Skocz do zawartości

co robicie ze słoma ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mnie to denerwuja te firmy co skupują słome pod te brykiety i pod pieczarki... Ch**e juz tak ceny wala ze kazdy woli im sprzedac. Jak biore od ludzi słome to za obornik albo kase. Rocznie potrzebuje około 7000 balotów słomy..

To się nazywa wolny rynek,myślałeś że co roku słoma będzie w nie łasce i uda się kupić za groszę,ciekawe co byś zrobił jak u nas na kujawach balot już kosztuje 100zł i jeszcze nic nie można kupić.
Opublikowano

A co miał bym za wyjście ? Bym musiał kupic i koniec. Innego wyjścia bym nie miał . na szczęście 6000tyś bali ukręce u siebie około 1500 musze kupic . Dobrze że na kujawach nie mieszkam :D

Opublikowano (edytowane)

@Prezes1352 jest wyjście musisz dokupić ziemi uprawiać zboże i zbierać za darmo słomę i uwierz mi nikt nie będzie cie w d*pę całował i nic tam wsadzał już nie wspomnę o zamienianiu się z ch..jem na łby!!!twoje pretensje są kompletnie nie uzasadnione jak za drogo to nie kupuj w mojej okolicy zabierają z pola po 50-60zł od beli po claasie vario i jest tylu chętnych ze nie wiadomo komu sprzedać!

Edytowane przez dawid1862
Opublikowano

Dokupić ziemi łatwo powiedziane... Już nie ma od kogo jej kupić... Co mogłem to wykupiłem.

No ja też prasuje zestawem Claas Arion 640cebis+Claas Variant 358rc i jak bym sprzedawal to po 100 zl za bala bo takim zestawem prasuje? Widze ze jak bym slome sprzedawal to bym zarobil troche. :D ale nie ma takiej opcji żeby nawet 1 balota sprzedać. :)

Opublikowano

@piotrek1975 będę musiał podzielić słomę między znajomych ponieważ z każdym chce dobrze żyć!do 100zł za belkę nie mam zamiaru podnosić bo 50zł od dobrze zbitego balota w żniwa to dobra cena!w zeszłym roku z pola poszło po 35zł a że w tym roku słomy jest dużo mniej,wszystkie oziminy wymarzły to i cena inna!W marcu sprzedawałem gotowe po 75zł!

Opublikowano

U nas słoma 4 lata temu to za darmo szła, jeszcze było się trzeba prosić żeby ktoś zabrał. Teraz sami handlujemy słomą, skupujemy na terenie gminy i pod pieczarki dalej leci. Jednak ten rok jest sporą zagadką. Niby zboża ozime wymarzły, tylko żyta zostały, ludzie chcą sporo za słome u nas, a wymarznięcia nie objeły całego kraju, przez co firmy skupujące słomę rewelacyjnych cen nie wróżą. Takze wszystko zależy od rejonu, chociaz i tak ten rok nie jest najgorszy, zapowiadało sie gorzej :)

Opublikowano

Jakbyście mieli jakiś namiar na kogoś kto kupi slomę w świętokrzyskim, podkarparckim lub malopolskim to bylbym wdzięczny. Bele okrągle 120x120, będą poskladane w stogi. Interesuje mnie cena 150 zl za tonę z transportem kupującego.

Opublikowano (edytowane)

Ja od 10 lat nie wywoziłem słomy z pola wszystko idzie w sieczkarnie na to azot uprawa i siew.

ps. mam przed sobą grubą książkę i tu pisze tak:

Zawartość składników mineralnych w ziarnie i słomie pszenicy

(%suchej masy)

Ozima słoma N 0,6 P 0,23 K 1,23 C a 0,38 Mg 0,17

Jara słoma N 0,63 P 0,26 K 1,48 Ca 0,38 Mg 0,13

(mg/kg suchej masy)

ozima słoma Cu 3,3 Mn 40 Mo 0,38 Zn 23

jara słoma Cu 2,8 Mn 52 Mo 0,39 Zn 26

Edytowane przez JanGal
Opublikowano

Panowie mam mały problem. Zostało mi bardzo dużo balotów słomy z tamtego roku, których nie wykorzystałem do słania, były one na powietrzu, niczym nie przykryte, więc raczej ten mokry towar się już nie sprzeda (chcą tylko z pod dachu). Nie wiem co zrobię ze starą słomą, ale mam pytanie co do słomy, która zostanie mi z tego roku. Co z nią zrobić tak, zeby nadawała się na sprzedaż w okresie zimowym czy też wczesną wiosną? Tyle ile mi wejdzie pod dachy tyle włożę, ale tych balotów słomy i tak zostaje mnóstwo. Zastanawiam się, czy ich czymś nie owinąć, pojedynczo, lub wszystkie naraz i przykryc folią od góry? Wiadomo, że woda bedzie wsiąkała od dołu, ale wszystkiego mieć nie można. Macie jakieś rady, miał ktoś tak?:)