Skocz do zawartości

zielonka dla krów

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam od tygodnia zacząłem dawać krowom mieszankę z traw wraz z koniczyna , koszę tak aby starczało mi na 2 dni od tygodnia nie padało więc nie miałem obaw że może ich wzdymać po koniczynie , ale w nocy padało i ta trawa z koniczyną jest wilgotna i nie wiem czy podać to krowom czy po prostu czekać aż wyschnie co o tym sądzicie ?

Opublikowano

Sądzę że krowa to nie królik , bardziej może bydłu zaszkodzić trawa , która się zagrzała , zaparowała . Nie sądzę żeby tylko mokra mogła zaszkodzić. Ale niech się wypowiedzą więksi hodowcy , bo może się mylę .

Opublikowano

Dla bydła jest szkodliwe: zagrana/spleśniała pasza a także ziemia w paszy itp. Wilgna trawa nie powinna im zaszkodzić,chociaż zdarzają się rzadkie przypadki. Są to zazwyczaj młode sztuki które nie miały dotyczenia z tego typu jedzeniem. Pamiętaj żeby ta trawa długo nie leżała bo wtedy się grzeje. 

Opublikowano

zielonki zwiekszaja mlecznosc krow,Wprowadzac zielonke nalezy stopniowo i poczatkowo dawac sucha pasze siano.Mloda zielonka jest malo wartosciowa w magnez przez jego niedobor we krwi bydlo moze miec tezyczke paswiskowa,

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      W związku z prośbą użytkowników założyłem ten temat. Tu możemy rozmawiać o wszystkim i o niczym, aby nie zaśmiecać tematu "ceny mleka"

• Przez maciek521
      Witam. Jakie ustawić ciśnienie do poideł dla bydła takie jak na zdjęciu. 

• Przez Podleś
      Witam,
      mam problem z zacielaniem krów . Stosowałem hormony ( acegony, dinolityki itp.) zacielałem pod zegarek i zero efektu . Krowy zacielane po 5-8 razy . Do tego często ruje są niewidoczne , bezobjawowe. Myślałem ,że może problem tkwi w stłuszczonej wątrobie , bo kiedyś było podobnie , ale dostępne preperaty też nic szczególnego nie zdziałały. Może ktoś  z Was coś mi podpowie . Może wiecie czym skutecznym zastąpić wcześniej dostępny EPATOLAC B+ , który w moim stadzie sprawdził się rewelacyjnie , coś skutecznego na pobudzenie do rui. 
    • Przez maciek521
      Witam. Czym przymocować rurę od wody 1/2" do stanowiska dla bydła fi50 aby założyć poidła dla bydła.
    • Przez Ferdek07
      Składaliście wnioski o nadanie longin i hasła do zgłaszania zwierząt jak wam to się podoba i co wpisać w rubryke o miejscu pobytu/utylizacji zwierząt padłych czy coś takiego taka rubryka jest :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v