Skocz do zawartości

Żyto-jak się go pozbyć ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przedstawię sprawę w skrócie:

gospodarzę dopiero 2 rok, w tym roku uprawiałem na moich polach pszenicę i pszenżyto, lecz obie uprawy były z około 30 procentową domieszką żyta. Wynikało to z tego, że ziarno wziąłem od wujka, miało być czyste a wyszło co wyszło. Znacząco na tym straciłem tzn. ziarno straciło na wartości bo tylko na pasze się nadawało.

W tym roku chcę posiać pszenicę na części pól i moje pytanie jest następujące: czy na wiosnę znów wyskoczy mi żyto na polu z tego ziarna co zgubił kombajn ? Bo jeśli tak to jak mogę się go pozbyć aby otrzymać czystą pszenicę ?

Dzięki za pomoc :)

Opublikowano

Samosiewy to nie problem. Robisz uprawę pożniwną(talerzówka, kultywator, gruber czy jakikolwiek inny agregat) czekasz aż wzejdą samosiewy, orzesz i siejesz plon główny.

Opublikowano

Jeśli chodzi o jarą to ciekawi mnie czemu strzał w kolano ??? Miał bym teraz czas na zasianie poplonu i oczekiwanie na jego najlepszy okres do orki.

A jeśli chodzi o pszenicę ozimą to czy aby na pewno żyto mi na wiosnę nie wyskoczy ? 

Opublikowano

Jare zawsze będą miały mniejszy plon, a i bardziej będą wrażliwe na susze która ostatnio przychodzi cyklicznie. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez kubatedi
      Żyto Dańkowskie Diament
      Stan na 15.02.2019
      Jak oceniacie?

• Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
    • Przez ziom00263
      Witam, czy posiada ktoś z was rurociąg podziemny ciśnieniowy z rur PCV do wody, która zasila deszczownie? Jeśli tak to prosił bym o opinie, na co warto zwrócić uwagę przy budowie takiej sieci, jakieś rady. Zamierzam w tym miesiącu zacząć budowę, rurociągu z rur pcv fi 110, na odcinku 1900 metrów.
  • Dodaj nową pozycję...
v