Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dziękuje za zainteresowanie moim tematem!!

Mam takie pytanko:) Wiecie że w john deere-kach w kabinie jest takie gniazdo john deere-oskie (w kaształcie trójkąta{fajny patent}) i niewiem ile tam jest Volt i Amper:)

I co jeszcze czy jest tam prąd stały czy zmienny!!!

Proszę o pomoc pilne!!

Opublikowano

Mi w moim 6820 serwisant mówił że to zwykłe 12v do zasilania np: jakiś sterowników czy komputerków w siewnikach ,opryskiwaczach itp.

Tylko osobiście nie wiem gdzie zdobyć wtyczkę do tego gniazdka ;) bo jak znam J-D to jest to ich własny standart :)

Opublikowano

Dobrze że ją wogóle masz, bo możesz od razu podłączyć zasilanie sterowania w prasie, przyczepie zbierającej i innych. Często jednak JD w słabszych wersjach zostawia tyko zaślepiony otówr na gniazdo i kostkę z wyjściem obok bezpieczników. Wtedy trzeba jeszcze dokupić wiązkę i gniazdo, i zmontować.

Opublikowano

Ja do prasy Vicona dostałem kabel z taką wtyczką. Jedną końcówkę podłączasz do akumulatora drugi koniec to właśnie to całe gniazdo które można zamontować np. w Ursusie lub Zetorze. ;)

Gnizado identyczne jak w JD tylko bez logo :)

Opublikowano

Witam panowie widzę że macie problem z gniazdem trzy pinowym,panowie jest to gniazdo zunifikowane czyli jednakowe dla wszystkich maszyn niezależnie czy to jest John Deere czy inny ciągnik ,tak więc nie mylcie pojęć że coś ma znaczek firmowy czy takiego znaczka nie posiada, gniazd nie produkuje John Deere i nie jest jego własnością.Jak w każdej dziedzinie a zwłaszcza w elrktronice dąży się do ujednolicenia wszelakich gniazd stad pojawiły się te gniazda i są praktycznie montowane we wszystkich typach ciągników tak samo po mału wchodzą jednolite gniazda ISOBUS do komunikacji z narzędziami.

Gniazdo trzy pinowew posiada jak nazwa mówi trzy wyjścia dwa napięciwe i masa,patrząc od górnego pinu jest to wejście napięcia plus 12V prądu stałego o natężeniu maksymalnym do 10A,i służy do zasilania wszelakiej elektroniki,sterowników,komputerów zwłaszcza prasy John Deere wymagają tego pinu inaczej nie działa sterownik prasy.Niżej po lewej stronie jest pin plus 12V o natężeniu do 30A służy do zasilania wszelakich odbiorników prądu takich jak silniki elektryczne,siłowniki elektryczne,elektrozawory itp.No a trzeci pin z prawej strony to po prostu masa to tyle co do tego gniazda,myślę że rozwiało to wasze watpliwości? :lol: