Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Murphys napisał:

Powiedzcie ile gram z kolby uzyskujecie

100 gram

Opublikowano

Najlepiej zerwijcie 3 kolby od słabej do dobrej, a nie pewnie największą bierzecie :D. Kiedyś miałem np kolbę 240 gr i 18 ton jakoś nie nakosiłem :D

Opublikowano

Ja łuskam i same ziarno ważę.bo kiedyś napisałem się na odmiany z farmsatu.ogromne kolby.Tylko.ze masa ziarna podobna do innych ale osadka sama ważyła 240 a i innych 70 gr

Opublikowano

Nie ma co się bawi w pierdoły skosić zważyć i wtedy masz plon

Opublikowano

Zixov jedna kolba ma 200 gram druga 150 a jeszcze inna 170 ciezko tak wyliczyć najlepiej wzrokowo najmniejsze brać i wtedy ważyć. 89 tysiecy siew

Ja przyjmuje ze 70 tys przezylo i potem -10% jeszcze z plonu na ewnetualnie straty

Opublikowano (edytowane)

@Murphys zakładasz spore straty w obsadzie. Wiadomo 100% nie skiełkowało, ileś zginęło. Ja siałem jakieś 78 tys/ha i zakładam że jest 70 tys. Bo mierzyłem kilka rządków. Długość 10 m i liczyłem ile szt. roślin na tej długości.

A straty tak samo 10% ale może więcej się powinno, nie wiem. Zawsze ileś kolb spadnie na ziemię, sita w kombajnie, niedomłoty, rozkruszone ziarno.

https://photos.google.com/photo/AF1QipParUytObjok1Fva0nJmxAeh7rM2NNHM0X2PTOg

Bbg-OWNRVIQjf_ft2gqh24IUFUBZpsiUw47SDOr7

https://photos.google.com/photo/AF1QipOdQ3alBvQTl31a0N7n16GyckA32IQqemxvLjE7

h9ymomi0gWq4sdODOJYxbcc_BXSvEbdRsmLNwXn5

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Ładna chciałem kontrakt podpisywać ale nie wiem totalnie w jaki plon strzelać dlatego tak badam. Kolby są równe średnio 220-300gram jedna. Siane 89tys każdy hektar. Wody nie brakowało, tylko przy wschodach słabo było bardzo nierówno ale potem popadało i sie wyrównało. Ty jak u siebie obstawiasz plon?

Opublikowano

Celuje w 10 t/ha suchej znając życie będzie 9t. Ciężko coś oszacować gdy się ma 80 ha w 20 działkach w 4 gminach i dwóch powiatach i dwóch województwach xD (tylko żeby nie było że latam 30 km na pole 2 ha, po prostu mieszkam w samym rogu 3 gmin, 2 powiatów i dwóch woj.)

Najładniejsze myślę że 15t/ha mokrej mogą sypać z danej działki. Najsłabsze 9 t/ha.

Rg6znRFmMzY4hDTpQxH4mOyAgkGJlquXFTRXunTz

https://photos.google.com/photo/AF1QipOMWg2qoteu58CK1d1AZiZcj9u8To3MYEQ0jWxS

pdA44CdEEhiwdhrkKbKx8AY2Gur82cvfhiKt4vd0

Opublikowano

Ja zrywałem kilka kolb ważyłem wage ziarna wyszło mi średnio  165 g z kolby. Policzyłem obsade kukurydzy  wyszło  70 tys. Według obliczeń plon powinien wynosić  11.55 t /ha.  Pole wymłócone a rzeczywisty plon wyszedł  24 tony z 2.5 ha czyli około  9.5 t /ha .

Opublikowano

Noi mamy pierwsze obniżki cen skupu jak zbiory zaczną się na dobre zacznie się jazda

Opublikowano

Stachu z kim się wczoraj uchlałeś że od soboty rano majaczysz?

Jakie obniżki, kto ci cennik aktualizuje w weekend. Takie rzeczy od poniedziałku w południe jak już.

Opublikowano

Przy tych plonach jak wam wychodzi najgorsze kawałki po 9 ton co miały dawć 4 i zasiewach cena na dół tylko

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
    • Przez Romek3249
      Witam. Czy w jednym zabiegu można połączyć Tilt Turbo 0,8, Faxer(prochloraz) 0,8 , Stabilan 0,8, Moddus 0,24, Plonvit Opty 2,4 kg i siarczan magnezu 3 % ? Bo zdania są podzielone. Kolejność mieszania zachowana oczywiście, tylko kwestia czy to nie uszkodzi pszenżyta czy pszenicy ?
    • Przez armin089
      Witam,czy orientuje się ktoś na jakiej zasadzie działa wieloprogowy czujnik poziomu nasion w siewnikach firmy Agro masz?
  • Dodaj nową pozycję...
v