Skocz do zawartości

Rekomendowane komentarze

Kupiony był w wadze 80kg za 1200 zł i mleka już długo nie dostawał. Wszystkie byki sprzedajemy w wieku 22 miesięcy i mało kiedy się zdarza żeby miały wage koło 850 kg, zazwyczaj pod 800kg.  
Byki dostają kiszonke z kukurydzy sianokiszonke i śrute zbożową z koncentratem Nutrabyk (125kg na tone) 
Skoro macie takie dobre przyrosty to w takim razie proszę o ustawienie dawki żywieniowej. Z własnego doświadczenia wiem, że typowe HFy wage robią od 22 miesięcy wzwyż. 
A mięsny byk nie zrobi większej wagi od HF (przynajmniej się to mało kiedy zdarza, ewentualnie simental, bo jest długi wysoki byk to tak) 

3 godziny temu, Bananek napisał:

w takim wieku to ja hf sprzedaje w takiej wadze. przynajmniej za cielaka nie trzeba duzo placic.

HF to jest długi i wysoki byk. Tu jak widać krótki niski dużo mięsa mało wagi. 

3 minuty temu, krystian1982 napisał:

Arek3125 lepiej tego nie mogłeś wytłumaczyć

Zobacz to zdj. Te byki są w tym samym wieku co ten piemontese. Ten NCB jest budowy tak jak piemontese ze zdjecia wyżej, a ten co stoi za nim to HF. Więc jak HF ma ważyć mniej skoro jest wyższy i dłużyszy ? I szerokością też nie odbiega od NCB i mięsnych 

hff.jpg

42 minuty temu, BENNY82 napisał:

po pierwsze piemontese nie są kalibru hf  to po pierwsze takiego to troche szkoda na żywą moim zdaniem ale co zrobić lepiej zważyć i powalczyć o dobrą cene niż dać na wbc i orżną tak że wyjdzie ledwo 55% miecha. jak to na roli liczyć i kalkulowac. piękna sztuka .

porównałem tego ncb do piemontese bo były podobnych "rozmiarów"

 

Ciężka sprawa z tymi wagami. U mnie mleko potrafią pić tak do 6-9 miesięcy bez wzgledu czy hf czy mieszanka. Wtedy w 18-20 miesięcy zrobi te 800kg ale też musi być duża rama. Tutaj waga tej sztuki normalna. Jakby policzył odpojenie sztuki to mogłoby pochłonąć to co z tej różnicy zostanie...ważne żeby nie chorował bo wtedy robi się z tego kicha...

Tyle komentarzy a nikt nie postawił sprawy i nie zapytał się o rzecz najważniejsza : Ile cię kosztowało uzyskanie takiej wagi? Moim zdaniem nie ma co się spierać czy hf czy inny mięsny przybiera lepiej czy gorzej? Warto natomiast się zapytać ile kosztuje wyprodukowanie 1kg żywej wagi.Co z tego że byk będzie przybierał 2kg dziennie, jeśli wyprodukowanie go kosztowało 10PLN za kg a sprzeda się za 9.
Za 2017 było rentowne, jak będzie za 2018 wiedział będę dopiero wiosną 2019 roku.Jak na razie wydałem więcej na siano, ale kupiłem znacznie lepszej jakości niz w roku poprzednim, więc może zajść sytuacja że wydałem więcej ale będzie lepiej pobierana i zużyje go mniej.Kupilem też znacznie więcej siana - ponad 100belek więcej.Teraz czekam na deszcz:) - choćby jeszcze jeden miesiąc na pastwisku.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v