Skocz do zawartości

News

  • wpisów
    3126
  • komentarzy
    244
  • wyświetleń
    1781788

Współtwórcy bloga

Polska żywność - najlepsza!


a_polonia

273 wyświetleń

S

maczne, zdrowe, cenione w Polsce i na świecie jaja, mleko, sery, mięso i wędliny w sierpniu obchodzą swoje święto – dzień polskiej żywności. Warto więc wykorzystać ten fakt, by przypomnieć, dlaczego polskie smaki są tak wyśmienite.

 

Polska jest jednym z największych producentów oraz eksporterów produktów rolnych i spożywczych. W 2020 roku sprzedaż tych artykułów osiągnęła rekordowy poziom 34 mld euro (o 7% więcej niż w roku 2019) [GUS]. Wiedziemy prym wśród producentów m.in. mięsa drobiowego, mleka i przetworów mlecznych.

Polskie pochodzenia ma coraz większy wpływ na wybory Polaków

Coraz częściej Polacy wybierając produkty kierują się ich pochodzeniem i decydują się na towar polski. W 2020 roku, roku specyficznym ze względu na pandemię COVID-19, 60% Polaków twierdziło, że chce pomagać polskim firmom, w tym 90% poprzez zakup krajowych produktów [Badanie Instytutu Badawczego „ARC Rynek i Opinia” na zlecenie PPL Koral, 2020]. W 2021 roku 63% Polaków, przede wszystkim w wieku 60 i więcej oraz 30-39, potwierdziło, że sprawdza przed zakupem, czy produkt pochodzi z polskiej produkcji [Badanie UCE Research na zlecenie Grupy Blix , 2021].

 

Polskie smaki:

Mleko

Mleko to bardzo odżywczy płyn, bogaty w witaminy A, B, D i E, K, wapń, fosfor, potas i magnez. Wzmacnia kości, ograniczając ryzyko pojawienia osteoporozy, dzięki zawartości wapnia. Wspiera prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego, za sprawą obecności laktozy. W swoim składzie zawiera naturalną witaminę D, która wzmacnia odporność organizmu. Jest także świetnym napojem na ciepłe dni, nawadniającym lepiej niż woda. Statystyczny Polak spożywa średnio 0,6 litra mleka dziennie. Zalecane jest picie 2 szklanek dziennie (zastępowalnych przez inne produkty mleczne) przez osoby dorosłe oraz 3-4 szklanki przez dzieci i młodzież do 18-go roku życia.

Jaja

Jaja, dzięki obecności m.in. lecytyny, wspierającej działanie mózgu i zapobiegającej odkładaniu się cholesterolu, luteiny – wzmacniającej wzroku, kwasowi foliowemu, pozytywnie wpływającemu na działanie wątroby i żołądka, cholinie, wspierającej pracę układu nerwowego oraz witamin z grupy A, B, D, E i K stanowi prawdziwą bombę odżywczą. Każdego roku przeciętny Polak zjada ich 155, a w Polsce wytwarza się ich ponad 10 mld. Światowa Organizacja Zdrowia WHO rekomenduje spożywane 10 jajek tygodniowo.

image_processing20210824-8841-105err6.jpg

Wędliny i mięso

Mięso stanowi źródło witamin z grupy B, które zwiększają odporność na stres, witamin D i PP, żelaza (przede wszystkim wołowina), którego niedobór sprawia, że człowiek czuje się bardziej zmęczony i częściej choruje. Zawiera też białko (zwłaszcza kurczak), uczestniczące we wszystkich procesach życiowych, będące źródłem energii i materiałem budulcowym. Nie brakuje mu także cynku, kolagenu i kreatyny - źródła energii dla mięśni.

 

Dlaczego polskie jest takie dobre?

Polska żywność utożsamiana jest z jakością i smakiem. Ponad 90% Polaków uważa, że polska żywność jest smaczna. Przekonanie to rośnie wraz z wiekiem respondentów. Ponad połowa Polaków uważa smak za największy wyróżnik polskiej żywności. Drugim jest jakość, a trzecim – pochodzenie [Badanie agencji badawczej MANDS na zlecenie De Heus, 2017]

Produkcja żywności to złożony proces, w którym występuje wiele ogniw. Swój początek jednak często rozpoczyna w gospodarstwach rolnych i przemyśle paszowym.

- Rola hodowców oraz przemysłu paszowego jest bardzo istotna dla produkcji dobrej jakości, zdrowej i bezpiecznej żywności. Wspólnie z hodowcami oraz lekarzami weterynarii mamy ważne i odpowiedzialne zadanie – dbałość o jakość produkcji żywca. To, w dużej mierze od nas zależy jakość żywności, która trafi na stoły konsumentów. Uzyskanie pełnowartościowego i smacznego mięsa, nabiału oraz jaj wymaga zapewnienia zwierzętom właściwych warunków zootechnicznych i starannie dobranych rozwiązań żywieniowych – mówi Adam Zaleski, Prezes De Heus

Marnotrawienie żywności

Wspominając o polskiej żywności warto jednak podkreślić, że niestety rocznie marnowane jest jej wiele w Polsce, bo 4,8 mln ton! Dlatego warto zadbać o:
· przechowywanie żywności – warto odpowiednio układać produkty w lodówce, ale i przetrzymywać je np. w woreczkach próżniowych czy też hermetycznie zamkniętych pojemnikach, które ograniczając dostęp powietrza przedłużają trwałość produktów;
· planowanie zakupów – robienie list zakupowych i kupowanie tego co jest potrzebne i w odpowiednich ilościach, nie na zapas, co dotyczy przede wszystkim produktów z krótkim terminem przydatności do spożycia;
· zarządzanie żywnością – jeśli zostają resztki jedzenia warto je np. zamrozić, przetworzyć i wykorzystać m.in. do przygotowania zupy, omletów czy też gulaszu lub podzielić się z innymi np. znajomymi albo przekazać do jadłodajni.

Co ciekawe, coraz więcej resztek żywności jest efektywnie wykorzystywana przez rolnictwo, a dokładnie hodowlę trzody chlewnej.

- Płynne żywienie świń to jedna z opcji zagospodarowania resztek żywności i to w dużych ilościach, bowiem ferm żywiących świnie na mokro przybywa - mówi Jakub Kempa, ekspert ds. płynnego żywienia, De Heus.

- W takim rodzaju żywienia wykorzystywane są np. zwroty niesprzedanych chlebów, makarony, które nie zachowały odpowiedniego kształtu podczas suszenia, połamane ciastka, ugotowane obierki ziemniaków, pochodzące z produkcji frytek, czy tez same frytki, kwaśna serwatka, która słabo nadaje się do suszenia, wywary gorzelniane po produkcji spirytusu czy też młóto browarniane – produkt uboczy powstały w produkcji piwa – dodaje.

Ważne, by udało się efektywnie zagospodarowywać coraz większą ilość żywności, ograniczając marnotrawienie, tym samym lepiej dbając o ludzi dotkniętych głodem i niedożywieniem, a także zmniejszając swój negatywny wpływ na środowisko. Przecież polska żywność, m.in. ze względu na swój smak, jakość oraz wysiłek i zaangażowanie producentów powinna być smakowana, nie wyrzucana!

Zapraszamy do podzielenia się Waszymi najlepszymi polskimi smakami. Co lubicie najbardziej? Co jest, według Was, najbardziej polskim smakiem?

 

Źródło: informacja prasowa DeHeus

 

0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v