Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o pomoc w prasie hesston 5540 po zakupie udało mi się zrobić tylko 5 bali później zaczęła Mielec siano a nie owijac Balota zauważyłem że 3 pasy są luzne a nie byly czy to może być powód? Jak się nadciąga pasy ? Proszę o pomoc

Opublikowano

Witam mam ten sam problem co kolega adamo924  wczoraj nie dałem rady sprasować siana na podbieraczu robiła się sieczka nawet owinąć się nie dało musiałem luzem wyrzucić. Prasę dopiero co kupiłem i to była pierwsza praca nią i  mega się zniechęciłem bo miało być przecież mniej pracy. Na szczęście nie sprzedałem kostki i dokończyłem, Niech się wypowiedzą posiadacze tej prasy jak to jest  u Was. pozdr.

Opublikowano

czyli rozumiem że zrobiło balota a go nie owinęło.

Jeżeli nie chce robić wogóle balota to po pierwsze powoli zaczynać po drugie powinien być zamontowany taki trójkąt przed wałkiem zgarniającym.

Jeżeli robi balota a nie chce wiązać to trzeba zobaczyć czy aparat podający sznurki działa i wysuwają się ramiona do środka.

Opublikowano

1 balot wyszedł super 2 też a później coraz gorzej 6 już się nie dało zrobić bo się robi sieczka jechałem powoli a co do tego trójkąta to gdzie on powinien być ?

Opublikowano

Kolego adamo widze ze mamy identyczny problem ja pierwsze 5 balotow tez zrobilem dobrze a wczoraj sieka na podbieraczu niedalo rady prasowac zapychalo sie i tak jak by wracalo z komory na podbieracz zasypalo ramie od podawania sznurka i trzeba bylo luzemwyrzucic zmarnowalem tak ze trzy sztuki bo nawet niebylo co z tego zbierac pociete w nic. Sprzedajacy ta prase zapewnial oczywiscie ze wszystko super idzie... coz czekamy moze ktos cos podpowie...

Opublikowano

znajomy tak miał, jak pasy skończyły żywot i kupił gładkie. Od tego momentu same problemy. Później założył 2 stare karbowane(te co były najlepsze) i jakoś szło, ale w końcu ją ożenił :D

Opublikowano

Ja mam 5670 ogólnie podobne prasy, też tak miałem, najpierw szło a po paru belkach stawało wszystko w podbieraczu. Okazało się że posypały się rolki te które ustalają pozycję zębów podbieracza, zęby za szybko się chowały i nie dało rady podać materiał pod pasy. Wymieniłem rolki i śmiga

Opublikowano

.... a jak takie po rosie zplesnieje to sprzedaj koledze dobra rada.. masakra jakaś

pasy gładkie i pozamiatane. Możesz próbować jechać szybciej aby siano nie zdążyło się pokruszyć o ile podbieracz da radę to przepchnać.. albo większy pokos robić

Opublikowano

no mamy taki sam problem jak byś paweleekkk coś wymyślił albo dowiedział się do daj znać... U góry na na prasie są 3 śruby które naciagaja sprezyny ją je miałem poluzowane dokrecilem pasy sie naciągu bardziej i zobaczymy

Opublikowano

Ja przy swojej prasie mam pasy ze struktura ryżu wiec myślę ze nie w tym problem. Puki co to wymienię kilka zębów na podbieraczu bo niektóre są mocno odkształcone. Poza tym z tego co wyczytałem to podniosę na max te pręty które rozkładają materiał na podbieraczu wymiana  zębów i na wałek który "wciąga" materiał naspawam cienkie druty żebrowane  bo są tam tylko takie płaskowniki naspawane ale są już bardzo wytarte i śliskie. Co do walków siana miałem różne grubsze i cieńsze niby bela zaczynała się kręcić ale po pewnym czasie robiła się sieka na podbieraczu.

Opublikowano

grzesiek88 napisz gdzie kupywales te rolki bo mi jednak też się rozsypały i te tulejki plastikowe co sa tam tez mam wydarte jedne gdzie to mozna kupic prosze cie o inf albo napisz mi maila i pogadamy adamo924@poczta.fm

Opublikowano

Ja na próbę wstawiłem łożyska zamiast oryginalnych rolek (koszt nowych rolek 120zł za sztukę). Plastikowe tulejki miałem jeszcze niezłe więc ich się nie czepiałem, myślę że można by je śmiało wytoczyć z takich wałków nie pamietam jak to się nazywa, taki twardy jakby plastik, na składnicach to mają. http://allegro.pl/rolka-lozysko-podbieracza-new-holland-hesston-i5507816442.html tu masz link do rolek, na stronie grene też je widziałem.

Opublikowano

narazie tylko 3 belki zrobiłem na tych łożyskach ale trawa była stara i wysoka na 1,5 metra, podbieracz miał masakrycznie ciężko to przetrawić bo jak łapało materiał to ciągnęło aż spod traktora wałek. Po tak ekstremalnym teście wygląda to obiecująco a jak na dłuższą metę te łożyska będą chodzić to nie wiem ale trzeba być optymista :D

Opublikowano

wymieniłem palce podbieraka, tulejka teflonowa która też tam jest i 1 rolke prasa działa, ale mam pytanie co może jeszcze być, małe Balota Noe chcą same wypadac tylko tak ok120cm same wypadają i wydaje mi się ze trochę za dużo świeczki zostaje na polu.... prosił bym o pomoc w tej spr.

Opublikowano

adamo oryginalną rolkę kupowałeś czy wstawiłeś łożysko? Dziś wymieniałem palce i widzę że jedna rolka jest rozsypana a pozostałe maja lekki luz wiec też muszę wymienić.

Opublikowano

nie kupiłem łożysko śruba 8 wzmacniania i zrobiłem, te rolki mają znaczenie bo palce muszą się chować w odpowiednim momencie. Narazie działa i nie jest źle tylko trochę sieczka zostaje, Ty przyspawales jakiś drut do tej rolki co kręci balotem ?

Opublikowano

nie pamiętam wziąłem to rolke na wymiar i dopasowalem łożysko ale jest trochę węższe i śrubę trzy zrobić dłuższą żeby dalej wchodziło do tej tarczy