Mszyca kapuściana (Brevicoryne brassicae) ma dość charakterystyczny zielonoszary wygląd z woskowym nalotem, który nadaje im niebieskopopielaty odcień. Mszyce atakują wczesne odmiany warzyw kapustnych. Żerują w koloniach, wysysając soki z liści oraz pędów kwiatowych zaatakowanych roślin, a ponadto są wektorami chorób pochodzenia wirusowego i niektórych chorób bakteryjnych. Mszyca kapuściana jest gatunkiem jednodomowym i zimuje na roślinach kapustnych lub chwastach krzyżowych.
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się