Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W 7011 robilem remont, to np.: skrzynia(2walki, chyba 3tryby, wszystkie lozyska, czesc synchronizatora(caly synchronizator 1500zl)) ok.3500zl, zestawy naprawcze troche ponad 2stowy, glowice troche ponad 3stowy, regeneracja pompy 600. Ceny części oryginalnych oczywiście.
Wiadomo, ze do zachodniego będzie drożej, niektóre części parokrotnie droższe, no ale i zaawansowanie sprzętu inne. Tez myslalem nad 7745,ale jednak mocniejszy ciagnik mi potrzebny.

Opublikowano

z pewnością szukaj takiego na docisku, czyli czerwony odpada

na skrzyni olejowej masz dokładniejszy wysiew, co jest bardzo przydatne w siewie rzepaku, do zboża na kilka ha myślę że dobra przekładnia mechaniczna wystarczy

Opublikowano

A odpowie mi ktoś na pytanie czym różni się poznaniak s043/2 od s043/3? bo patrząc na tabele od jednego i drugiego w jednym jest wysiew normalny zwiększony i zmniejszony a drugi normalny i średni i zmniejszony . Wytłumaczy mi ktoś to? kupiłem s043 /3 z 89 roku plastikowe rurki docisk ale nie mam tabeli ani książki.

Opublikowano

Koledzy a może mi ktoś podpowiedzieć gdzie sprawdzić czy siewnik ustawiony jest na normalny wysiew czy na zwiększony?

Kilka dni temu przed siewem ustawiłem siewnik na wysiew 161 kg czyli B6.

W próbie kręconej wychodziło dobrze i nawet po przestawianiu dźwigni wychodził mi wynik podobny do podanych w tabeli wysiewu.

Jednak po wyjechaniu w pole okazało się, że na ustawieniu B6 zamiast wysiać na hektar około 160 kg (tyle wsypałem do siewnika), po zasianiu 65 arów okazało się, że siewnik jest pusty :-(

Jaka może być przyczyna tego, że na próbie wychodziło dobrze a w polu pod obciążeniem wyszło całkiem co innego?

Dodatkowo miałem później taką sytuację, że dalej siałem (pszenicę) na A1 i wysiewało mi około 170-180 kg.

Przed skończeniem siewu musiałem odpiąć siewnik i następnego dnia rano go podpiąłem i wiedząc, że mam A1 sprawdzone spokojnie zjeżdziłem hektar i jakież było moje zaskoczenie kiedy okazało się, że mam pół siewnika zboża!!!

Jaka może być przyczyna tego, że tak jak napisałem powyżej na podstawie tych dwóch sytuacji wychodzi, że siewnik sieje jak chce.

Opublikowano

może łańcuch przeskakuje, może gdzieś zębatka na ośce obrobiona, może ośka obrobiona

Niech ktoś z tyłu zobaczy jak koła wysiewające się obracają czy regularnie czy jest skok.

Poznaniak może też inaczej siać pod górei z góry przy tych samych ustawieniach ale nie w takich granicach co opisałeś

Opublikowano

Witam też posiadam zacnego poznaniaka który został troszkę uzdatniony ma 21 lej i grabki po lekkiej modyfikacji zostało 11 grabek tych fabrycznych co miał .Odnośnie wysiewu denka na ząbek 2 duże znaczenie ma tz;rozkręcenie czy skręcenie łącznika górnego (cięgło ) kolejna sprawa to prędkość jazdy przy większych szybkościach siej mniej .a sprawdzić czy zwiększony czy zmniejszony należy zobaczyć do przekładni na kołach zębatych na boku przy zwiększonym na zakresie B sieje ponad 350kg 

Opublikowano

Witam też posiadam zacnego poznaniaka który został troszkę uzdatniony ma 21 lej i grabki po lekkiej modyfikacji zostało 11 grabek tych fabrycznych co miał .Odnośnie wysiewu denka na ząbek 2 duże znaczenie ma tz;rozkręcenie czy skręcenie łącznika górnego (cięgło ) kolejna sprawa to prędkość jazdy przy większych szybkościach siej mniej .a sprawdzić czy zwiększony czy zmniejszony należy zobaczyć do przekładni na kołach zębatych na boku przy zwiększonym na zakresie B sieje ponad 350kg 

Próbowałem kombinować z ustawieniem denek na różne wgłębienia i jak wziąłem na pierwsze od dołu (tzn. zamknąłem całkowicie i podniosłem zapadkę o jedno wgłębienie) to na podniesionym siewniku po kręceniu kołem pszenica się sypała ale już podczas jazdy pod obciążeniem tak jakby się zawieszała i nie sypała się.

Finalnie ustawiłem na drugie wgłębienie od dołu i tak siałem a materiałem siewny miałem kwalifikowany naprawdę ładny MTZ 46,3.

Ale właśnie jak ta przekładnia powinna być ustawiona? Zmienia się ustawienia na tych kołach jak na zdjęciu poniżej?

post-166920-0-23696400-1475575783_thumb.jpg

Opublikowano

Opuszczam do końca bo nawet muszę podnieść ramiona podnośnika bo są zbyt nisko :-)

Musze rzeczywiście przyjrzeć się działaniu kół w przekładni, łańcucha oraz sprawdzić ustawienie przekładni bocznej jak już wiem jak powinna wyglądać.

Chyba jednak tak jak piszecie będzie jakiś problem w przekładni lub z łańcuchem bo tak jak pisałem pod obciążeniem wychodzi co innego niż np. przy próbie kręconej.

Dzięki za pomoc jak ustalę przyczynę dziwnego zachowania siewnik to napiszę :)

Opublikowano

Koło zbyt wile niema do wysiewu aż tak dużej rozbieżności siewu .Pierwsze typy na ciężarku miały koła R15 z syrenki .Nowsze 400 R16 .Sam mam z Syrenki bo szeryf uznał że nie da 180zł za oponę . różnica w obwodzie to 3cm .odnośnie próby kręconej radzę zważyć na dobrej wadze . 

Opublikowano

Koło zbyt wile niema do wysiewu aż tak dużej rozbieżności siewu .Pierwsze typy na ciężarku miały koła R15 z syrenki .Nowsze 400 R16 .Sam mam z Syrenki bo szeryf uznał że nie da 180zł za oponę . różnica w obwodzie to 3cm .odnośnie próby kręconej radzę zważyć na dobrej wadze .

No jak to koło ze zdjęcia to ma luźna ziemia i będzie się slizgać też tak miałem wymieniłem na oponę od amazone 15 i teraz jak kręcę próbę to nie 15.8 a 15 razy i wychodzi tak jsk wykręce
Opublikowano

Mam ruska T25, oraz siewnik poznaniak 2,7m. Nie mam zbyt duzych problemów. Rzadko się zatyka, a to dlatego, że mam dobrze grunt przygotowany pod siew. Ci co mówią, że radliczki nie równo sieją- poprostu nie mogą się kołysać w bok (nie mogą mieć luzu w prawo czy w lewo) to trzeba pilnować wówczas wtedy ładnie prosto sieje. Rurki do lejów no to wiadomo nie kiedy trzeba wymieniać. A jeżeli chcesz szerszy siew no to można zdjąć jedną czy dwie Radlice i ładnie rozstawić. Kwestia gustu.

O poznaniak żeby był z dociskiem na sprężynach