Skocz do zawartości

Czym tanio utwardzić podwórko???

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tak jak w temacie... Całe moje podwórko jest na podłożu gliniastym a co za tym idzie mam tak zwaną przysłowiową "zupę" :) Mniej więcej wygląda to tak jak na tym zdjęciu http://www.agrofoto.pl/forum/T-072-image54076.html i co najgorsza całe podwórko tak wygląda... Co byście radzili zrobić??? Co zastosować by nie robiło się takie bagno??? Oczywiście jak najtańszymi metodami:P

Opublikowano

Andrzej ja tak zrobiłem jak mówisz. Najpierw wywiozłem zza stodola z 5 przyczep takiej zupy a później nawiozłem b.dobrego żwiru, takiego co dają pod drogi żeby się dobrze zbił i powiem Ci że nadal jest to samo :/

Opublikowano

zapewne ten tłuczeń zapadł ci sie w gline znowu :) mam to samo na razie nawiozłem gruba warstwe piasku ok 30 cm by tez wyrównać wszystko pozniej bedzie na to szedł zwir lub tłuczeń :) choć i to jest metoda tylko na jakis czas :/ w pszyszłości kostka albo jakieś płyty betonowe

Opublikowano

A nie lepiej panowie nawiezc szlaki z cukrowni? Ja mam takie podworko od poczatku gospodarstwa (nawet mnie w planach jeszcze nie bylo). Jest twardo Lodki z nawozem bez problemu wjezdzaja i po swinie tez. Nie ma z niczym problemu.

Opublikowano

a po co wywozić!!!! w to błotko walić z jakiejś ciepłowni, piekarni lub jak kto sma szklarnie i pali węglem teko żużlu z popiołem kilak przyczep, potem ujeżdzać wałować ale styknie troche poujeżdzać, potem samo to się zbije, jak się zbije jeszcze z warstwę i ujeżdzić no i samo będzie się zbijać, potem będzie to okrutnie kurzyło jak się zbije ale będzie coś ala warstwa betonu i jak zacznie kurzuć kilka przyczep żwirku lub jak kto woli żółtego piachu, ale musi być to cieniutka warstwa i po problemie

Można również popytać po placach po byłych pgr i innych takich płyt betonowych kupiłem 300 m2 po 5 zł za metr kw ale pod samochodem ciężarowym jednak odkształcają się w podłożu i wraz są koleiny tyle że nei ma błota

polecam żużel

ps. uważajcie od kogo bierzecie bo ja trafiłem taki gdzie palone było jakimś drzewem z rozbiórki i pełno było gwoździ, przepalonych wiec sie nie wbije ale kila ktygodni było zbierania po całym podwórku :)

Opublikowano

@luke16 może się zorientuj czy w okolicy nie robią albo będą robić jakąś drogę, zawsze trochę tego asfaltu im 'zostaje'- niedaleko mnie jak robili autostradę A4 to trochę do mnie przywieźli- pół podwórka zalałem; teraz stopniowo resztę dobrym betonem będę zalewał

Opublikowano

najlepiej to kostko wylozyc ale to drogi interes sasiad tez mial takie bagno to i kamyk z zwirowni mu przywozili placil 8ozl za tone i nic kamyk sie wcisnol i bagno bylo nadal i teraz ulozyl kostkie i ma luxx

Opublikowano

dobrze by bylo moze jakimis plytami?? plyty np. takie jak na placach buraczanych, mysle ze nie glupi pomysl na pewno lepsze jak piasek i gruz bo gruz sie pogniecie a plyta nie. widzialem gdzies w galerii fotke jak ktos mial podobnymi plytami wylozone :)

wylozenie kostka? ladnie wyglada na pewno ale koszty nie sa niskie.

Opublikowano

chyba szlaka najlepsza

ja mam tak zrobione polecam

można jeździć kombajnem, i czym tylko dusza zapragnie

tylko taki zabieg nawożenia trzeba ponowić za pare lat i bendzie git

Opublikowano

moim zdaniem to nalezy cienka warstwe tego blotka zebrac i wywizc a pozniej wysypac p[iaskiem i na to beton. moze to nie jest najtaniej ale bedzie trzymac i bedziesz mial spokoj na kilkadziesiat lat :P

ja mam tak u siebie zrobione i mam spokoj...nie polecalbym wywozic podworka zuzlem bo jest on rakotworczy;/;/

Opublikowano

Możecie sypać i tłuczeń i żużel a i tak wam wejdzie w ziemie. Trzeba najpierw wybrac troche tej ziemi, nawieść gruzu i różnych takich płyt połamanych, a dopiero nawozic warstwę żużlu czy żwiru. Gruz jest wiekszy wiec tak łatwo nie wejdzie w ziemie i zapobiegnie zapadaniu sie drobniejszej warstwy nawierzchniowej.

Jeśli tego sie nie zrobi to tłuczeń możecie wozić do usr**** śmierci a i tak wcisnie sie w ziemie.

Opublikowano
Najlepiej to nawieść żużel :P On sie dośś szybko utwardzi i jest dość trwały :P

zuzel jest rakotworczy!!!!!!za kilka lat w nocy bedziesz swiecic na swoim podworku!;/wszystkim tylko nie zuzlem!!!

Opublikowano

Od 1997r (od budowy kanalizacji przez moje podwórko), całą powierzchnię podwórza mam wyłożoną szlaką i bardzo dobrze ta metoda spełnia swoje zadanie (mimo gliniastego podłoża) :P

Opublikowano
taki rakotwórczy jak eternit. u mnie eternit jest tyle lat i jakoś nikt raka nie ma.

nie porownuj eternitu do zuzlu;/ zreszta eternit tez jest szkodliwy, to niby dlaczego niemcy pozwalali z dachow eternity i kryja blacha??? zreszta nie bede sie spierac, napisalem to co wiem i tyle :P a jak zrobisz to juz Twoja sprawa ja u siebie na podworku nie mam ani eternitu ani zuzlu :P

Opublikowano

no tak ale niektorzy zdejmuja bo dbaja tez o swoje zdrowie :P

no ale wracajac do tematu to ja i tak nigdy bym zuzlem nie wysypal podworka..;/;/ droge to tak- mozna utwardzic zuzlem ale nie wlasne podworko;/

Opublikowano

Moim zdaniem niema nic lepszego od dobrego asfaltu nie mylić z lichą "smołówką" :) Asfalt ma tą dobrą zaletę, że pracuje z podłożem a beton pęka :angry: niestety tak mam u siebie.