Skocz do zawartości

News

  • wpisów
    3126
  • komentarzy
    244
  • wyświetleń
    1781730

Współtwórcy bloga

Żywieniowcy i lekarze weterynarii wspierają hodowców w hodowli bez antybiotyków


P

olskie przepisy wykonawcze do unijnych rozporządzeń dotyczących ograniczenia antybiotyków w hodowli zwierząt gospodarskich nie zostały jak dotąd wydane. Brak wyraźnych wytycznych sprawia, że przygotowania na fermach mogą rozpocząć się zbyt późno, narażając hodowców na straty finansowe, a zwierzęta na pogorszenie statusu zdrowotnego ze względu na radykalną zmianę warunków hodowli. Można tego uniknąć, już teraz podejmując odpowiednie kroki w celu przystosowania ferm do nowych realiów.

 

W przygotowaniu do nowych warunków, a więc przede wszystkim we wdrażaniu profilaktyki mastitis w gospodarstwach, hodowcom pomagają doradcy żywieniowi De Heus w ramach Akademii Zdrowego Wymienia. Do współpracy zaprosili lekarzy weterynarii, m.in. organizując dla nich Kongres Weterynaryjny, w trakcie którego 140 uczestników – lekarzy weterynarii i żywieniowców rozmawiało m.in. o tym, jak razem pracować, jakie działania podjąć, by zwiększyć świadomość hodowców związaną z nowymi restrykcjami oraz, jak ich wspierać i przygotowywać na zmiany.

- De Heus to pierwsza firma paszowa w Polsce, która podjęła usystematyzowane i szerokie działania związane z profilaktyką mastitis i edukacją hodowców w kontekście nadchodzących zmian prawnych. Wiemy również, że najlepsze efekty możemy osiągnąć dzięki ścisłej współpracy na linii hodowca –lekarz weterynarii – żywieniowiec, opierającej się na zrozumieniu, zaufaniu i kompleksowym podejściu do tematu profilaktyki zapaleń wymienia. Rola lekarzy weterynarii w tym procesie jest szczególnie istotna, a nasza partnerska współpraca na fermach procentuje wzrostem świadomości hodowców – mówi Paweł Kasprowicz, kierownik działu bydła De Heus.

Rozwój sektora profilaktyki mastitis to szansa, jaką zauważają zarówno weterynarze, jak i doradcy żywieniowi De Heus. Co istotne, obszar do współpracy i wzajemnego wsparcie dla działań podejmowanych na fermach jest bardzo duży i stwarza wiele możliwości rozwoju dla hodowców. Uzupełniające się kompetencje lekarza i żywieniowca, wg doświadczeń De Heus potrafią przynieść wymierne rezultaty, takie jak m.in. znaczny spadek zachorowań na zapalenie płuc wśród cieląt, czy zminimalizowanie przypadków zalegania poporodowego u dorosłych krów. Te z kolei wprost przekładają się na wyniki produkcyjne stada i rentowność całej produkcji.

 

image_processing20210627-24797-1im89z3.jpg

- Jesteśmy przekonani, że podjęte dziś działania to prosta droga do zdrowej i efektywnej produkcji mleka w przyszłości. Korzystamy z doświadczenia zdobytego m.in. na rynku holenderskim, gdzie odpowiednie przepisy zostały już wdrożone. Ostatnio podzieliliśmy się nim z lekarzami weterynarii podczas zorganizowanego przez nas Kongresu Weterynaryjnego. Zachęcamy więc hodowców i lekarzy do współpracy, dzięki której sprawnie przejdziemy przez nadchodzące zmiany prawne – dodaje Paweł Kasprowicz.

 

Źródło: informacja prasowa De Heus

 

0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v