Skocz do zawartości

Ustawienie Akpil czh 400

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miejsce zamocowania koła ma znaczenie, ale nie w przypadku tej przypadłości pługa.

Wracając do głównego tematu. Płaskownik, który przyspawałeś niewiele pomoże z dwóch powodów: zbyt mała powierzchnia oraz miejsce zamocowania. Płaskownik powinien być przymocowany na obecnej płozie, żeby wystawał od niej a nie nad płozą. (zdjęcie poniżej)

post-81345-0-66772500-1477076095.jpg

*Pozwoliłem sobie na wykorzystanie Twojego zdjęcia, aby przedstawić jak to powinno wyglądać.

Opublikowano

Przyspawać tylko do ostatniej płozy czy lepiej do wszystkich? Rozmawiałem z poprzednim właścicielem pługa i powiedział że jak miał ursusa 902 to miał podobne problemy. Zdemontował ostatnią skibę i problem ustał. Według mnie wszystko by się zgadzało. Duży pług, odkładnie śrubowe, ursus 912 może mieć ciężko ale ustawić powinno się dać tak czy siak.

Opublikowano (edytowane)

Możesz przyspawać do każdej, ale do ostatniej jest wyższą koniecznością.

Można kupić gotowe nakładki z materiału o odpowiedniej jakości tylko innego producenta.

Problem nie leży w ilości korpusów tylko powierzchni roboczej płóz, którą trzeba w przypadku tego pługa powiększyć - taka wada konstrukcyjna.

Edytowane przez AlaCapone
Opublikowano

Też mi się wydaje że nie ważne jaki pług ale ustawić go się powinno dać, ewentualnie ciągnik go nie uciągnie. Jutro przyspawam do wszystkich płóz poszerzenia i robię próbę. Pozdrawiam

Opublikowano

Przyspawanie do płóz dodatkowych blach przyniosło zadowalające efekty. Spychanie ciągnika ustało, pług idzie równiej. Pozostał problem pierwszej skiby ale wiem w czym on tkwi. Przykładając do krawędzi odkładnic łatę pierwsza odkładnia jest wyraźnie niżej a pozostałe trzy idealnie w linii. No i nie da się ukryć że jednak dla Ursusa 912 to troszkę za duży pług tak mi się bynajmniej wydaje. Producent podaje że wystarczy 75KM ale to raczej mało. Jak zużyje te lemiesze to kupię mniejsze może to pomoże i pług pójdzie lżej.

post-199401-0-01559900-1478102784_thumb.jpg

post-199401-0-15170500-1478102819_thumb.jpg

post-199401-0-94142600-1478102837_thumb.jpg

Opublikowano

Masz za długie lemiesze obetnij równo z odkładania i będzie lepiej i kupuj te krótkie na przyszłość.
(Długości i wymiar jak do starych ug3) tylko ze stali borowej.
Miałem raz te długie to mi ciągnik w zaorane ciaglo cały czas aż obciolem i spokój.
Popatrz jak mają oryginał.

Opublikowano

Obetnij tylko sam róg lemiesza od dołu (trójkąt równoramienny o wymiarach 6x6 cm).

Wyprostuj wszystkie lemiesze. Możesz dodatkowo podłożyć podkładki tak, aby czub lemiesza poszedł do góry (tylko niewiele, bo na więcej nie pozwala pozostała konstrukcja tego pługa) – spowoduje to, że pług będzie szedł lżej, bo nie będzie tak odrywał ziemi tylko odcinał (choć nieznacznie, ale jednak). Ustaw lemiesze w linii prostej przykładając od spodu prostą łatę (wszystkie mają "licować" się ze sobą).

Opublikowano

Dzięki koledzy za wszelkie rady. Przez zimę postaram się wyremontować pług. Ściąć lemiesze, idealnie je ustawić, popracować nad pierwszą odkładnia dlaczego jest niżej niż pozostałe. Wiosną został mi do zaorania hektar więc odezwie się o efektach. Jeszcze raz wielkie dzięki! Pozdrawiam!

Opublikowano

Witam!

Dopracowałem troszkę pług. Ustawiłem odkładnie w równych odstępach i na równej wysokości nie wiem czemu ale nie było to proste i zastanawia mnie to czy odkładnie nie są powichrowane. Pod lemiesze podłożyłem płaskowniki co dało znacznie lżejszą orkę. Nie ściąłem rogów lemieszy.Orka wygląda o niebo lepiej i jest o wiele lżejsza. Podsumowując, przyspawanie do wszystkich płóz dodatkowych nakładek, ustawienie odkładni, podłożenie płaskowników pod lemiesze rozwiązało problem z którym się borykałem. Dziękuje wszystkim którzy pomogli w rozwiązaniu problemu. 

Pozdrawiam

Opublikowano

Chcę podziękować Ci za dotrzymanie obietnicy i napisanie, jakie są efekty po korekcie oraz opisanie konkretnie co zrobiłeś i jak poskutkowało - bo to naprawdę rzadkość. Może pomóc innym z podobnym problemem a dotyczy to większości polskich pługów.

Wielu pisze, jak ma problem, później następuje cisza. Twój post pomoże wielu, jeśli tylko przeczytają go i uwierzą weń.

Opublikowano

Mam pytanie Mati TM

jakiej grubości płaskownik podłożyłeś oi czy pod wszystkie 3 otwory?

Pług mi ładnie kryje i nie ściąga ciągnika tylko wydaje mi się że traktor ma troche za ciężko

Opublikowano

Witam

Pragnę się przywitać  gdyż   Jest to mój pierwszy post na tym forum choć co prawda śledzę je już dłuższy czas, a ostatnio szczególnie w temacie regulacji pługa. Chciałbym prosić o poradę w temacie ustawienia płozy w pługu gdyż nie znalazłem odpowiedzi na takie pytanie a być może okaże się to pomocne dla innych użytkowników. Od niedawna jestem w posiadaniu pługa Rabewerk Supertaube YE IV (III+I) /80-37 pierwszą rzeczą jaka była konieczna w tym pługu to wymiana płóz gdyż były mocno zużyte,a szczególnie ostatnia, po przyłożeniu nowej (zamiennik) okazało się iż  pierś odkładnicy nie licuje  z płozą a wystaje ok 5mm dodam jeszcze iż założone są lemiesze z dłutami(również zamienniki jeszcze przez poprzedniego użytkownika) i krawędź dłuta także nie licuje z płozą, w tym przypadku wystaje ok 10 mm. moje pytanie czy taka sytuacja jest dopuszczalna? wydaje się iż logiczne byłoby gdyby płoza licowała przynajmniej z piersią odkładnicy, gdyż bardziej prawdopodobna byłaby praca płozy większą powierzchnią i bardziej równomierne jej zużycie. Myślę również o zamocowaniu na ostatniej płozie (jest ona większa od pozostałych szer. 10 cm długość ok 50 cm dodatkowej nakładki grubości 8mm o wymiarach 25cx20cm w celu ograniczenia ścierania. Być może na załączonych zdjęciach uda się zobaczyć w czym tkwi problem.

20171207_164120.jpg

20171207_164239.jpg

20171207_164142.jpg

Opublikowano

Byłoby idealnie, gdyby różnica między płozą a piersią, oraz płozą a lemieszem/dłutem wynosiła 2-3 mm. 5 mm jest do przyjęcia.
Oczywiście taka orka jest możliwa, ale pług będzie pracował pod dużym kątem bocznym, ponieważ zanim płoza odpowiednio oprze się o boczną ścianę bruzdy musi wystąpić duży kąt - to odbije się na jakości orki. W takiej sytuacji pomocne są (nawet konieczne) nakładki na płozę, bo one "zneutralizują" tę różnicę. Na ostatniej płozie możesz taką nakładkę zamontować a oprócz niej brakuje Ci jeszcze piętki. :D

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Dzięki AlaCapone za cenne wskazówki, pod płozy podłożyłem podkładki z blachy gr 4 mm 8x8cm w miejscach przykręcenia śrubami co pozwoliło zniwelować ten "próg". Oczywiście z nowymi płozami zamontowałem również i nowe piętki.:) Nakładka na ostatnią płozę też zostanie zamontowana ale w późniejszym czasie gdyż chce to zrobić z blachy nierdzewnej (mam nadzieje, że wytrzyma dłużej niż zwykła). Po pierwszej orce pojawiły się  jednak kolejne pytania o ustawienie płóz, podczas orki pług ustawiony wedle wskazówek z tego forum czyli wypoziomowany wzdłużnie poprzecznie odciągi boczne ramion dolnych luźne, pierwsza skiba następnie wykorbienie.  Widoczne jest jednak, że w jedną stronę brak jest  jakiegokolwiek ściągania i pług idzie lżej natomiast w drugą minimalne ściąganie ciągnika w stronę zaoranego  i ciut ciężej, zakładam zatem iż musi coś być z symetrycznością, na początek zmierzyłem głębokość dla obu stron gdyż kółko było dorabiane i ma spore  luzy nadaje się raczej do wymiany pomiar jednak nie różnił się więcej niż 5mm. Myślę zatem iż należy szukać dalej, pług ten posiada sporą ilość regulacji i moim zdaniem trzeba sprawdzić wszystkie po kolei aby było równo dla obu stron. np  kąt pochylenia słupic względem ramy(słupica jest wspólna dla lewej i prawej skiby), i tu sprawa wydaje się prosta gdyż należy doregulować aby kąt rama słupica wynosił 90 stopni (a dokładniej by był taki sam  dla "góry i dołu). Następna z regulacji to pochylenie korpusu w osi wzdłużnej czyli np bardziej ostre lub odwrotnie wejście dłuta w ziemię, a jednocześnie ustawienie płozy w bruździe, w tej chwili wydaje mi się iż piętka za bardzo opiera się o dno bruzdy czyli płoza ne jest równolegle do dna bruzdy  pytanie jest takie, jak jest najkorzystniej? czy płoza musi być równolegle do dna bruzdy jak nakazuje zdrowy rozsądek. Dodam iż pług zagłębia się bez żadnych  problemów ale w tej chwili jest dość mokro a dodatkowo dłuta są jeszcze w bardzo dobrym stanie.

Opublikowano

Jesteś na dobrej drodze, żeby zostać profesjonalistą w orce, bo potrafisz myśleć.
Różnice w ściąganiu ciągnika dla obu stron mogą wynikać z kilku powodów: różnice w ustawieniu płóz (oparciu o boczną krawędź bruzdy) dla obu stron, różnice w regulacji poprzecznej, ogólne luzy pługa a szczególnie wysokości koła podporowego dla obu stron, różnice w kącie pochylenia korpusów dla obu stron, luzy na TUZ w ciągniku, ....
Kąt pochylenia korpusów oddzielny dla każdego z osobna (pochylenie dzioba/dłuta lemiesza niżej lub wyżej) odpowiada za szybsze lub wolniejsze zagłębienie pługa w ziemi a stosowany zależnie od struktury i wilgotności gleby. Zasadniczo płozy powinny iść równolegle do dna bruzdy, ale trzeba to dopasować do zastanych warunków na danym polu.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Witam ponownie. Sprzedałem Akpila i kupiłem pług firmy Kołaszewski. Nie wiem czemu ale cały czas mam problem z jedną rzeczą, mianowicie pług nie idzie w osi z ciągnikiem. Jak  nie zapnę odciągu to pcha się w lewo że odciąg aż po oponie idzie. Ciągnik idzie lekko i równo nie ściąga go. Przypomną że ciągnik kupiłem od sąsiada i on też ma pług firmy kołaszewski i nie miał żadnych problemów z orką. Nie miał wg odciągów i pług szedł równiutko za ciągnikiem. Po kupnie ciągnika wymieniałem uszczelniacze na mierniku impulsów i może tam coś przestawiłem? Wspawałem też nowe końcówki ramion dolnych by zminimalizować luzy. 

Edytowane przez MatiTM
Opublikowano

Jak miałem akpila i problem ze ściąganiem to miałem wszędzie założone długie płozy a krótkie przecinałem na polowe i przyspawałem na górę długiej płozy. A nakładka oryginalna ma 18x20x6