Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów '8120'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Forum

Blogi

Categories

Kategorie


Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Data dołączenia

  • Rozpocznij

    Koniec


>

Grupa


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


Lokalizacja


Zainteresowania


Kod pocztowy

Znaleziono 36 wyników

  1. skompletowałem zestaw za ok 2700zł wraz z manometrami do napełniania
  2. Witam serdecznie Zmagam się z problemem zużytej pompy wtryskowej w MF 8120. Ciagnik ciężko palił na ciepłym a po pewnym czasie zaczynał przygasać na rozgrzanym silniku podczas np zmiany biegu. W tamtym tyg zawiozłem pompe do regeneracji lecz w zakładzie tym powiedzieli mi że głowica jest do wymiany i w hurtowniach do których mają namiary brakuje części do tej pompy. Czy miał ktoś podobny problem? Czy macie jakiś zaufany dobry zakład który regenuruje pompy? A może macie namiary na hurtownie gdzie moge dostać części do takiej pompy. Dziś niestety nie mg podać nr fabrycznych pompy gdyż jutro przywioze ją z zakładu. A może podpowiecie mi jakis inny pomysł na rozwiązanie mojego problemu. Z góry dziekuję za odpowiedzi i poświecony czas.
  3. porems

    New Holland T6.175

    Nowy Nabytek, zając miał co nieść 😁
  4. Amazone ultra 3600 + Masey Ferguson 8120 Siew nawozu
  5. Witam, tak jak w tytule, kupie tuz z wom do MF8120. Ewentualnie wiecie moze od jakich modelow mf pasuje tuz do 8120 ?
  6. Witam Jakiś czas temu przestało mi rozłączać przedni napęd, elektrozawory itp. wszystko sprawne wiec odkręciłem sprzęgło przedniego napędu i tam na walku wypadła ta zaślepka od przeciwnej strony niż frez. Została zamontowana i po 2 tygodniach znowu ten sam objaw. Zdejmuje sprzęgło ale tym razem wyrwało ten duży gumowy oring przy tarczkach, zakupiłem go, złożyłem i działało, po około miesiącu znowu to samo, rozbieram sprzęgło lecz tym razem w nim wszystko jest ok, wałek zaślepiony, oringi cale. Złożyłem to do kupy ale i tak nie działa. Elektrozawory są sprawne. Podłączyłem elektrozawór od przedniego napędu na ostro i odkręciłem ta rurkę co idzie do sprzęgła przedniego napędu i słabo tam leci ten olej, jak to powinno być? czy tam powinno być wysokie ciśnienie? czy właśnie ma tak sobie spokojnie lecieć?
  7. Tata z sąsiadem na Pokazach w naszym sadku.
  8. Massey Ferguson 8120 z ciężkimi broniami o szerokości roboczej 10 m
  9. witam po zimie zaczepilem go odrazu do agregatu 5.20m na poczatku szedl na 1c (bieg) zrobilem kolko i juz chodzil 1b a na koncu pod gorki ledwo na 1a wychhodzil.. wrocilem do domu kupilem nowe filtry paliwa i troche lepiej bo daje rade na 1b pokonczylem prace i dzis mnie tknelo aby zajrzec do filtra powietrza. Ja tam zagladam i nigdy czegos takiego nie widzialem.... caly filtr czarny! w jakiejs sadzy. najwiecej sadzy bylo od strony tej rurki co idzie z tlumika (po co ona wogole jest? zeby zaciagal cieple powietrze?) cala rurka w sadzy jak tłumik, odlaczylem ja od tlumika wydmuchalem filtr i jakby troche lepiej ale dalej nie jest dobrze bo przed zima osiagal ponad 2500 obrotow a teraz ledwo daje rade do 2400 i na szosie jechal 47-50km/h a teraz ledwo ledwo 44km/h . czy wydmuchanie filtra to za malo? musze kupic nowy? I SKAD SIE WZIELA TA SADZA???? tłumik pękł czy jak?
  10. witam odkad kupilem swojego mf 8120 ciagle pyka mi rozrusznik znaczy przekrece kluczyk on pyknie i nic i dopiero za 5-10 razem zapali zdarza sie tez ze za 1 dzis go wyjolem bo myslalelem ze jak przesune na wlaczniku te bolczyki to przestanie (myslalem ze sie podpalily) zakrecilem go znowu ale to nic nie dalo dodam dla ciekawoski ze jak wezme kablem prad z zasilania (tego grubego co idzie do wlacznika rozrusznika) i podlanczam go bezposrednio do wlacznika (omijajac stacyjke) kreci za kazdym razem!! wiec gdzie jest problem? z gory dzieki za odp.
  11. Witam Niedawno kupiłem ciągnik Massey Ferguson 8140 który miał wyciek z pomiędzy skrzyni a silnika. Naprawiłem awarię i powymieniałem przy okazji oringi na nowe gdyż te co były założone prędzej czy później i tak by siadły. Po zalaniu oleju i próbie odpowietrzenia sprzęgła lewarek zmiany biegów przód-tył ciężko chodzi po włączonym silniku. Biegi również ciężko wchodzą czasami z zgrzytem i podczas wrzucania przód lub tył ciągnik zaczyna się toczyć jakby nie do końca było sprzęgło odpowietrzone. Przy odpowietrzaniu sprzęgła spuściłem ponad litr oleju. Czy ktoś miał podobny problem ? Jak się z nim uporaliście ? Byłbym wdzięczny za pomoc
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj