Nowe programy żywienia drobiu De Heus
E
misja śladu węglowego oraz ograniczenie antybiotyków w hodowli to wyzwania, jakie czekają na hodowców drobiu w najbliższym czasie. Ze wsparciem przychodzi zintegrowana oferta dla drobiu De Heus, stanowiąca efekt synergii wiedzy i doświadczenia pracowników dawnej firmy Golpasz i De Heus. Programy żywieniowe są dostępne już od 1. lipca 2021.
- Rozwiązania, które wprowadzamy są skierowane do wszystkich hodowców, aby jeszcze lepiej wesprzeć ich w osiąganiu wysokich wyników produkcyjnych oraz finansowych, jednocześnie mając na względzie zdrowie zwierząt oraz ich dobrostan, a także ochronę środowiska – mówi Grzegorz Torzyński, kierownik sekcji rozwoju produktu De Heus.
Wśród oferowanych linii żywieniowych znajdują się programy dla:
· brojlerów – TREE – program 4/5 fazowy z nową strukturą – by pass; zawiera m.in. kompleks enzymatyczny „4E”, wsparcie probiotyczne w krytycznych momentach cyklu produkcyjnego oraz prekursor kreatyny; gwarantuje optymalne wyniki produkcyjne i finansowe, dając możliwość wyboru najlepszego rozwiązania żywieniowego, dopasowanego do warunków (jakość piskląt, środowisko w budynku) oraz celu produkcyjnego (waga, FCR).
· niosek konsumpcyjnych – RESPEKT i FURORA – z witaminą Hy-D i specjalnymi dodatkami, poprawiającymi jakość skorupy (średnia masa jaj wyższa o 3-7 g, końcowa waga sumy wszystkich zniesionych jaj wyższa o 8%, mniej upadków, zatrzymania jaja i wynicowania jajowodu) oraz możliwością produkcji jaj Jumbo XXL.
· stad rodzicielskich – RENOMA i ESTYMA – z antyoksydantem – prekursorem witaminy A, lotnymi kwasami tłuszczowymi oraz witaminą D3 - hydroksy kalcyferol ipreparatami dla ochrony wątroby i lepszej skorupy; wspomaga równomierny wzrost produkcji oraz szybki wzrost masy jaja już na początku nieśności.
· indyków – CORE 8 – z odpowiednimi proporcjami składników pokarmowych ściśle dobranych do poszczególnych faz życia indyków, z witaminą hydroksy 25(OH)D3 oraz precyzyjnym profilem AA dla wysokiej wydajności i dobrych przyrostów; produkowany w technologii Vacuum Coating.
· drobiu wodnego - LIVER, KACZKA - z preparatami enzymatycznymi dla maksymalizacji wzrostu i lepszego wykorzystania paszy; z nowym profilem aminokwasowym.
Odpowiedzialna produkcja – ograniczenie śladu węglowego
Wszystkie programy żywienia drobiu powstały w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem i odpowiedzialną produkcją, co oznacza, że nie tylko wpływają na poprawę dobrostanu zwierząt i wspomagają działalność hodowców, ale i dbają o klimat, ograniczając emisję amoniaku.
- W trosce o środowisko od lat ograniczamy zużycie zasobów, jednocześnie poprawiając wyniki produkcyjne. Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom zwiększamy strawność pasz. Natomiast bilansowanie coraz większej liczby aminokwasów powoduje lepsze wykorzystanie białka, obniżenie kosztów produkcji i ograniczenie produkcji amoniaku – informuje Grzegorz Torzyński.
Nie ilość, a jakość
Białko pełni fundamentalną rolę w rozwoju organizmu zwierzęcia, stanowiąc elementarny składnik pokarmowy i budulec ciała. Odpowiada też za utrzymanie właściwych procesów życiowych i produkcyjnych. Białko pobierane jest wraz z paszą, dlatego ważne by było pełnowartościowe i wysokostrawne. Tylko w ten sposób można osiągać dobre wyniki hodowlane oraz ograniczyć wydalanie amoniaku.
- Liczy się nie ilość, a jakość białka, dlatego w naszych rozwiązaniach stosujemy precyzyjny profil aminokwasowy. Redukując o 1% białko w paszy, którą żywione jest 100 tys. brojlerów, obniżamy emisję amoniaku o 0,5 tony! Oznacza to, że żywiąc paszami De Heus rocznie 180 mln brojlerów, możemy zredukować emisję NH3 do atmosfery o 880 ton – szacuje Andrzej Gebler, kierownik produktu ds. drobiu De Heus.
Zintegrowana oferta dla drobiu powstała dzięki wymianie wiedzy i doświadczeń ekspertów z De Heus i dawnego Golpaszu oraz, co bardzo ważne, hodowców.
- Hodowcy chętnie dzielą się z nami nie tylko swoimi praktykami, ale i wynikami. Obecnie, mamy dostęp do regularnych wyników, dotyczących 12 mln brojlerów z kilkuset polskich ferm i osiągamy jedne z najlepszych wyników w Polsce. Stały monitoring umożliwił nam weryfikację oraz wspomógł w opracowaniu receptur oraz warunków, które najlepiej będą spełniały oczekiwania hodowców, przygotowując ich na nowe restrykcje prawne – informuje Andrzej Gebler.
Źródło: informacja prasowa DeHeus

0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia