Skocz do zawartości

Jak uzyskać wysokie białko (gluten)


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie odnośnie parametrów pszenicy ozimej. Jak uzyskać dobry poziom glutenu? Od nawozów to raczej chyba nie zależy, bo dajmy normalne dawki, plony głównie 8,5-9 ton z ha, a poziom glutenu 12,6 ledwie żeby przeszło na konsumpcję, zboża czyste,ziarna "duże" , ale mała ilość glutenu. Od czego to najbardziej zależy?

Opublikowano

białko jest powiązane z ilością glutenu ale nią zawsze idzie w parze .na wysokość białka ma wpływ ilość N dostępnego dla rośliny podczas nalewania ziarna ale podanego już podczas koszenia po to aby roślina zdążyła pobrać ten azot. co nie zmienia faktu że decydujący wpływ ma pogoda im tzn.ilosc słońca im go więcej tym więcej białka .dlatego ziarno przywożone do nas z południa czyli Węgier Czech ma go więcej .jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi.

Opublikowano

no ja w tamtym roku pierwszy raz zrobiłem tak ze 440 l.rsm 32 poszło w dwóch dawkach a wtym roku na pierwszą 26+S 80 kgN i na drugą tydzień temu dałem od 250 do 275 l. rsm 32 .w tamtym roku miałem białko od.12.3 w wzwyż. może uja nie urywa taki poziom ale 10 tysi w kieszeni zostało a i tak załapała się na konsumpcję.

Opublikowano

Z tym doświadczeniem zrobiłem tylko 4 ha, na dwóch działkach, ale dlatego ze jeden doradca mnie wystraszył  że spalę pszenicę to zjechałem z pola i 3,5 tyś litrów  w kanał spuściłem. Rok przed przypaliłem pszenice więc się wystraszyłem. Niestety różnica opryskanej była duża, na korzyść  opryskanej. zwłaszcza że była susza.  W tym roku do każdego oprysku dodaję siarczan potasu.

Mocznikiem już tak nie raz tak pryskałem, ale nigdy siarczanem potasu, i wystraszyłem się siarki,  nie potrzebnie.

W tym roku wszystko  tak pryskam.

Czyatłem w jakiejś gazecie że potas podany w tym terminie dolistnie zagęszcza soki komurkowe, znacznie podnosi parametry, reguluję gospodarkę wodną. Mi się to sprawdziło w 200%.

 

Opublikowano

czyli 6kg mocznika na hektar i ten potas ? możesz napisać co to za wynalazek stosujesz?
acha takie zabiegi to chyba trzeba wieczorem robić albo jak pochmurno aby nie przypalic

Opublikowano

mocznik otwiera drzwi wszelkim chorobom grzybowym nikt mnie namówi na zastosowanie go na pszenicę w zaawansowanej fazie rozwojowej, głownie na wysokość glutenu i białka ma wpływ wysiana odmiana ,przebieg pogody, wysokość nawożenia azotem i siarką.

Opublikowano

maciek nie do końca masz rację, jak stosujesz ochronę T1, T2, T3 nic się nie dzieje.

Tomek ma rację, chociaż przypaliłem delikatnie pszenicę swoja mieszaniną (oprysk 15.04) na 1ha dałem: 10kg mocznika + 3,6kg k-leaf + 4,5kg siarczanu magnezu + 1l glinlist max + 1l glnlist Cu + 1l glinlist Mn - wydaje mi się że stężenia siarczanów się zsumowały 

Opublikowano

 

To może być każdy siarczan potasu tylko aby nie był granulowany ciężko będzie rozpuszczać Kalisop tez może być ale  krystaliczny.

 
Opublikowano

Aro1975 mi wydaje się że przypaliłeś odzywkami, w tym najprawdopodobniej miedzią, która nie lubi być mieszana, a tym bardziej w wyższych stężeniach i w pózniejszych fazach rozwojowych. Od paru lat miedz stosuję tylko i wyłącznie w fazie krzewienia, odkąd podpaliłem pszenicę Cu w fazie liścia flagowego.

W tym roku spróbuję ten wariant z mocznikiem i siarczanem potasu na paru kawałkach. Czy to coś da to zobaczymy po sezonie. W tamtym roku w Arkadii poszło u mnie 500 kg saletry w dwóch dawkach i miałem 12,7 białka i 27-28 glutenu, ale na próbach tzw. na mokro okazało się że nie spełniało parametrów, bo ma 26 glutenu. Dlatego w tym roku drugą dawkę podzieliłem na dwie części 166 kg na początku strzelania w zdzbło, 70-100 kg 3 tygodnie pózniej(przy wykształconym malutkim kłosku).

Jak to wyjdzie, to napiszę po zbiorach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v