Pchełki ziemne to drobne chrząszcze z rodziny stonkowatych (Chrysomelidae). W zależności od gatunku różnią się wielkością (głównie 2-3 mm długości, do 4 mm w przypadku pchełki rzepakowej) i ubarwieniem (najczęściej spotykam czarną z połyskiem, ale bywają też zielonkawe, niebieskawe, brązowe, bądź też z żółtawymi pasami wzdłuż pokryw, jak u falistosmugiej czy smużkowanej). Zarówno larwy, jak i osobniki dorosłe pchełki wyrządzają szkody wśród roślin uprawnych. Dorosłe pchełki wygryzają okrągłe dziurki w liściach i liścieniach, zaś larwy większości gatunków żerują na korzeniach roślin, za wyjątkiem larwy pchełki rzepakowej (Psylliodes chrysocephala), która żeruje w ogonkach liściowych, nerwach liści oraz w pędach roślin, drążąc w nich korytarze.
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się