Skocz do zawartości

News

  • wpisów
    3126
  • komentarzy
    244
  • wyświetleń
    1781771

Współtwórcy bloga

EKSPERCI Z PROGRAMU „KROWIE NA ZDROWIE” SPRAWDZĄ, CZY IDEALNA BELA ISTNIEJE


 

czy istnieje przepis na stworzenie optymalnej beli z lucerny i traw, a jeśli tak – jakie są jej parametry? To główne pytanie, które w projekcie Idealna Bela stawiają specjaliści z firm Barenbrug, CLAAS, Corteva i De Heus.

 

Eksperci z firm partnerskich Krowie na Zdrowie podczas inauguracji proje....jpg

 

Eksperci Krowie na Zdrowie we współpracy z Gospodarstwem Majątek Ziemski Stary Jaworów SA zainaugurowali w minionym miesiącu prawdopodobnie pierwszy w Polsce projekt, którego celem jest znalezienie przepisu na idealną belę.

 

Projekt przeprowadzono na użytkach zielonych, należących do Gospodarstwa Majątek Ziemski Stary Jaworów SA w Milikowicach (woj. dolnośląskie).  Zmiennymi, które mają wyłonić belę idealną oraz którymi operowano podczas przygotowywania balotów, były między innymi:

· parametry prasy zwijającej – liczba noży, ciśnienie prasowania, liczba owinięć balotu, materiał do owijania (siatka, folia), poziom napięcia folii na owijarce,

·  zbieranego materiału – lucerna, mieszanki traw pastewnych. Termin i faza pokosu,

· zakiszanie – rodzaj i przeznaczenie środka do zakiszania zielonek. Jakość balotu z zakiszonego materiału w porównaniu z balotem wykonanym bez zakiszania,

· skarmianie – wartość pokarmowa dla bydła. Ocena przygotowanego materiału z punktu widzenia profesjonalistów ds. żywienia zwierząt.

 

Owijanie balotów prasą CLAAS ROLLANT 455. Fot. M. Kulawik.jpg

Zbiór sianokiszonki wykonano prasą stałokomorową z owijarką CLAAS ROLLANT 455 UNIWRAP. Zbierany materiał stanowiła lucerna odmiany Yellow Jacket od Barenbrug oraz mieszanki traw pastewnych. Do zakiszania zielonek użyto dwóch Inokulantów Pioneer®, 11 G22 oraz 11 GFT.  Przygotowanym w ten sposób balotom przyporządkowano różne kolory, odpowiednio dla każdej
z czterech grup bel, które zostaną poddane badaniom laboratoryjnym. Podczas prac na użytkach zielonych ekspertom towarzyszyła ekipa filmowa, dokumentująca  przebieg projektu.

             

Zebrany materiał po 12 tygodniach zostanie poddany badaniom laboratoryjnym, których celem będzie analiza jakości przygotowanych kiszonek. Laboranci wskażą także, które z przyjętych w projekcie zmiennych miały największy wpływ na końcowy wynik oceny jakości balotów. Rezultaty zostaną skonsultowane ze środowiskiem uniwersyteckim.

             

Jak zdefiniować Idealną belę? Odpowiedź na to pytanie uzyskamy już niebawem. Zachęcamy do śledzenia strony www.krowienazdrowie.pl oraz profili Krowie na Zdrowie w mediach społecznościowych, by uzyskać więcej informacji o projekcie Idealna bela i jego wynikach.

Więcej informacji na:
www.krowienazdrowie.pl
www.facebook.com/KrowieNaZdrowie
https://www.facebook.com/groups/194647041661931

 

Źródło: informacja prasowa projektu „Krowie na Zdrowie”

0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v