Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia ‎2018‎-‎09‎-‎15 o 21:09, damianzbr napisał:

Przejedź się po PL to zobaczysz czy tak wszędzie będzie sypać po 9t. W 2015 roku w moim rejonie kosiliśmy po 2t/ha a były miejsca w PL gdzie kosili 9t/ha. W tym roku miałem zajebistego farta że jestem w tym rejonie gdzie sypie w miarę ale zdecydowana większość PL porażka. Zresztą moja kukurydza to fart od samego zasiewy. Późne FAO i późny siew (jeden z ostatnich na gminie siałem ostatnie kawałki) jak sąsiadów kukurydza wiechowała była susza moja jeszcze nie myślała o wiechowaniu, za tydz. przyszły deszcze i uratowało mi kukurydzę, następnie jak nalewał kolbę u sąsiadów znów przygrzało, a gdy moja zaczęła kolbę robić z nieba dar deszcz dwudniowy.

Kolejna sprawa to kukurydza siana bezorkowo, czyli zaoszczędziłem masę wody z wiosny. Ta kolba ze zdjęcia to w dodatku siew strip till więc każdy deszcz który był na wagę złota wsiąkał tylko w uprawione pasy w których rosła moja kukurydza, a na dole tych pasów były zaaplikowane nawozy w dużych dawkach. Więc możesz się domyślać co się działo po deszczyku 15 mm na polach sąsiadów a co się działo na moim polu.

u mnie przebieg bardzo podobny .

kukurydza skoszona odm. pionieer 

wydajność 5-12 ton zależy od działki , wilg 20-24

ogólnie zadowolony z wydajności i ceny

lubuskie 

• Like 1
Opublikowano

Sialem 15 maja ale wschody byly slabe i dopiero pozniej sie bojnela. A ze wyglada pozadnie to i slabo schnie. Do tego dziki i omacnica, a dzikow cos wypatrzyc nie moge ale siedza bo 0.5ha bylo dokoszone na sieczke i ciagle swoezo przeorane pole. Jak da mi 10ton bede zadowolony. W zeszlym roku liczylem na 11 ton bo na wiecej nie wygladala a dala 14.9.

Opublikowano (edytowane)

Jakbyś cie chcieli wywozić do wipaszu to po 400 jeb*ni zdziercy

Jak myślicie kukurydza rozsypana na stropie na 30-40cm wilgotnosc 18% nie skiśnie? jakby tak przechował i co jakiś czas przemieszał?

Edytowane przez Murphys
Opublikowano (edytowane)

Slabo z odbiorami jedynie chce gosciu po 430 +vat + 6% do 23 wilgotnosci a sucha 640 + vat . jak myslicie oplaci sie suszyc na olej opalowy po 3.75 na swojej suszarni jak kukurydza na moim draminskim zasypowym ma 17 % ? W zeszlym roku suszarnia brala mi 180l na 10 ton . Dodam ze juz qq skoszona a drugi gosc chce po 460 ale dopiero w poniedzialek

Edytowane przez Paramonov
Opublikowano
4 godziny temu, Jasio88 napisał:

Przy jakiej wilgotności można spokojnie magazynować?

Tu jest podany przybliżony czas(w dniach)  magazynowania ziarna kukurydzy w zależności od wilgotności i temperatury ziarna:

ImageForArticle_13435(2).png

Tylko trzeba wziąć pod uwagę to, że te czasy są podane przy przewietrzaniu ziarna od czasu do czasu, tak, żeby ziarno nie zagrzewało się.

• Thanks 1
Opublikowano
jak kontraktowali po 500zł za tone to każdy czekał bo bedzie droższa, a przy plonach jakie są w tym roku na podkarpaciu ok 12-16ton/ha i wilgotność ponizej 25% to kukurydza w tym roku daje najlepszy zysk. na szybko liczac: srednio 13ton wilgotnosc 25% co daje ok 30zl do ceny podstawowej, czyli 13x515=6695zl z hektara minus koszt uprawy(szacowany prze zemnie, i w moich warunkach) ok 3300zl/ha daje nam 3395zl zysku plus doplaty. *cena 515zł wychodzi po odjeciu z ceny kontraktu transportu i dodaniu dopłaty za wilgotność.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
    • Przez Romek3249
      Witam. Czy w jednym zabiegu można połączyć Tilt Turbo 0,8, Faxer(prochloraz) 0,8 , Stabilan 0,8, Moddus 0,24, Plonvit Opty 2,4 kg i siarczan magnezu 3 % ? Bo zdania są podzielone. Kolejność mieszania zachowana oczywiście, tylko kwestia czy to nie uszkodzi pszenżyta czy pszenicy ?
    • Przez armin089
      Witam,czy orientuje się ktoś na jakiej zasadzie działa wieloprogowy czujnik poziomu nasion w siewnikach firmy Agro masz?
  • Dodaj nową pozycję...
v