Skocz do zawartości
Divinegirl

Komórki somatyczne

Polecane posty

Divinegirl    0

Witam, czy jest mi ktoś w stanie przybliżyć skąd się biorą komórki somatyczne w mleku? Oczywiście mam na myśli tutaj krowy bez zapaleń. Czy strasznie nagle skoki wyników są możliwe?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gogusss96    16

No nie wiem czy będzie tak po kłopocie na komórki somatyczne może wpływać dużo czynników może to być jakiś problem z paszą stres zabrudzenia możesz przybliżyć kiedy robią się takie skoki jak utrzymuje krowy itp ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Divinegirl    0

Zdarzały się podwyższone komórki somatyczne raz na jakiś czas ale od około miesiąca komórki podskoczyly w dość szybki sposób. Żywienie się nie zmieniło, higiena również z badań na poszczególnych osobnika hej jakie przeprowadzane są co dwa miesiące komórki u niektórych sztuk wzrosły nawet kilkanaście razy.
Czy to może być od jakiś niedoborów witamin?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tay29    35

a moze masz gromkowca zlocistego w stadzie? kiedys kupilem krowe i cale stado zarazilo mi sie od niej. przy dojeniu za kazdym razem inny strzyk mial zapalenie. naszczescie dobre antybiotyki przy zasuszaniu i rotacja stada sprawily ze obecnie mam srednia 150 i maleje a z poszczegolnych udojow wyniki przychodza w okolicach 70-100 komorek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Divinegirl    0

A jakie dodatki do pasz w takim razie polecacie?
Wojtal24 owszem na początku tak było jednakże teraz jest inna sytuacja ze względu że mamy hodowlane wyniki są brane i właśnie krowy które zawsze miały niskie mają wysokie. Niepokojące to jest.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tomasz78    667

somatyka to stany zapalne ,raczej zywienie nie ma wpływu ,chyba ze drastycznie znieniląs pasze lub jej dodatki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tomasz78    667

ja bydło mleczne zlikwidowałem parę lat temu ,nie miałem nigdy z tym problemu jak i z bakteriami ,moze koledzy Tobie doradza  bo nie jestem na bieżąco ,i tak zycze powodzenia i szybkiego rozwiązania problemu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tay29    35

no raczej zywienie ma wplyw na somatyke wiec jesli nie wiesz nie pisz glupot. podaj mocznik, tluszcz, bialko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gogusss96    16

To właśnie żywienie ma duży wpływ na komórki mikotoksyny w paszy ( pleśń, przebarwienia w qq czy sianokiszonce ) to one są odpowiedzialne to polecam podać witaminę E z selenem to powinno pomóc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tomasz78    667

Koledzy piszę że nie ma wpływu ,jesli jest ok a to dla hodowcy jest chyba oczywiste jaka pasze tresciwą podaje tak? i zauwaza zmiany i plesnie a kolezanke mam za rosądną i majacą wiedze ,a nie laika ,i wypraszam sobie ze pisze głupoty ,a szanując wiedze innych odsyłam aby pomogli

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Michalk13    10

Pasze są podawane tylko i wyłącznie świeże i na pewno nie ma w nich pleśni ani innych tego typu niespodzianek.

Może na początek rozpisz swoją dawkę.. kukurydza nie grzeje się? Jakie parametry objętościówek?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tay29    35

mocznik 38-115?napewno? i napewno zakwaszone krowy. matko nigdy takich wynikow nie widzialem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez KasiaMk
      Cześć. Posiadam małe gospodarstwo rolne (4 krowy mleczne). Od niedawna zajmuję się ekologiczną produkcją serów. Zbieram mleko z całego tygodnia i w piątek ogrzewam, ale sery wychodzą kwaśne i nie wiem gdzie popełniam błąd.
       
      Przetrzymywanie:
       
      Codziennie doję krowy i cedzę przez ściereczkę do osobnych wiaderek. Potem te wiaderka wkładam do zimnego miejsca, żeby mleko ostygło. Po 2-3 dniach mleko się kwasi i pojawia się śmietana. Wtedy przenoszę wiaderka do ciepłego miejsca i zbieram śmietanę. Później to mleko siedzi do piątku w temperaturze pokojowej.
       
      Ogrzewanie:
       
      Zalewam skwaszone mleko gorącą (wrzącą) wodą. Około 1 litr wody na 8 litrów skwaszonego mleka. Mleko to podgrzewam na palniku i dolewam świeżego słodkiego mleka (około pół litra). Gdy ser się ogrzeje to przelewam do gazy i formuję ser. Czekam, aż się odcieknie serwatka i gotowe.
       
      Niestety ser wychodzi kwaśny a nie słodki. Może ktoś coś doradzi? Gdzie popełniam błąd?
       
      P.S. Nie wiem czy to ważne, ale zawartość tłuszczu w mleku od moich krów oscyluje wokół 3,2%.
    • Przez darek16
      Moze ktos wie jak zniszczyc bakterie w mleku u krow bo ja nie wiem a nie moge dostać 1
      ludzie sypia jakis proszek ale jaki moze ktos wie?
      prosze o każda rade.

    • Przez sthranislaw
      Pół roku temu założyłem nową bezprzewodową dojarkę by poprawić technikę dojenia, czystość etc.
      Dziwne że po przejściu z dojarki bańkowej na dojarkę przewodową wyniki badań nie zmieniły się praktycznie w ogóle a gorzej pogorszyły się i ostatnio mam bakterie rzędu 180 tys. or mln. Wiem że norma jest to 100. Grozi mi mleko poza kwotowe jak to jest możliwe skoro dojarka jest myta po każdym doju (doje dwa razy dziennie, środki etc.) Przed dojem mycie (preparat myjący, ręczniki papierowe) po doju dezynfekcja strzyków normalnie już mi sił brakuje. O co w tym wszystkim chodzi. W jaki sposób jeszcze mogę poprawić czystość doju ? Somatyczne ekstra mleko ekstra a bakterie i pozakwotowe...
      Czy można się od tego odwołać jak to zmienić co mam dalej robić
    • Przez michalmr99
      Poszukuję miarkę ilości mleka do schładzalnika Mueller m-250 o pojemności 995 litrów. Schładzalnik jest w kształcie tzn. wanny. 
    • Przez adeq15
      witam ma do was pytanie mam znajomego który chce miec obore pod oczena co musi zrobic a by to uzyskac ja slyszakem ze musi kupic jaluwki zacielone i musie miec ih conajmniej cztery na doplaty a 20 zeby miec obore pod oczena czy to prawda??
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.