Skocz do zawartości

News

  • wpisów
    3126
  • komentarzy
    244
  • wyświetleń
    1780847

Współtwórcy bloga

Mączniaka prawdziwego zbóż i traw oraz inne choroby zbóż zwalczaj już jesienią


Porazenie lisci maczniak.JPG

Porażenie liści mączniakiem, fot. D. Zawada

Z roku na rok rośnie jesienna presja chorób w zbożach ozimych. Przyczyn jest wiele. Wśród nich wymienić należy choćby: złą technikę zaprawiania i stosowanie nieodpowiednich zapraw, gęsty i wczesny siew, czy rosnący udział zbóż w strukturze zasiewów. Wiele z tych czynników możemy wyeliminować, jednak na jedno wpływu nie mamy – pogody nie zmienimy.

W ostatnich latach coraz częściej mamy do czynienia z długimi i ciepłymi jesieniami. Takie warunki pogodowe niewątpliwie sprzyjają rozwojowi patogenów chorobotwórczych. Wśród chorób najczęściej występujących w zbożach w okresie jesiennym, wymienić należy mączniaka prawdziwego zbóż i traw. Z Analizy Presji Chorobotwórczej (APC) prowadzonej co rok przez Sumi Agro Poland, w kilkuset gospodarstwach na terenie całej Polski, wynika, że w okresie od 2015 do 2020 roku patogen ten występował jesienią średnio w 80% przebadanych próbek. Jest to związane z faktem, że mączniak doskonale rozwija się na młodych siewkach zbóż, a szczególnie na jęczmieniu ozimym, pszenicy ozimej i pszenżycie ozimym. Patogen może powodować znaczące straty w plonie dochodzące nawet do 40%, a także obniża parametry jakościowe ziarna. Mączniak rozwija się wyłącznie na żywych, zielonych częściach roślin. Sprawia, że rośliny są niedożywione i gorzej zimują.

maczniak.jpg

fot. D. Zawada: Mączniak prawdziwy

Z przeprowadzonych badań wynika również, że niemal w każdym roku, już jesienią, oprócz mączniaka prawdziwego występują w zbożach choroby takie jak: septorioza paskowana liści, łamliwość podstawy źdźbła czy rdze. Zabiegi fungicydowe warto zatem planować nieco wcześniej, bo to właśnie w sezonie jesiennym tworzą się pędy kłosonośne. Brak zabiegu jesiennego powoduje najczęściej problemy w wiosennej ochronie związane ze spadkiem ich skuteczności.

maczniak prawdziwy na zdzble.jpg

fot. D. Zawada: Mączniak prawdziwy na zdzble

Charakterystyczne objawy mączniaka

Mączniak zbóż i traw to choroba o bardzo charakterystycznych objawach, dlatego jej rozpoznanie nie sprawia zwykle problemów  rolnikom. Początkowo pojawia się watowata biała grzybnia, która z czasem ciemnieje. Grzybnia mączniaka jest pasożytem, który pobiera soki z komórek liścia za pomocą ssawek, co sprawia, że po pewnym czasie liście żółkną i zamierają. Dlatego objawów występowania mączniaka na plantacji nie wolno bagatelizować.

Blumeria graminis fot. D. Zawada.JPG

fot. D. Zawada: Blumeria graminis

Ograniczaj ryzyko i zwalczaj

Aby minimalizować widmo wystąpienia mączniaka na plantacji zbóż, należy przede wszystkim zadbać o właściwą agrotechnikę, wybierać odmiany o podniesionej odporności czy stosować odpowiednie zaprawy nasienne. Jeśli pomimo tego grzyb pojawi się na naszej uprawie, najskuteczniejszym sposobem jego zwalczania będzie wykonanie zabiegu fungicydowego. Dobrym rozwiązaniem w tym wypadku będzie wybór produktów zawierających substancje czynne, na które dotychczas nie wykształciły się odporności. Do takich zaliczyć można fungicyd Kendo 50 EW. Produkt ten wykazuje skuteczność we wszystkich stadiach rozwojowych mączniaka. Jest niezależny od warunków pogodowych i działa nawet do 6 tygodni, co jest szczególnie ważne podczas zmiennej jesiennej aury. Dzięki działaniu systemicznemu, translaminarnemu i gazowemu, Kendo 50 EW zwalcza patogeny już obecne na roślinie oraz ogranicza rozwój nowych infekcji. Dodatkową zaletą tego produktu jest możliwość zastosowania go 2 razy w sezonie wegetacyjnym.

Maczniak_prawdziwy_zboz_i_traw_Zawada.jpg

fot. D. Zawada: Mączniak prawdziwy zbóż i traw

Fungicyd Kendo 50 EW w zbożach stosuje się zapobiegawczo w dawce 0,15 l/ha lub interwencyjnie w dawce 0,2-0,3 l/ha, w fazach BBCH 30–59. Co ważne Kendo 50 EW, nie tylko zwalcza mączniaka, ale również ogranicza występowanie innych chorób grzybowych , które mogą atakować rośliny już jesienią. Wykonanie takiego zabiegu pozwala na lepsze przezimowane ozimin, a także stwarza roślinom lepsze warunku wzrostu po wznowieniu wegetacji wiosną.

 

Źródło: materiały prasowe - Sumi Agro Poland

0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v