Skocz do zawartości

News

  • wpisów
    3126
  • komentarzy
    244
  • wyświetleń
    1781773

Współtwórcy bloga

Bayer na rzecz zrównoważonego rolnictwa i nowości odmianowe kukurydzy DEKALB na sezon 2021


image.png

W pierwszej części konferencji prasowej zaprezentowano koncepcję zrównoważonego rolnictwa oraz pierwsze gospodarstwo w Polsce, które dołączyło do międzynarodowej sieci zrównoważonych farm.

image.png

- Wyzwania globalne, takie jak zmieniający się klimat i wzrastająca populacja, niosą dla rolnictwa nowe cele. Stajemy przed koniecznością zapewnienia odpowiedniej ilości i jakości żywności dla zwiększającej się liczby ludności, przy jednoczesnym zachowaniu terenów uprawnych, różnorodności biologicznej i zasobów naturalnych, takich jak woda i gleba. – mówi Antoine Bernet, szef działu Crop Science w Bayer dla Polski, Krajów Bałtyckich, Czech i Słowacji – Odpowiedzią jest rolnictwo zrównoważone, rozumiane jako działania ograniczające wpływ rolnictwa na środowisko, przy zachowaniu opłacalności działalności rolniczej i zapewnieniu społecznej akceptacji. Zarazem zrównoważony rozwój jest centralnym elementem strategii firmy Bayer.

Odpowiedzią na potrzebę zapewnienia bardziej zrównoważonej przyszłości jest koncepcja Bayer ForwardFarming – to międzynarodowa platforma popularyzacji zrównoważonych praktyk w gospodarstwach rolnych, a także dialogu i dzielenia się wiedzą. W ramach tej inicjatywy Bayer nawiązał współpracę z 16 gospodarstwami rolnymi z 12 krajów w Europie, Ameryce Północnej i Ameryce Łacińskiej. W ich gronie znalazło się właśnie gospodarstwo z Polski – pierwsze w regionie Europy Środkowo-Wschodniej.

Bayer ForwardFarming umożliwia bardzo praktyczne zapoznanie się ze sposobami wdrażania koncepcji zrównoważonego rolnictwa przez rolników na całym świecie. Gospodarstwa stosują najnowsze technologie i najlepsze praktyki, pomagające ograniczać wpływ na środowisko, w tym zmniejszać emisję gazów cieplarnianych, wspierają ochronę zasobów naturalnych, promują różnorodność biologiczną.

Gospodarstwa korzystają z merytorycznego doradztwa specjalistów Bayer, a także współpracują z ośrodkami naukowymi w celu wdrażania rozwiązań rolnictwa zrównoważonego, w tym precyzyjnego. Każde z nich pozostaje suwerenne co do decyzji związanych z rodzajem uprawy oraz wyborem producentów nasion, odmian, środków ochronnych itp. Łączy je zobowiązanie do promowania rolnictwa zrównoważonego i przyjmowania wizyt studyjnych gości w celach edukacyjnych.

Gospodarstwa, zrzeszone w sieci, znajdują się dziś w takich państwach, jak Argentyna, Austria, Belgia, Brazylia, Chile, Francja, Hiszpania, Holandia, Niemcy, Polska, Włochy, USA.

 

image.png

 

Bayer ForwardFarming w Polsce

- Projekt Bayer ForwardFarming szeroko udowadnia – teraz również w Polsce – że produkcja rolna może być prowadzona w sposób nie degradujący środowiska naturalnego, dostarczając jakościowej, bezpiecznej żywności w stabilny sposób – mówi dr inż. Michał Krysiak, Menadżer ds. Rolnictwa Zrównoważonego firmy Bayer dla Polski, Krajów Bałtyckich, Czech i Słowacji – Inicjatywa ta jest ważna również dla rolników, ponieważ będzie pokazywać w praktyce w jaki sposób utrzymać rentowną produkcję w obliczu zmian klimatycznych.

image.png

Pierwsze w Polsce gospodarstwo w sieci Bayer ForwardFarming znajduje się niecałe 10 km od geodezyjnego środka Polski – we wsi Kaszewy (powiat kutnowski, woj. łódzkie). Krzysztof Nykiel, wraz z synem Maciejem, prowadzą tu ponad 90-hektarowe gospodarstwo. Na piaszczysto-gliniastych glebach uprawiają buraki cukrowe, pszenicę ozimą i kukurydzę.

Krzysztof Nykiel, gospodarz w piątym pokoleniu, podziela przekonanie, że zrównoważony rozwój ekonomiczny przy jednoczesnym poszanowaniu środowiska jest nierozerwalnie związany z nowoczesnym rolnictwem.

- Czym w praktyce jest dla mnie zrównoważone rolnictwo? To przede wszystkim dbałość o glebę, bo od niej wszystko się zaczyna. Musimy się troszczyć o zawartość próchnicy – myśląc o kolejnych pokoleniach, które będą produkowały żywność - tłumaczy Krzysztof Nykiel - Możemy optymalizować użycie środków ochrony roślin, korzystając również z preparatów biologicznych. Opłaca się dbać o owady pożyteczne, w tym zapylacze. Warto być otwartym na nowinki – również technologiczne, i korzystać z narzędzi rolnictwa cyfrowego, żeby działać precyzyjnie. Bardzo ważnym argumentem jest ten ekonomiczny: rolnictwo zrównoważone zabezpiecza zysk, i to długofalowo.

Krzysztof Nykiel i hotel dla zapylaczy_fot.jpg


W gospodarstwie Krzysztofa Nykiela już zastosowano szereg rozwiązań z zakresu zrównoważonego rolnictwa. Należą do nich: szczególna dbałość o kondycję gleby, np. zwiększenie zawartości próchnicy, optymalizacja ochrony roślin, korzystanie z narzędzi wspomagania decyzji i z rozwiązań rolnictwa cyfrowego, stosowanie nowoczesnych odmian roślin uprawnych o unikatowych cechach (takich, jak tolerancja na szkodniki lub suszę), rozwiązania wspierające bioróżnorodność (m.in. na rzecz owadów pożytecznych i dzikich ptaków). Kolejne rozwiązania będą wprowadzane w kolejnych latach trwania projektu. Wiele z tych elementów, jak np. podnoszenie zawartości próchnicy w glebie, jest również działaniem ograniczającym wpływ rolnictwa na klimat.

 

Dr inż. Michał Krysiak dodaje: - Projekt Bayer ForwardFarming to wieloletnie przedsięwzięcie prezentujące, poprzez dostęp do realnie działającego i rozwijającego się gospodarstwa, szereg elementów rolnictwa zrównoważonego. Jest on przygotowany specjalnie dla odwiedzających gości: rolników, naukowców, konsumentów, mediów i innych zainteresowanych. Dopóki sytuacja epidemiologiczna nie pozwoli w Polsce na bezpieczne organizowanie wizyt, Bayer pragnie popularyzować ten projekt we współpracy z mediami oraz w kanałach społecznościowych. Mamy nadzieję, że te działania spotkają się z uznaniem i pozwolą zwiększyć społeczną świadomość dotyczącą rolnictwa zrównoważonego – dziś jest to pojęcie istotne dla 62 proc. rolników, a zetknęło się z nim 49 proc. mieszkańców polskich miast.

 

Bayer prezentuje ofertę odmianową kukurydzy DEKALB na sezon 2021

image.png

Wzrasta znaczenie kukurydzy wśród upraw w Polsce. Wg najnowszych danych agencji badawczej Kleffmann Group, to obecnie druga co do wielkości uprawa w naszym kraju - po zbożach. Od  5 lat co roku utrzymuje się wzrostowa dynamika uprawy kukurydzy - dziś ta powierzchnia w Polsce wynosi 1 308 tys. ha.

Bayer wpisuje się w te trendy, rozwijając sprawdzone odmiany z powodzeniem uprawiane przez rolników w Polsce, np. DKC3939 czy DKC3787. Firma wprowadza również nowe odmiany, które - dzięki postępowi genetycznemu - odpowiadają na potrzeby rolników w zakresie uprawy kukurydzy na słabszych glebach, w warunkach niedostatecznego uwilgotnienia, oczekujących wysokiej tolerancji na choroby czy lepszej organizacji żniw.

 

W sezonie 2021 Bayer oferuje 3 nowe odmiany:

image.png

DKC3079 (FAO 230) to najwcześniejsza odmiana kukurydzy o ziarnie typu dent w portfolio firmy. Jest ona przeznaczona do uprawy na ziarno na obszarze całego kraju. Wyróżnia się bardzo wysokim plonem oraz niską wilgotnością ziarna w czasie zbioru. Charakteryzuje się bardzo dobrym wigorem początkowym i tolerancją na chłody wiosenne. Posiada mocne i zdrowe łodygi, nie łamie się i nie wylega. Koszulki, okrywające kolby, są krótkie i łatwo się otwierają. Dzięki silnemu efektowi DRY-DOWN bardzo szybko oddaje wodę w końcowej fazie dojrzewania. DKC3079 to efektywna odmiana o wysokim i stabilnym poziomie plonowania, również na glebach słabszych.

image.png

• DKC3609 (FAO 250-260) jest przeznaczona do uprawy na ziarno. W swojej grupie wczesności wyróżnia się bardzo wysokim potencjałem plonowania oraz bardzo dobrą tolerancją na chłody wiosenne. Wytwarza średniowysokie rośliny z nisko zawieszonymi kolbami oraz ziarno typu dent o wysokiej masie tysiąca ziaren. Odmiana przeznaczona jest do uprawy na glebach średnich i dobrych. Oprócz wysokiej wydajności, atutem odmiany DKC3609 jest także wysoka tolerancja na wyleganie, również w przypadku opóźnionego terminu zbioru.

image.png

• DKC3888 (FAO 270) to średniopóźna odmiana mieszańcowa o bardzo wysokim i stabilnym poziomie plonowania na ziarno. Charakteryzuje się bardzo dobrym wigorem początkowym. Posiada średniowysokie rośliny o mocnych łodygach, dobrze rozwiniętym systemie korzeniowym, bardzo dobrej zdrowotności oraz wysokiej tolerancji na wyleganie. Wytwarza kolby typu flex oraz ziarno typu dent. DKC3888 to  odmiana, która dobrze toleruje stresowe warunki uprawowe, takie jak okresowe niedobory wody w glebie i wysokie temperatury (HD- Heat and Drought), dzięki czemu plonuje wysoko i wiernie.

W 2021 Bayer będzie ponadto rozwijać nową odmianę DKC 3697 (FAO 240-250), przeznaczoną do uprawy na jakościową kiszonkę o wysokiej koncentracji energii. Łączy w sobie cechy wysokiej wydajności oraz bardzo dobrych parametrów jakościowych kiszonki (wysoka zawartość skrobi, dobra strawność włókna), co przekłada się na wysoką wydajność mleczną. DKC3697 toleruje okresowe niedobory wody w glebie. Poleca się ją do uprawy na wszystkich typach gleb na obszarze całej Polski.

 

Źródło: informacja prasowa Bayer Polska

0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v