Polska na 22 miejscu w dziesiątym Globalnym Indeksie Bezpieczeństwa Żywnościowego
E
conomist Impact opublikował dziesiąty coroczny Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego (GFSI), w którym Polska zajęła 22 pozycję. Porównując z zeszłorocznym zestawieniem oznacza to wzrost o 3 miejsca. Poparty danymi z całej dekady, globalny raport prezentuje wiedzę na temat bezpieczeństwa żywnościowego w kontekście przyszłości i trwającej walki z głodem. Drugi rok z rzędu Indeks ten pokazuje spadek wskaźnika bezpieczeństwa żywnościowego na poziomie globalnym.
Indeks mierzy poziom bezpieczeństwa żywnościowego w 113 krajach, oceniając kategorie takie, jak przystępność cenowa żywności, jej dostępność, jakość i bezpieczeństwo oraz zasoby naturalne i odporność systemów żywnościowych na zmiany klimatu. Indeks wykorzystuje 58 unikalnych indykatorów bezpieczeństwa żywnościowego, w tym wskaźniki dotyczące zarobków, a także nierówności w zakresie zarobków, płci czy dostępu do zasobów naturalnych. Dzięki temu, indeks pozwala zobaczyć systemowe problemy oraz wskazać zmiany konieczne do osiągnięcia Celów Zrównoważonego Rozwoju SDG, w tym wyeliminowania głodu na świecie do roku 2030 (Cel #2).
- Polska jest na 22 miejscu w rankingu bezpieczeństwa żywnościowego, co oznacza wzrost o 3 miejsca w porównaniu z rokiem 2020, kiedy to nasz kraj znajdował się na 25 pozycji. Warto podkreślić iż, raport ujawnia szereg pozytywnych tendencji dotyczących bezpieczeństwa żywnościowego w Polsce, – mówi Przemysław Szubstarski, Country Leader Corteva Agriscience Polska, firmy zaangażowanej w powstanie indeksu. – Na przestrzeni 10-lecia indykator definiujący dostępność żywności w Polsce stale wzrastał . Wyższy wskaźnik Polski w kategorii „Zasoby Naturalne i odporność na zmiany klimatu” jest efektem korzystnych zmian związanych z dostosowaniem się naszego kraju do zmieniających się warunków klimatycznych. Polska jest obecnie jednym z 27 krajów z Indeksu, które otrzymały najwyższy wskaźnik w kategorii „Zasoby naturalne i odporność systemów żywnościowych na zmiany klimatu/ Zarządzanie ryzykiem katastrof”. To efekt wdrożonego „Strategicznego planu adaptacji dla sektorów
i obszarów wrażliwych na zmiany klimatu do roku 2020 z perspektywą do roku 2030” oraz obowiązującej polityki zarządzania ryzykiem katastrof. W Polsce znacznie rozwinęła się infrastruktura rolna. W tym obszarze zanotowano poprawę o 10,2 punktu. Ponadto, poprawiliśmy wskaźniki w zakresie bioróżnorodności ekosystemów wodnych i presji związanej z urbanizacją. – dodaje Przemysław Szubstarski.
- Indeks GFSI wykracza poza problem głodu na świecie, identyfikując czynniki wpływające na bezpieczeństwo żywnościowe - wyjaśnia Tim Glenn, Executive Vice President oraz Chief Commercial Officer w firmie Corteva Agriscience. „Corteva odpowiada na wiele z wyzwań opisanych w raporcie. Dostarczamy innowacyjne rozwiązania, które umożliwiają rolnikom zwiększanie zyskowności gospodarstw rolnych, a także pracujemy w zespołach z całego świata nad wzmocnieniem systemów żywnościowych.”
- Przez ostatnie dziesięć lat GFSI dostarczał liderom i interesariuszom systemów żywnościowych na całym świecie twarde dane i poparte danymi dowody potrzebne przy tworzeniu prawodawstwa i programów mających na celu zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego – mówi Pratima Singh, zarządzająca GFSI w Economist Impact. – Indeks wskazuje na to, że choć w ciągu ostatnich dziesięciu lat pojedyncze kraje zrobiły wielkie kroki w kierunku rozwiązania problemów związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, systemy żywnościowe nadal są wrażliwe na zmiany ekonomiczne, klimatyczne i geopolityczne. W celu wyeliminowania problemów głodu i niedożywienia na świecie wymagane są zmiany na wszystkich poziomach: regionalnym, narodowym i globalnym.
Najważniejsze wnioski z roku 2021: raport Economist Impact Global Food Security Index
Globalne notowania wskaźnika bezpieczeństwa żywnościowego spadają drugi rok z rzędu.
Według Economist Impact, Indeks GFSI wskazuje w 2021 roku wielowymiarowy spadek wskaźnika dostępności żywności. Mimo siedmiu lat postępów w dążeniu do Celu #2 z Celów Zrównoważonego Rozwoju, zaobserwowano drugi rok z rzędu spadek indykatora bezpieczeństwa żywności.
Raport Economist Impact opisuje kilka czynników, które istotnie wpływają na indykatory Indeksu i korelują z przyspieszonym spadkiem wskaźnika bezpieczeństwa żywności:
· pandemia COVID-19,
· czynniki związane ze zmianą klimatu, których wpływ jest coraz większy,
· niestabilność cen żywności,
· niedostateczne inwestycje rządów w rolnictwo.
Corteva w dalszym ciągu wykorzystuje swoje globalne możliwości w zakresie innowacji i wiedzy, a także narzędzia pomagające rolnikom w zwiększaniu produktywności, w celu wspomagania globalnych systemów żywnościowych oraz wspierania zrównoważonego rozwoju rolnictwa
na całym świecie.
Odporność na zmiany klimatyczne i ochrona zasobów naturalnych kluczowych dla bezpieczeństwa żywnościowego
Według Agronomist Impact zarówno w 2021 roku, jak i przez poprzednie 10 lat, zmiany klimatyczne i niszczeniem zasobów naturalnych, stanowiły istotne zagrożenie dla przyszłości bezpieczeństwa żywnościowego.
Raport Economist Impact zwraca uwagę na fakt, że według Indeksu, sprostanie obecnym i przyszłym wyzwaniom będzie wymagało utrzymania poziomu inwestycji w bezpieczeństwo żywnościowe, w innowacje zwiększające odporność roślin na trudne warunki pogodowe oraz w pomoc żywnościową dla zagrożonych grup.
Źródło: informacja prasowa Corteva Agriscience Polska

0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia