Skocz do zawartości

Zetor 7441 Proxima + Hardi 15m



Zapraszam na nowy film 😉

 

  • Sad 1



Rekomendowane komentarze

1 godzinę temu, mds212 napisał:

I przez takich ludzi glifosat zostaje wycofywany co nie umieją go stosowac, bo stosuja go tydzien przed zbiorem a potem zbiory trawiaja na cele spozywcze.  I potem w badaniach wychodzi ze w ludzkim moczu znajduje sie glifosat....  Glifosat jest dobry jezeli chcemy spalić sciernisko lub zwalczyc chwasty poo siewie bo wtedy zdazy sie rozłozyć a nie tydzien przed zbiorem... patologia

po co tydzień ? najlepiej od razu za opryskiwaczem zbierać ;) ...

Nic nie trzeba zakazywać,wystarczyło by wprowadzić obowiązek badań każdej partii rzepaku konsumpcyjnego na obecność glifosatu wtedy rozwiązał by sie problem z niewłaściwym stosowanie oprysków jak i importem z Ukrainy.

 

Nie opłaci się niektórym kopać ziemniaki na  2 razy za to jechać z opryskiwaczem i wydać 50zł(na ha) na opryski to juz jest ok

 

Co by nie było uprawiam między innymi;bobik,peluszkę,łubin i proso.Od lat bez desykacji 

 

 

  • Like 6
  • Thanks 1
1 minutę temu, Rolnik7343 napisał:

no. w zeszłym roku gorczyca i łubin sie odnowiły i co @Rolnik1973 miałem chodzić i ręcznie wycinać te co już sie nadawały do młócenia ? bo jak nie to, to co juz było dobre zaraz by sie wysypało ;)

Zawsze można wziąć suszarkę akumulatorową i który nie dojrzał to dosuszyć.😁

9 godzin temu, krzysio22 napisał:

Skoro glifosat i inne środki takie zdrowe, to czemu się ich nie napijesz? 

I tutaj zaskoczenie, ponieważ LD=50 dla glifosatu jest wyższe niż dla etanolu, co oznacza że szybciej umrzesz od zatrucia etanolem niż od zatrucia glifosatem :)

 

Edytowane przez misio3p
12 godzin temu, mds212 napisał:

Skoro glifosat taki zdrowy to opryskaj sobie warzywka a za pare dni je zjedz cwaniaczku

a zapierdalasz do marketu ?  pewnie tak bo w DE to randap na sciernisko na dosuszanie po siewie itp a ludzie latają i zapierdalają po marketach jakoś nic nikomu nie przeszkadza co z czym i jak to było produkowane  ..   po za tym teraz cie Niemiec nie truje olejem rzepakowym bo to luksusowe ...   teraz to olej palmowy a zamiast cukru syrop fruktoz owo coś tam 

Kiedyś stosowano zbiór dwu etapowy przy roślinach nie dojrzewających równo. Dziś świat zbyt się śpieszy. Rolnictwo zmienia się w fabrykę aby jak najwięcej i jak najtaniej zebrać z jak najmniejszej powierzchni bo coraz więcej ziemi rolnej idzie po różnego rodzaju inwestycje. To samo w hodowli...coraz większe fermy produkują coraz wiecej gównianego mięsa i mleka. Markety kupują to coraz taniej by sprzedawać coraz drożej. Rolnik i konsument to już tylko trybiki w wielkiej machinie koncernów i banków...

Reglone już nie ma pozwolenia, więc od tego sezonu jak narazie zostaje tylko glifosat jako środek do desykacji upraw. A tak poza tym to dikwat substancja czynna Reglone to jest najbardziej toksyczna ze wszystkich substancji czynnych w ŚOR (najmniejsza ilość przyswojona do organizmu zabija). A co do glifosatu to myślę, że ten cały atak wynika z tego, że koncerny nie mają na niego patentu i setki na całym świecie zakładów chemicznych go produkuje bez zysku dla nich. Czemu nigdy w mediach publicznych nie ma wiadomości, artykułów na temat innych herbicydów, ogólnie pestycydów tylko praktycznie glifosat... Nie, że popieram stosowanie na prawo i lewo glifosatu, ale myślę, że w rolnictwie stosuje się substancje bardziej szkodliwe, ale że media o nich prawie nic nie mówią, to tylko z powodu, że leży to w czyimś interesie, aby wycofać tańszy środek, a zastąpić go drogim zamiennikiem.

21 godzin temu, cereal napisał:

@rolnik1973 Skoro glifosat ma rejestrację w rzepaku to o co tak szalejesz? nikt Ci nie każe żreć oleju z glifosatem. Możesz posiać rzepak, uprawiać go ekologicznie i zrób swój olej. będziesz miał satysfakcję

Rejestracja rejestracją, ale stosowanie jest obwarowana pewnymi zasadami. Czy spełniłeś wszystkie obowiązki a w szczególności te związane z terminem wykonania oprysku oraz okresu karencji do zbioru że tak szalejesz?

Dnia 6.07.2019 o 09:58, Rolnik1973 napisał:

Zielsko jest ekologiczne i pochłania wszelkie chemiczne związki więc niech se rośnie😁

Zielskiem to możemy nazwać jedynie tą nienaturalną uprawę rzepaku w tak ogromnych skupiskach którą rolnik prowadzi w celach zarobkowych. To co rolnik zwalcza w tym swoim zielsku nazywa się zioła.

 

Sam prowadzę uprawę bezorkową i stosuję bardzo dużo glifosatu, lecz nie mogę się doczekać kiedy glifosat będzie zakazany w każdym zakątku świata, oraz zakarzą i większość ŚOR.

 

Ale tu widzę dużo nieświadomych osób, obojętnych na los naszej cywilizacji. Liczy się dla was ,,tu i teraz,, w imię kasy.

@damianzbr- ja szaleję? jakbyś czytał moje posty to zauważyłbyś, że koszę już rzepak bez desykacji, randapem muszę objechać tylko od drzew i odołki gdzie się poodmładzał. wczoraj kosiłem od 13 do 23:30, zostało mi 5 ha które będę kosił dziś od 16 jak przyczepy będę miał wolne a około 1,5 ha idzie do desykacji. 

już pisałem @rolnikowi- jak chcesz ekologiczne, to uprawiaj i przetwarzaj we własnym gospodarstwie.

Edytowane przez cereal
extrabyk napisał:

Kiedyś stosowano zbiór dwu etapowy przy roślinach nie dojrzewających równo. Dziś świat zbyt się śpieszy. Rolnictwo zmienia się w fabrykę aby jak najwięcej i jak najtaniej zebrać z jak najmniejszej powierzchni bo coraz więcej ziemi rolnej idzie po różnego rodzaju inwestycje. To samo w hodowli...coraz większe fermy produkują coraz wiecej gównianego mięsa i mleka. Markety kupują to coraz taniej by sprzedawać coraz drożej. Rolnik i konsument to już tylko trybiki w wielkiej machinie koncernów i banków...

to wina konsumenta drogie EKO jedzenie nie ma zbytu musi być dużo i tanio nie liczy się jakość proste...


Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v