Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,mam zetora 7211, dzisiaj gdy chciałem go odpalić-nacisnąłem starter i wywaliło cały prąd w ciągniku. I do tej pory nie mam prądu.Potem sprawdzałem napięcie i na aku było 12,6V a jak sprawdzałem na elektromagnesie od rozrusznika to było tylko 6,11V. Co może być przyczyną? Klemy na aku,hebel? 

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Witam,mam zetora 7211, dzisiaj gdy chciałem go odpalić-nacisnąłem starter i wywaliło cały prąd w ciągniku. I do tej pory nie mam prądu.Potem sprawdzałem napięcie i na aku było 12,6V a jak sprawdzałem na elektromagnesie od rozrusznika to było tylko 6,11V. Co może być przyczyną? Klemy na aku,hebel? 

Jak wywaliło, to może leży gdzieś obok, poszukaj wokół ciągnika, może znajdziesz. Poza tym jak masz miernik to jakim problemem jest przyłożyć sondy w odpowiednie miejsca i dowiedzieć się co jest nie tak? 

Opublikowano

Na pewno czekał na taką odpowiedź :rolleyes: . Weź se może pobiegaj B) .

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Chwileczkę. Jeżeli ma miernik to powinien wiedzieć jak go użyć, bo w przeciwnym wypadku po co go kupował? 

Opublikowano

Bo promocja była :P . Liczył że dowie się na AF jak go używać , na pewno może na Ciebie liczyć ;) .

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Od nauczania jest szkoła i książki. A z internetu nie da się niczego sensownego nauczyć.

Opublikowano

Wiedza jest wszędzie , tylko trzeba chcieć ją chłonąć ;) . Popatrz jaka ładna pogoda i się uśmiechnij , bo jak czytam Twoje posty to domyślam że rzadko to robisz . nara  B) .

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Wszystko ok, z tym że to wy macie problemy i zakładacie tematy, a ja takie awarie diagnozuję w kilka sekund.

Opublikowano (edytowane)

A wystarczyło koledze podpowiedzieć , ale wtedy nie wszyscy by wiedzieli jaki to jesteś och i ach B) . Masz spore problemy i nawet nie zdajesz sobie sprawy jakie . B)

Edytowane przez Gość
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ale co podpowiedzieć? Mogłem napisać: podłącz miernik do wyłącznika masy. Tyle, że i tak nie wiedziałby jak to zrobić, ani nie potrafiłby zinterpretować wyniku pomiaru. A nie mam zamiaru nikogo tu uczyć podstaw miernictwa.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Skoro tak twierdzisz...

Opublikowano

Kolego miernik można kupić do prozaicznych rzeczy np zmierzyć wartość na aku. A forum jest po to by komuś pomóc a nie na zasadzie ja to ogarnie w 2 sekundy ale tobie to nie powiem jak ustawić zmierzyć bo po co lepiej poszpanowac i się śmiać z drugiego. Sam nie jestem znafca eketryki elektroniki ale wiele się też dowiedziałem z for internetowych jak używać miernika jak ustawić takie niby podstawy podstaw ale zawsze trochę pomagają cos grzebnac samemu. Ty jak widzę siedzisz dość głęboko w tym temacie więc nawet jeśli poswiecilbys godzinę na napisanie takich podstawowych informacji o ustawieniach miernikach pomiarach i przyblizonych wartością które mówią że coś jest niesprawne bądź sprawne to zapewne większość osób z forum by to docenila. A ty jak widzę że mimo jesteś moderatorem forum to tylko potrafisz krytykować w wielu tematach albo na zasadzie wiem ale nie powiem. Acha i uwierz mi rolnik nie ma czasu czytać książek po 300 stron z podstaw elektroniki elektryki tym bardziej że większość jest napisana do kitu i mało zrozumiałym jezykiem.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Widzisz, jest takie powiedzenie: zadaj właściwe pytanie to będziesz miał właściwą odpowiedź. I ten temat (i nie tylko ten) jest na to dowodem. Jakbyś na początku napisał tak: "mam miernik, umiem zmierzyć prąd i napięcie i chcę zapytać co zmierzyć żeby zdiagnozować problem" to miałbyś udzieloną rzeczową odpowiedź. A ty napisałeś tylko, że zmierzyłeś napięcie na akumulatorze i rozruszniku, nie pisząc ani słowa w jakich warunkach (a to jest bardzo istotne) i w dodatku napisałeś to tak, że odnosi się wrażenie, że nie masz pojęcia o czym piszesz, no to wybacz, ale na to nie da się odpowiedzieć.