Skocz do zawartości

News

  • wpisów
    3126
  • komentarzy
    244
  • wyświetleń
    1781748

Współtwórcy bloga

JOSEK™ żywność w nowym wymiarze


Do

 prawidłowego rozwoju człowiek potrzebuje co najmniej 22 pierwiastków. Pełnowartościowa i zróżnicowana dieta powinna w normalnych warunkach dostarczyć wszystkich pierwiastków i składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowia. Jednakże praktyka wskazuje, że dieta wielu osób nie jest prawidłowo zbilansowana pod względem zawartości pierwiastków odżywczych, spożycie niektórych składników znacznie przekracza normę, a innych występuje w niedoborze np. witamin, kwasu foliowego, żelaza, jodu czy selenu.

 

Biofortyfikacja – narzędzie do poprawy natury

Czy powinniśmy próbować poprawiać naturę? Eksperci z WHO są zdania, że w niektórych sytuacjach warto podjąć taka próbę. Jednym ze sposobów na „poprawienie” natury jest biofortyfikacja. Biofortyfikacja to wzbogacanie roślin uprawnych w korzystne dla konsumenta związki żywieniowe. Celem jest wyprodukowanie żywności, która posiada dodatkowy, pozytywny wpływ na zdrowie, zdecydowanie większy niż wynikający z naturalnych wartości odżywczych roślin. Realizacja tych zamierzeń może odbywać się metodami agrotechnicznymi lub hodowlanymi. Biofortyfikacja może być „paramedycznym narzędziem” w rękach  naukowców i rolników dzięki któremu mogą oni pośrednio wpływać na poprawę zdrowia społeczeństwa.

 

Jod i selen – pierwiastki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu

Nie sposób zaprzeczyć, że nasze zdrowie zależy w dużej mierze od jakości jedzenia, które spożywamy. A co się dzieje, gdy brakuje w nim pewnych ważnych mikroelementów?

Tak jest na przykład w przypadku jodu i selenu. Minimalna dzienna dawka dla dorosłego człowieka to 1 µg selenu na 1 kg masy ciała, natomiast optymalne zapotrzebowanie to 150 µg. A w praktyce? Dorosły człowiek codziennie spożywa 0,03 mg, czyli 30 µg jodu. To dużo poniżej nawet minimum. Podobnie z selenem – zalecana dawka dla dorosłego człowieka to 55 µg na dobę. Statystyki pokazują, że spożywamy codziennie mniej niż 30 µg selenu dziennie.

Głównym źródłem jodu i selenu w diecie są produkty pochodzenia morskiego (ryby, wodorosty), nabiał i orzechy oraz woda pitna. W związku z tym pojawia się kilka problemów.

Wiele zależy od tego, gdzie mieszkamy – są po prostu takie rejony, w których jodu i selenu brakuje.

 

Josek™ – sposób na skuteczną biofortyfikację roślin w jod i selen

Biofortyfikacja może odbywać się poprzez efektywne nawożenie roślin. Aby przeprowadzić taki zabieg należy zastosować skuteczny preparat zawierający jod i selen w formach łatwo dostępnych dla roślin. Takim nawozem jest JOSEK™, który zapewnia skuteczną biofortyfikację w jod i selen oraz umożliwia wyprodukowanie żywności zawierającej organiczne i bioprzyswajalne formy tych pierwiastków.

JOSEK™ to naturalna suplementacja i zdrowsza żywność.

 

Stosowanie

JOSEK™ polecany jest do stosowania w uprawach wszystkich gatunków roślin rolniczych, w szczególności: zbóż, kukurydzy i ziemniaka, warzywniczych i sadowniczych w postaci oprysków dolistnych.
 

Więcej o JOSEK™  na stronie INTERMAG: https://intermag.pl/uprawa-roslin/produkt/joseksupsup

 

Źródło: informacja prasowa INTERMAG

0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v