Skocz do zawartości

News

  • wpisów
    3126
  • komentarzy
    244
  • wyświetleń
    1781752

Współtwórcy bloga

Jak wojna w Ukrainie wpływa na branżę rolniczą?


 

F

irma De Heus zaprasza do zapoznania się z serią wywiadów, dotyczących obecnej sytuacji rynkowej i jej wpływu m.in. na rolnictwo, żywienie zwierząt, hodowców i produkcję.
 

W pierwszym odcinku wywiad z Adamem Zaleskim, Prezesem De Heus, który opowiada m.in. o tym czy hodowców będzie stać na żywienie zwierząt i czy nie braknie pasz dla nich, co uczestnicy łańcucha produkcji żywności mogą zrobić, by wpłynąć na stabilizację w branży rolniczej, jak obecna sytuacja surowcowa i polityczna wpływa na działalność De Heus w Polsce oraz czy zmieniająca się oferta De Heus jest pełnowartościowa. 

- Nie podzielam zdania tych wszystkich analityków, którzy tworzą czarne scenariusze, twierdząc, że zabraknie nam surowców. Możemy produkować z innych, możemy produkować inaczej, może nieco mniej efektywnie, zwiększając konwersję, ale będziemy produkować. - mówi Adam Zaleski, Prezes De Heus Polska.

- Każdy z nas, również branża rolnicza może stabilizować sytuację, głownie poprzez wykorzystanie własnej wiedzy i doświadczenia. Powinniśmy skupić się na własnej działalności, obserwować sytuację rynkową i komunikować tylko te rzeczy, co do których jesteśmy pewni, że się wydarzą. Nie możemy panikować. Najlepsze, co możemy zrobić to skupić się na tym co robimy na co dzień, robić to jak najlepiej, bo na to mamy wpływ. – kontynuuje Adam Zaleski.

Cała wypowiedź Prezesa Adama Zaleskiego:

W piątek 8 kwietnia komentarzem podzieli się Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz ds. strategii. W wypowiedzi poruszy kwestie związane m.in. z wpływem obecnej sytuacji na polskie drobiarstwo, rolnictwo oraz na rynek pracy i sytuację ekonomiczną w Polsce. Będzie także o kosztach i stabilności produkcji oraz prognozach dla branży. 

- Wydaję mi się, że przed drobiarstwem jest dobra przyszłość. Jeśli chodzi o mięso drobiowe to sądzę, że do końca lata, do przełomu sierpnia i września ceny mięsa drobiowego i ceny żywca kurcząt rzeźnych będą na bardzo wysokich i dobrych poziomach. Z drugiej strony sądzę też, że stosunek cen mięsa do cen pasz będzie przesuwał się na korzyść hodowców. – mówi Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz ds. strategii 

W kolejnych dniach zapoznamy Państwa z opiniami ekspertów w kwestiach związanych z surowcami, rynkiem mleka, trzody chlewnej oraz drobiu. 

Wszystkie filmy będą dodawane na bieżąco na: www.youtube.com/c/DeHeusPolska

Zapraszamy do oglądania i udostępniania.

 

Źródło: informacja prasowa De Heus Polska

 

0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v