naprawiać i ubezpieczać sprzęt,kupić paliwo, remontowac i ubezpieczać budynki i mieć na życie. Musisz wszystko zaplanować rok na przód. Owszem nic trudnego tylko powstaje kłopot gdy koszty sa wieksze niż przewidywano a zboże tanieje o 30 %. Tak było w tym roku. I nie ma zmiłuj musisz wziąć kredyt albo zwijać interes