Skocz do zawartości

Polecane posty


Czy polecić możecie jakąś sprawdzoną, zdrową żywność? Chodzi mi o suche produkty, takie jak kasza, mąki, ale ze sprawdzonego źródła. Co myślicie o produktach VIVIO, znalazłam ich stronę i jestem ciekawa, a nie ukrywam, że wraz z wiosną chciałoby się zrzucić parę kilo. Pomóżcie!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

HenioZ    0

Ja niby też powinienem zrzucić parę kilo. Jednak mam jeden problem. Nie smakuje mi zdrowe jedzenie :( Np. takie naleśniki z maką żytnią sa nie dobre. Duzo lepsze są z pszenną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Hm, niekoniecznie! Takie naleśniki zawsze można wzbogacić fajnym farszem, albo po prostu kupić syrop klonowy i nie dodawać zwykłego cukru. Zamiast cukru można dodać słodzik VIVIO, widziałam, że na ich stronie można poradzić się specjalisty, ciekawe, czy warto? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl


Ansja    342

Slodziki mimo,ze sa polecane odradzam stosowac,lepszy cukier brazowy lu trzcinowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

MasterRoj    81

Ja niby też powinienem zrzucić parę kilo. Jednak mam jeden problem. Nie smakuje mi zdrowe jedzenie :( Np. takie naleśniki z maką żytnią sa nie dobre. Duzo lepsze są z pszenną.

 

Jedz połowe co do tej pory i powinno zadziałać.

.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Magronowa    0

Rzeczywiście w Vivio mają sporo ciekawych produktów i całkiem przyzwoite ceny, ale większość z tych rzeczy da się teraz kupić w każdym większym markecie, a u mnie to nawet na targu jedna babeczka sprzedaje i to w jeszcze lepszych cenach. Ja wolę tradycyjne zakupy, choć zdarzało mi się swego czasu zamawiać w większych ilościach kasze i różne "super foods" na allegro. A co do zrzucania paru kilo - jedz mniejsze porcje, co 3-4 godziny, unikaj smażonych produktów, chipsów, słodzonych soków, zacznij regularnie uprawiać jakiś sport, choćby bieganie i kg same polecą. A jak nie to koniecznie zrób badania, bo może masz coś nie tak z hormonami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ansja    342

Żywienie jest tak elementarną częścią życia, że aby być zdrowym, trzeba wybierać świadomie i dostarczać sobie właściwych i wartościowych produktów. Liczne choroby cywilizacyjne wynikają z nieprawidłowego odżywiania. Szacuje się, że w 2020 roku choroby dietozależne, takie jak cukrzyca typu 2, nowotwory, nadciśnienie, czy miażdżyca będą stanowiły przyczynę aż ¾ zgonów na świecie! Według danych WHO blisko 30% dorosłych w Europie Zachodniej cierpi na otyłość, a wśród dzieci grupa otyłych rośnie w zastraszającym tempie. Bardzo widoczne jest to również w Polsce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

pawel885    380

Im medycyna jest na wyższym poziomie tym więcej chorych ludzi.... Żywność jest skażona, co z tego że będziesz jeść owoce czy warzywa skoro masz w nich pestycydy, gmo i inne świństwa, no chyba że z własnej działki. Dziś nawet tranu nie zalecają spożywać, w rybach morskich jak i hodowlanych pełno syfu... Człowiek otyły wbrew pozorom często ma się dobrze, problemy pojawiają się po przejściu na dietę - w tkance tłuszczowej odkłada się cały syf którego organizm nie nadąży bądź nie potrafi wydalić, chudnąc spalamy ten tłuszcz i narządy chłoną to wszystko, człowiek chudnie, czuje się 20 lat młodziej a tu nagle nowotwór.... Dlatego każdemu od dziecka należy wpajać dobre nawyki żywieniowe 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ansja    342

Stosowane w przemyśle substancje chemiczne przedłużają świeżość i czas przechowywania jedzenia, niszcząc rozwijające się bakterie, które mogą powodować zatrucia pokarmowe.
Nawet juz pszenica jest zmodyfikowana.Wiec ciezko znalezc dobrej jakosci zywnosc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

pawel885    380

No tak, ale chyba lepiej dostać sraczki niż raka . Produkty zanim trafią do konsumenta są często wielokrotnie przetwarzane, wysoka temperatura, mielenie itp i z cennych składników zostaje gucio

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

jaroWM    26

dlatego najlepiej żywność (przynajmniej co się da) sprowadzać od zaprzyjaźnionych gospodarzy - jaja, warzywa, mleko.

 

nawet głupie ziemniaki np. z Tesco - są traktowane środkiem rakotwórczym, który powoduje, ze nie puszczają pędów w piwnicy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ansja    342

Najbardziej w przetworzonej zywnosci jest szkodliwy E 621 glutaminian sodu. Jest w więszości przypraw do zup i mięs, w gotowych zupach i sosach. Dodaje się go do przetworów mięsnych i wędlin, jest masowo stosowany w restauracjach. Badania naukowe dowodzą, że sprzyja mnożeniu się i przemieszczaniu komórek nowotworowych, osłabia serce oraz jest jedna z naważniejszych przyczyn epidemii otyłości, ponieważ wzmaga apetyt.Rowniez E 517,525,508,509,510,320,321,388,339,340,341,951,954 tych substancji należy unikać ktore sa zawarte w przetworzonej zywnosci.One powoduja nawet drobne dolegliwosci zoladkowe,bole glowy,senność lub pobudzenie i nadmierny apetyt.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Belicoff    4

Dziś naprawdę trudno o produkty, które pozbawione byłyby tych wszystkich dodatków, które rozpoczynają się od E... Najlepiej chyba podczas robienia zakupów dokładnie czytać, co zawierają poszczególne produkty. O lepszy sposób trudno.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jacek8l    1

Najlepiej kupować lokalnie bezpośrednio od rolników, na olx itp. mnóstwo się ogłasza, trzeba szukać na targowiskach zamiast w biedronce i wszystko da się kupić bez alfabetu :) Chociaż jesli chodzi o soki to w biedrze mozna dostać sok tłoczony w kartonach 3 lub 5L. Te Caprio, Costa czy Tymbark to produkty z soku zagęszczonego, zwykłe oszustwo i mnóstwo cukru. To samo z produktami mlekopodobnymi i kazdymi innymi. Pamiętajmy że poprzez wybór sprzedawcy decydujemy kto ma się rozwijać, czy wielkie sieci czy nasz region. Zdrowia ! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Belicoff    4

Niby tak, chociaż produkty określane jako "lokalne" mają dużo słabsze przebicie. Chociaż ostatnio modna jest zdrowa żywność i lokalne firmy mają szansę. Wystarczy iść do pierwszego lepszego marketu i spojrzeć na półki z żywnością. Jaki procent wszystkich produktów zajmują firmy z lokalną żywnością? Co do samego glutaminianu sodu, tego ustrojstwa już naprawdę jest ciężko uniknąć. Ładowane jest praktycznie wszędzie :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ansja    342

Glutaminian sodu jest tez dodawany w restauracjach,barach do potraw jako dodatek smakowy.Wiec teraz nie wiadomo co w czym jest .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Belicoff    4

Nawet w restauracjach to teraz dodają? Niezłe czasy nastały, teraz to strach cokolwiek zjeść bo praktycznie wszystko może powodować jakieś choroby. W sumie to dobry biznes, ostatnio widzialem kilka "zdrowych" produktów typu jakieś ciastka bez glutenu itd, ich cena była 4x większa niż innych tego typu ciastek. Wydaje mi się czasami, że jesteśmy jedynie królikami doświadczalnymi dla niektórych osób...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ansja    342

Sam tego na co dzien tez pewnie uzywasz a bawet nie wiesz o tym.Przyprawy typu magii,kucharek,wegeta itp.to nie jest bic innego jak czysty glutaminian sodu.Dodaje smak lecz takze uzaleznia,ze bez dodatku tej przyprawy np.zupa nie smakuje zbyt dobrze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

MasterRoj    81

Coś chyba wyszło nowe cuś bo często już piszą na przyprawach ze nie zawiera g a działa taj samo .

Swego czasu dobre restauracje i dobre gotowanie promował Gesler chyba były ot tej Geslerowej. Podoba mi się jak gość podchodzi do tematu gotowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Adrian_K_90    59

Ten cały glutaminian to ma taki smak o którym wcześniej nie wiedziano, ale jest jednym z podstawowych(jest to smak rosołowy lub mięsny). Mamy nawet na języku jego receptor. Dlatego dodawany był do wszystkiego aby poprawić smakowitość. Zaś można ten smak osiągnąć bez jego sztucznego dodania. Przecież dobrze zrobiony rosół nie potrzebuje kostek z Knora czy maggi a też jest smaczny. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

MasterRoj    81

O właśnie dobrze zrobiony rosół obroni się sam z tym ze najlepszy jest z odpowiedniego mięsa które rosło naturalnie a nie na sterydach.
Domowy substytut przyprawy magii może być robiony z sosu sojowego, soli, pieprzu, oraz suszonego lubczyku a latem najlepiej zioła z ogródka tylko ostrożnie z ilością bo działa jak afrodyzjak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Adrian_K_90    59

A niech działa, wszak społeczeństwu potrzebne jest nowe pokolenie w liczbie jak największej. :P  

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ansja    342

Wiele ziół sa uznawane za afrodyzjaki.Na każdego one wpływają innaczej.Osoby z nadcisnieniem tętniczym krwi powinny unikać tego typu przypraw,gdyz mogą one je dodatkowo podwyższyć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Belicoff    4

Co do rosołu, niby można zrobić dobry, smaczny i typowo domowy rosół. Tylko problem w tym, że idziesz do sklepu chcąc zakupić produkty na ten rosół, nie masz nawet pewności czy wszystko jest tak naturalne jak ci się wydaje. Myślisz że mięso, które bierzesz jest świeże i ogólnie dobre, a tak naprawdę wystarczy zainteresować się jak wygląda chów zwierząt gospodarczych, które lądują potem w sklepach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Adrian_K_90    59

Bardziej żywność niszczą przetwórcy niż rolnicy. Ja chowam krowy przemysłowo a nie ekologicznie i jakoś mleko niepasteryzowane jest dobre, dobrze się zbiera śmietana, nawet masło i sery robiliśmy i też było świetne. To samo się tyczy mięsa. Kiełbasa z takiego przemysłowo chowanego świniaka robiona tradycyjne w domu jest i tak lepsza niż najróżniejsze sklepowe cuda ekologiczne.  

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez KarolinaNowicka
      Centralne Targi Rolnicze 2017 + IV Forum Sektora Wołowiny
      Kto się wybiera??? 

      Podobno są dofinansowania do autokarów, ktoś coś wie?
      Pozdrawiam!
    • Przez Piters182
      Witam. 4 wolne miejsca na Agroshow, wyjeżdżam z Lubelskiego w sobotę rano.
    • Przez Rene
      Jak w temacie:)Ciężko znaleźć jakieś zbiorcze info o targach rolnych w sieci.
    • Przez Radzio15
      Witam. Czy ktoś może ostatnio zdawał kategorię T w Białej Podlasce lub gdzie kolwiek indziej. Mam parę pytań.W jakiej kolejności należy podłączyć i odłączyć przewody? Co należy sprawdzić przed rozpoczęciem jazdy? Co sprawdzić po podłączeniu przyczepy ? I na co należy zwrócić uwagę.
    • Przez agrorobert
      Witam!
      Ostatnio dostawca oleju napędowego poinformował mnie ze od 1 kwietnia będzie mógł wlewać paliwo tylko i wyłącznie do zbiorników do tego przeznaczonych (dwu płaszczowych) ponieważ za nie stosowanie się do tego grożą kary dla dostawcy jak i odbiorcy.
      Wiec z tego co zrozumiałem konieczny będzie zakup zbiornika dwu płaszczowego z atestem.  Z tego co się orientowałem owe zbiorniki kosztują nie mało i nie chce mi się wieżyc ze niektóre małe gospodarstwa je kupią. Jestem ciekaw co wy myślicie na ten temat? 
       
×