Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

a  bo dales link i tam jest  z wozkiem.  ile ten twoj wazy w przyblizeniu? 3 m masz?     mowisz ze dobra robote robi?

tomek90 a ty jaki agregat konkretnie wybrales??

no teraz nie wiem , w cos musze zainwestowac ale na raz nie kupie i agregatu ciezkiego i aktywnego, cos musze z tego wybrac. co sie lepiej sprawdzi?

Opublikowano

Ja też będę kupował agregat uprawowy i miałem wziąć euromasza 4m. Posiadam ciągnik Deutz Fahr 6cyl 115KM. Cały czas się zastanawiam mimo wszystko nad agrotomem... Niby wg mocy pasuje mi kupić UP 3.5m ale trochę będzie do bani z poruszaniem się po drogach :/

Milosz27

jak u Ciebie z wydajnością? 

Opublikowano (edytowane)

Nie no ja miałem brać euromasz 4m... Wózek u mnie jest kompletnie nieporozumieniem bo mamy działki od 0,5 ha, więc nie było by gdzie nawrócić :/ 

http://allegro.pl/agregat-uprawowy-hydrauliczny-euro-masz-bomet-i6557306634.html#thumb/2

Coś takiego, ale wiem że to szaleństwa nie będzie z uprawą :/  

Inną kwestią jest to, że sieję aktywnym zestawem uprawowo-siewnym. Nie wiem czy np orka zimowa uprawiona kompaktowym agro-tom'em i później zasiana agregatem aktywnym nie będzie zbytnio rozdrobniona.... 

Edytowane przez Niki20
Opublikowano

Wszystko zależy od warunków, są idealne lecisz samym aktywnym. Chodź obszarowiec u mnie nawet lżejsze gleby jedzie kompaktem z unii żeby zagęścić glebę. 

a  bo dales link i tam jest  z wozkiem.  ile ten twoj wazy w przyblizeniu? 3 m masz?     mowisz ze dobra robote robi?

tomek90 a ty jaki agregat konkretnie wybrales??

no teraz nie wiem , w cos musze zainwestowac ale na raz nie kupie i agregatu ciezkiego i aktywnego, cos musze z tego wybrac. co sie lepiej sprawdzi?

W wniosku mam wpisany amazone z nabudowanym siewnikiem, jesli nie przejdzie to będę szukać używki także amazone. 

Opublikowano

Oczywiście że tak. Jedynie jak mokro to natnie Ci kostek i wschody też będą nierówne. Nie wiedziałem lepszej uprawy ciężkich ziem niż brona wirnikowa - oczywiście przy uprawie konwencjonalnej.

Opublikowano

U nas tez jest pare osob ktore maja aktywne ale mimo wszystko jada kompaktami i dopiero wtedy idzie aktywna lub kto ma lzejsze jedzie jakims biernym uprawowo siewnym.

@masa jak na razie nie chcesz pchac grubszej kasy to poszukaj jakiejs uzywki aktywnej czasami mozna wyrwac cos w nie lichym stanie za dobre pieniadze jest tego nie malo tylko przed zakupem polecam rozgladnac sie czy sa do tego czesci bo z tym bywa roznie gadalem z gosciem co sprowadza jak siewnik kupowalem to mial nie licha lely ale zebow do tego nie mogl dostac i musial dorabiac pod zamowienie...

Opublikowano

tak sie wlasnie zastanawiam.  kompaktorem uprawilbym sobie wszystkie ziemie i pewnie lepiej by to wygladalo jak po bronach

jezeli aktywna to tylko ma to chyba sens jako agregat z siewniiem i jeden przejazd.  z tymze za poltora roku zmieniam siewnik na kongskilde nadbudowany i on ma tam jakis wlasny agregat , wtedy aktywnej nie wykorzystam przed siewnikiem

a z drugiej strony nie wiem w jakim stopniu taki uprawowy poradzi sobie z bryla.  nikt w okolicach nie ma czegos podobnego

Opublikowano

No właśnie kompaktem uprawisz i piachy i ciężkie ziemie a aktywny nie będzie miał co robic w piasku. Ja po moim na piaskach sieje jak gość teraz a kiedyś miałem na próbę coś na styl tego euromasza jak kolega wyżej pokazywał to na tym piachu jak na morzu bym siał nie szło się utrzymać a po moim jest o niebo lepiej.

Opublikowano

no dobra, teraz moze pytanie wydac wam sie glupie.  ale jest jakas roznica w uprawie takim agregatem biernym a uprawa konwencjonalna, mam tu na mysli brone hehe

u nas w terenie przewaznie idzie brona potem siew zwyklym siewnikiem.   niektorzy  daja brone i siew agregatem talerzowym.  

i teraz np ziemia uprawiona takim agregatem uprawowym jest pulchniejsza? sa jakies widocznie plusy niz taka zwykla prosta uprawa?

no i druga sprawa,   roznice mierzy agregatem biernym tu omawianym a brona aktywna .   to juz ustalone ze brona aktywna raczje lepiej poradzi sobie z bryla

ale jakies inne aspekty , roznice na czyja korzysc przemawiaja?     da sie to jakos okreslic?

Opublikowano

W zasadzie to nie wiem co Ci odpisać. Piszesz o ciężkich ziemiach a za chwilę dopisujesz że po bronie siejesz. Znam ciężkie lub beznadziejne w uprawie i nigdy nie widziałem aby ktoś po bronach siał ( może kiedyś koniem :)).

Co do agregatów - nie da się pisać że agregat to czy tamto - ja sama nazwa sugeruje jest to połączenie różnych maszyn w jedną całość np. kultywator z wałem. Kombinacji może być wiele i ciężko pisać o agregacie biernym. Agregat uprawowy wykorzystywany jest w uprawie konwencjonalnej ( uproszczona to np. systemy bezorkowe).

Agregat ma kilka zadań - wymieszać, wyrównać, pokruszyć i zagęścić. Największy plus jest taki że masz równo na polu oraz że na żądanej głębokości masz uprawioną glebę.

Brona wirowa aktywna jak sama nazwa sugeruje jest napędzana z WOM, możesz jechać wolno a brona kruszy bryły, nic nie zrobi lepiej w tym temacie. Pytanie czy sens w nią inwestować i ją eksploatować -  z reguły agregat aktywny stosuje się tylko wtedy gdy bierny nie daje rady.

Opublikowano

Zwykła broną i wałami idzie ciężką ziemię uprawić, ale czy broną, czy agregatem to tak ziemię przesuszysz , że jak dobrze nie popada to wschody rzepaku = zero. 

Mam expoma tornado 6m i jakoś mi się nie widzi żebym nim wjeżdżał na jesieni - on ma zadanie na wiosnę. 

W zeszłym roku tak sąsiad pole zorał, brył narwał, chciał żeby mu to zwałować - to nawet pod oponą 7t ciągnika niektóre bryły nie chciały pękać. Monokultura, brak nawożenia organicznego, jakby drogę orał taka ta ziemia bez życia, ale co ja tam wiem o budowaniu struktury... 

Uprawa piasku problematyczna? Byle to zwałować po orce i robisz co chcesz i kiedy chcesz. To ciężkie gleby nazywane są glebami minutowymi i nie bez przyczyny. 

Opublikowano

mowiac agregat bierny caly czas mam na mysli agregat ciezki agro tom opisywany w tym temacie

no ja wlasnie sieje po bronach na jednej ciezkiej dzialce bo nie mam wyjscia.nie mam nic do uprawy tej ziemi i wlasnie szukam czegos.    w tym roku jest jeszcze nawet nawet ale w tamtym roku byla beznadzieja. 

nikt nie chcial siac agregatami talerzowymi bo bali sie ze sie polamie takie bryly byly. wkoncu bylo posiane talerzowym , potem poszedl wal i jakos to bylo

dobra ,  ale do wymienionych przez ciebie zadan czyli pokruszenie ,wymieszanie wyrownanie  chyba lepszy jest bierny niz brona aktywna tak?

ziomal ta dzialka o ktorej pisze nie byla dawno wapnowana  i ph w granicach 5,5. zdaje sobie sprawe ze po uregulowaniu ph  moze byc troche lepiej ale chyba nie bedzie to jakas drastyczna poprawa w kontekscie kruszenia bryly?    to jak ty uprawiasz jesienia, jakie zabiegi stosujesz?

Opublikowano (edytowane)

Kup wapno tlenkowe na tą działkę.

Pod rzepak w tym roku: 2x wałowanie (rollex+włóka), 2x bronowanie (brona ciężka), wałowanie, siew agregatem biernym, wałowanie. Nie padało więc plantacja do kasacji, po dwa razy robiłem tam gdzie najgorsza glina, no i pod innym kierunkiem. Za to jak przyszło do zasiania tam pszenicy to była ziemia miałka(brona, siew agregatem, wałowanie).

Normalnie po orce na drugi dzień wały z włóką i jak deszczyk poleci to idzie brona i można siać. 

Znajomy stosuje trochę inną technologię. Po orce idzie talerzówka i dopiero to tłucze bronami i wałami, ale 6 metrową talerzówkę ciąga jd 7730 chyba. 

Z rzepaku stopniowo rezygnujemy od dwóch lat, ale na piaskach się udaje. 

Edytowane przez ziomal_one
Opublikowano

Nie chce się wymądrzać ale jak ty tyle po tej glinie jeździsz to ją nie potrzebnie ubijasz, skalę z tego robisz i wtedy się dziwisz ze nie wschodzi (dobraa wiem w tym roku sucho). Jak ja bym na mojej glinie tyle razy ją ujeździł to nic bym nie miał też. Dobry ciężki agregat 9nie takie grabelki jak podałeś tego expoma bo to dobre na lżejsze ziemie) nawet dać podwójnie dalej uprawowo siewny na to dobre wały i nic więcej nie potrzeba. Koleś nie daleko ma też górę i glina też nie miłosierna w zeszłym roku sucho masakrycznie u nas też było ale zasiał tam rzepak. Orał z cięzkim wałem na to  cięzki uprawowy na to aktywny z siewnikiem i zaraz wał i wschody miał nie lichę w porównaniu do sąsiednich gdzie cudowali bronowali po 5 razy.

No i ph na takiej ziemi też duża role odgrywa.