Skocz do zawartości

Nadmiar oleju w silniku T 25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i Pozdrawiam wszystkich użytkowników forum. Od niedawna jestem posiadaczem T 25A z 1980r. Po zakupie ciągnika postanowiłem wymienić olej w silniku. Po wymianie oleju na nowy (Turdus) na stalce pomiarowej mam nadmiar oleju w silniku gdzieś tak 2 cm nad kreskę max. Na starym oleju poziom był ok. Wlałem do silnika 7 Litrów oleju. Starego oleju wyleciało tak gdzieś 6-7 L. I teraz się głowię jaka może być tego przyczyna. Filtr oleju czyściłem. Po wymianie oleju wskaźnik temperatury oleju ledwo się wychyla się za 40. I czy mam spuścić olej do normalnego poziomu czy zostawić? 

Opublikowano

Jakie 6-7itrów ? Ja jak kupie 5litrów Trurdusa to leje na 3/4 wskaznika pomiedzy min a max i jeszcze zostaje mi na dolewki wiec napewnowlałes za duzo oleju a jazda z ponad poziomem max oleju najczesciej doprowadza do wypchniecia uszczelniaczy tym bardziej ze jest chłodniej i olej jest gesty a tym samym zbyt duzy jego poziom działa jakt tłoczysko na uszczelniacze

Musisz spuscic oleju i bedzie ok

Opublikowano

Układ smarowania silnika, pojemność w litrach 7,tak podaje książka,zatem w układ smarowania wchodzi 7l ,wiadomym jest że przy wymianie trochę mniej wejdzie ale nie tyle jak podają niektórzy że z pięciu litrów jeszcze im zostaje, mam ten pojazd od nowości i zawsze kupuje 7 litów ,co prawda trochę zostaje bo wiadomym jest że przy zmianie olej wszystek nie zleci i część jego pozostaje w magistrali olejowej i innych zakątkach silnika, i dlatego tak jest a nie inaczej ,może komuś mniej i wchodzi jeśli jest misa olejowa w gięta od spodu lub bagnet pomiaru oleju ze wskazaniami stanu może jest od innego silnika, bo i z takimi przypadłościami się spotkałem.

Opublikowano

Witam. To teraz całkiem zgłupiałem co mam zrobić  :D . Chyba spuszczę nadmiar oleju do kreski max i zobaczę co będzie się działo. Do Spyke1004 za ciągnik dałem 8 tys. oczywiście z papierami jest zarejestrowany i opłacony. Ciągnik jest z kabiną ma również przerobiony rewers na osobny lewarek. Oryginalnie ten ciągnik był z jednym lewarkiem zmiany biegów. Wycieków brak, parę drobnych rzeczy do poprawki.

Zdjęcia dodam  jak obczaję jak to się robi  :D

Opublikowano

:)

Jakie 6-7itrów ? Ja jak kupie 5litrów Trurdusa to leje na 3/4 wskaznika pomiedzy min a max i jeszcze zostaje mi na dolewki wiec napewnowlałes za duzo oleju a jazda z ponad poziomem max oleju najczesciej doprowadza do wypchniecia uszczelniaczy tym bardziej ze jest chłodniej i olej jest gesty a tym samym zbyt duzy jego poziom działa jakt tłoczysko na uszczelniacze

Musisz spuscic oleju i bedzie ok

5 litrów to za mało powinno wejść ok. 7 chyba, że miska olejowa pogięta. Kiedyś najechałem na kamień i trochę spłaszczyło :) wtedy też wchodziło mniej oleju.

Opublikowano

Różne cuda widziałem, a  z T25 było tak - nowy ciągnik może nawet 1000 mtg nie miał i zatarty silnik ( zatarty wał ). Okazało się że gość wymieniał olej i zalał pomiędzy max i min  na miarce, po czym pojechał orać no i ciągnik staną. Wszystko było by dziwne gdyby nie fakt że właściciel zdziwił się że tak mało oleju mu weszło bo nie całe 3 litry:) Drut w miarce się przesuną:) No i remoncik.