Skocz do zawartości
thebestacc

Claas Dominator 98s Classic - problem z klimatyzacją

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Claas

thebestacc    0

Cześć, posiadam kombajn Claas Dominator 98s Classic i od 2 lat walczę z niedziałającą klimatyzacją. Problem polega na tym, że gdy kombajn stoi to klimatyzacja działa około 10 minut po odpaleniu i włączeniu klimatyzacji, a potem ją rozłącza i świeci się czerwona kontrolka od klimatyzacji na pulpicie po prawej stronie i nie leci chłodne powietrze. Było już 3 majstrów od klimatyzacji i ciągle to samo. Miał może ktoś taki problem? Jak to rozwiązać? Co może być nie tak? Czynnik chłodzący na pewno jest, i gdy majster od klimatyzacji parę dni temu był to temperatura na wylocie wynosiła 3-6*C.

Edytowano przez thebestacc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

zetores    15

Majstrów czy januszów klimatyzacji?
Czynnik się ulatnia? Jeśli nie to elektryka do roboty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

thebestacc    0

Czynnik się na pewno nie ulatnia. Tych 2 majstrów co w tamtym roku byli to za bardzo się nie znali jak co do czego przyszło, ale liczyć dobrze umieli, a ten pan co w tym roku parę dni temu był to zna się na rzeczy. Spróbuje kable jakoś poprzeglądać i dam znać. Dodam że rok temu przez 1 dzień nie było termostatu bo majster te urządzenie "obszedł" i jakimś cudem działało, potem był włożony nowy termostat no i do teraz on jest.

Edytowano przez thebestacc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl


adrian3005    45

Sprawa będzie tkwiła w elektryce raczej . Jak jedziesz to przewody drza I pewnie gdzieś się przetarl już utlecil I gubi przejsie sygnału

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

wojtal24    173

jest zabita i chwilę działa a później się wyłącza trzeba pod łączyć te urządzenie od klimy podkręcić na nim ciśnienie i niech to przepchnie miałem też tak kiedyś w klimie czynnik był pochodziło trochę i jakiś zawór przeciazeniowy wylaczal po kilku minutach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jacek23    2

A możesz powiedzieć jakie masz ciśnienia na sprężu i po stronie ssania. Może czujnik wysokiego ciśnienia rozłącza i jak jest uszkodzony to po spadku ciśnienia nie załancza. Jeśli działa to należy zaobserwować przy jakim ciśnieniu rozłącza. Ja miałem problem pow. 30°C skraplacz miał za niską wydajność, dołożyłem dodatkowy z wentylatorem i ciśnienie spadło o 4 bar.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

thebestacc    0

Przejrzałem kable i faktycznie niektore od klimatyzacji są zaizolowane i zamowilem elektryka niech je lepiej przejrzy. Nie mam pojęcia jakie mam ciśnienie.

Edytowano przez thebestacc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

DTaras    150

Pany.. Tak na Kaszpirowskiego to chyba przytkane. Najpierw dobrze umyj skraplacz. W klimie macie filtr osuszający. Czasem trzeba zmienić ale tylko wtedy jak: długo otwarta do atmosfery, sprężarka naćpała opiłków i się przytkał, majster przy byle kombinacji z czynnikiem dawał olej. Potem jak np. cały czynnik zostanie. w skraplaczu to jest możliwość, że zawór rozprężny szwankuje bo: w układzie jest woda i go blokuje, zawór jest skitłaszony. Bywa również, że parownik nie odparowuje bo jest grzybem zarośnięty bo coś gdzieś puściło ale jeszcze polata. Podaj ciśnienia (ssanie i tłoczenie) jak jest ok i zaobserwuj dokładnie co się dzieje w chwili awarii i też daj ciśnienia. Mogło być tak, że majster uzupełnił czynnik i przesadził lekko, może oleje się pogryzły wiele rzeczy. Masz termostat ale on reguluje tylko skokowo temp w parowniku. Jak go obejdziesz będzie chłodzić do upadłego. Sprężarka ma zawór bezpieczeństwa na ok 35 atmosfer a czujnik wysokiego ciśnienia rozłączy przy ok 27 atm. Ciśnienie po stronie tłoczenia w granicach 18 - 20 atm na ssaniu ok 2 atm. Tak jak pamiętam dla r134 było.
W każdym razie jak okaże się zastój wewnątrz to trzeba rozebrać, czyścić, wymienić co trzeba, nawalić azotu, jak ok przepłukać (z tym różnie) napełnić i cieszyć się chłodem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Pietras892    192

jeszcze taka dygresja z mojej strony, otwierałes dach kabiny? tam trzeba odkrecic taki kwadrat z blachy i wyczyscic parownik sprezarką, moze Ci poprostu zamarza wzrasta cisnienie pres rozłącza, mialem tak w domi 88,warto by bylo podpiąc manometry i zobaczyc co sie dzieje z cisnieniem na tłoczeniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

zetores    15

Manometry to podstawa. Zresztą ci od klimy chyba od razu je powierzyli.
Z praktyki filr i inne rzeczy sprawdza się tak: gdy jedna strona cieplejsza a druga jest zimniejsza- filtr do wymiany

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

thebestacc    0

Wczoraj byli wreszcie jacyś fachowcy co mają do tego tą specjalną maszynę, wyciągnęli czynnik i olej i maszyna pokazała, że było 1,8 kg czynnika. Zadzwoniłem do serwisu, spytałem się ile ma być i powiedzieli że 1,55 kg, tyle nabili i narazie chodzi, a na jak długo to okaże się po wyjeździe w pole. Nie mam pojęcia czy to było całym winowajcą, mam nadzieję że wreszcie będzie działać.

Edytowano przez thebestacc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

grzepaku1    8

w moim claasie 98s miałem podobny problem klimatyzacja wyłączała się przy wyższych temperaturach na zewnątrz i sygnalizowała zapaleniem się kontrolki a całym winowajcą okazało się było zużyte koło pasowe na wentylatorze(pompie wodnej) paski klinowe były orginalne i naciągnięte prawidłowo lecz na samym dole paski były zwęglone (twarde szkliwo) przez co nawet przy prawidłowym naciągu się ślizgały po wymianie koła pasowego i pasków klinowych problem z klimatyzacja znikł a i jednocześnie temperatura płynu chłodzącego wyrażnie się obniżyła nawet w największe upały nie dochodziła do połowy zielonego a wcześniej na zielonym lecz zbliżała się do czerwonego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

jaffa    1

 @grzepaku1  powiedz, gdzie dostałeś to koło pasowe pompy wody. Mam podobne objawy co u Ciebie i już wymontowałem to koło. Jest już konkretnie wyślizgane, aż dziury są.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

grzepaku1    8

jeśli masz też sinik mercedesa OM 366A tak jaku mnie to szukaj koła pasowego w serwisach mercedesa w moim kombajnie jest koło pasoweo numerze katalogowym 362 200 01 05 i takie koło po dniu oczekiwania dostałem w serwisie Lisi Ogon k.Bydgoszczy podaje ci nr. tel. do tego serwisu 52 326 70 10 lub 52 362 70 11

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

jaffa    1

Dokładnie ten sam silnik i nr koła. Znalazłem parę ogłoszeń używek ale są one od ciężarówek i w cenie do 200 zł. Zdradzisz mi ile to koło Cię kosztowało. Tysiak starczy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

grzepaku1    8

kupiłem rok temu cena za to koło to 394 zł .od cieżarówki wydaje mi się że sa inne koła

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

jaffa    1

E to super. Rzeczywiście są trochę inne bo mają dodatkowe wpusty na paski klinowe na sprężarkę. Bardzo dziękuje za pomoc, już myślałem, że po szrotach mi przyjdzie jeździć. Nawet nie wiem czemu o serwisie merca nie pomyślałem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez stasek2
      silnik w moim clasie (perkins 6 cylindrowy-mercator 60) na pełnych obrotach cały czas dymi na czarno tak jakby szczelał tym dymem tak pyrkał na czarno, od połowy obrotów do pełnych. Na wolnych niema wcale dymu, nie bierze oleju , pali na dotyk. Kupiłem go 8 lat temu z niemiec i tak było od początku. 3 lata temu robiłem silnik nowe cylindry tłoki pierścienie, głowica podcierane zawory(szczelne nie wypalone), pompę i wtryski robiłem już u trzech fachofców i każdy mówi że jest ok.
       
      pomóżcie co to za przyczyna
    • Przez wojtek918
      Witam. Moim problemem są wibracje podczas jazdy na przyspieszeniu ( jak przyspieszacz jest na maksa lub w położeniu prawie na maksa) nie zależenie czy jest to 1 czy 2 czy 3 bieg a także niezależnie od tego jakie są obroty silnika. Wibracje te są strasznie wkurzające bo sprawiają wrażenie jakby kombajn miał się zaraz rozpaść. Jak pracuję bez przyspieszenia to wszystko jest w porządku. Co może być przyczyną takiego stanu. Kombajn to Claas dominator 86.
    • Przez Lukasz82
      Szukam informacji na temat wydajności dominatora 56? Podajcie ile ton na godzinę skosi jakiego zboża albo ile ha/godz przy jakim plonie. Jakieś opinie też można dorzucić.
    • Przez classmercator
      Mam zamiar kupic kombajn Claas Mercator z roku 1988 co sądzicie o tym kombajnie??
    • Przez adiksutil16
      Witam. Parę dni temu kupiłem Dominatora(jak w temacie) Jest to mój pierwszy Claas i nie wiem za bardzo co do czego służy. Mam prośbę, prześlę zdjęcia i jakby ktoś z was mógłby mi napisać co do czego służy.
       


       
      Jakbyście mogli pisać np.
      1. wajha od tego i tego
      2....
       
      A tak samo z kontrolkami np.
      L1 kontrolka od tego i tego
       
      Z góry dzięki za pomoc!
×