Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Weź narwij kilka kolb i jedź do kogoś kto ma wilgotnościomierz. Do mnie dużo osób tak przyjeżdża sobie sprawdzić.

Opublikowano

takie badanie z kolby jest niewiarygodne . 2 lata temu pokazywalo 30% z kolb za tydzien sie wjechalo kombajnem to 24% , a rok temu sobie badałem pokazywało 28% w sie kosiło 32-33%

Opublikowano

Pewnie że nie jest 100% wiarygodne. Trzeba umiejętnie pobrać kolby z pola a do wyniku dodać 2 - 3 % .

Opublikowano

Mówicie że Polskie odmiamy nie plonują a u mnie rosomak na 4 klasie kawałkami piątej ma lepiej wypełnione i przede wszystkim większe kolby niż Pioneer p8400 jestem zaskoczony ;) zobaczymy jaki plon będzie ;)

Opublikowano

Polskie odmiany z reguły plonują niżej, uprawiam kukurydze na ziarno już ponad 15 lat tak więc  różne warunki  pogodowe przeżyłem. Oczywiście dużo zależy od konkretnego pola, terminu siewu , wczesności itp. Nie można porównywać polskiej odmiany FAO 240 z zagraniczną  FAO 200 bo wtedy plon może być  wyższy polskiej ale ważna jest też wilgotność podczas zbioru i końcowy wynik ekonomiczny

Opublikowano
9 godzin temu, damianzbr napisał:

Jakie FAO? Bo w tamtym roku miałem takie odmiany które w październiku nie nadawały się jeszcze do koszenia. Powód długie FAO, późny siew (koniec maja mokra wiosna nie dało się wcześniej) mokry/ciepły rok. I w efekcie kukurydza w październiku była nie dojrzała i tak też było że dopiero w listopadzie wilgotność zaczęła spadać.

Więc nie ma na to reguły, jednak że ten rok jest zdecydowanie inny, myślę że w całej PL kukurydze wysiane do 20 maja są już dojrzałe lub na końcowym etapie dojrzewania.

Czyli zamiast stwierdzenia październik można użyć określenia że wilgotność najbardziej spada w pierwszym okresie (może miesiącu) od zakończenia wegetacji. Później dzieje się to w mniejszym stopniu.

Ja bym na waszym miejscu jeszcze czekał z 2 tyg. chociaż, jeśli wszystko sprzedajecie na mokro. U siebie będę zaczynał nie długo ale tylko dlatego że suszę około 24t/dobę a hektarów trochę jest do wysuszenia.

250 albo 260 centrum kawałek na zachód od Łodzi.

11 godzin temu, PawelWlkp napisał:

No jeden mocniejszy deszcz z wiatrem i warto czekać aż się połamie. W okolicy dwa skupy płacą po 6 zł za tono procent więc absolutnie nie warto bo dopłacają za ubytek wagi z małą nawiązką. Przy 10 zł to można czekać, ale ryzyko jest. Porażenie omacnicą dość duże w tym roku, tylko przez brak jakichkolwiek deszczy większości się wydaje że nie ma omacnicy w tym roku.

Tylko, że ja ładuję 300 ton rocznie całego mokrego ziarna w bagi i im suchsze tym lepsze.

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, RolnikTivi napisał:

Mówicie że Polskie odmiamy nie plonują a u mnie rosomak na 4 klasie kawałkami piątej ma lepiej wypełnione i przede wszystkim większe kolby niż Pioneer p8400 jestem zaskoczony ;) zobaczymy jaki plon będzie ;)

Rosomaka sieję już 3-ci rok. Rewelacyjna odmiana.  W tamtym roku porównywałem ją z Tiberio z RAGTu. Fakt, ziarno wyłuskane z porównywalnych wielkościowo kolb u Rosomaka ważyło mniej niż z Tiberio, ale ta pierwsza ma przeważnie większe kolby, więc różnica się zaciera. Teraz porównanie tegoroczne jeszcze w trakcie wegetacji: Rosomak zaje***ty, na lepszej glebie kolby jak ręka do łokcia, na ektremalnym piachu wysokośc ok. 170 cm, ale kolba jak na tak niską roślinę i tak słuszna, tragedii nie będzie. Poza tym rośliny zdrowe, zero głowni, nie połamana. Z Tiberio w tym roku jest dużo gorzej - w maju u mnie były 2 potężne ulewy i wyrosła na 3,5 metra, łodyga jednak cienka (połamała go trochę i pokładła jedna wichura), kolby dużo mniejsze od rosomaka (fakt że swoje i tak ważą). Ale największa różnica między tymi odmianami jest na piachu. Tiberio na słabiutkiej ziemi też wyrosła, ale kolby tutaj mikre i sporo głowni. Obok niej rośnie Exxposant z RAGTu, i wygląda dobrze, Niższa, zero głowni , kolba nawet na piachu ogromna - fakt że dość lekka, bo dent.

Rosomak ma poza tym świetny stay green. W tamtym roku koszenie na kiszonkę odciągało się przez deszcze. Sąsiedzi golili późno bardzo już suche kukurydze. A mój Rosomak w tym czasie był jeszcze zieloniutki, chociaż ziarno miało już 30%.

Reasumując: według mnie to najlepsza polska odmiana, i wcale nie gorsza od zachodnich. Może wodę oddaje wolniej od Pioneerów, ale to jej jedyny mankament przy uprawie na ziarno. Na kiszonkę jest bez wad.

Aha, i w ubiegłym roku nie udało mi się zebrać kombajnem ok. 10 arów Rosomaka rosnącego na bagnie. Zimą oberwaliśmy tam ręcznie kolby. Trzymały się bardzo mocno, żadna nie leżała na ziemi. Kolega miał Danubio na kiszonkę, i ta odmiana gubiła kolby na potęgę. Powiedział, że gdyby ją zostawił na ziarno, to pewnie połowa kolb leżałaby już wtedy na ziemi.

Edytowane przez torpedo
Opublikowano
17 godzin temu, 90210grzesiu napisał:

Tylko, że ja ładuję 300 ton rocznie całego mokrego ziarna w bagi i im suchsze tym lepsze.

Na YT są filmik z twojego gospodarstwa jak pakujecie to w BB? Ja w porzednim sezonie pierwszy raz zrobiłem taki nr. tylko że nie w BB a normalnie na kopiec i okryłem folią. Później na wiosnę wysuszyłem. Była bardzo mokra kukurydza. W tym roku jest sucha i na pewno będzie miała ciężko się ukisić (mi nie zależy na tym aby się ukisiła) i jeśli dam ją w kopiec i dobrze przykryję folią (odetnę powietrze) nic się jej nie stanie nie zapleśnieje czy coś?

4 godziny temu, torpedo napisał:

Rosomak zaje***ty, na lepszej glebie kolby jak ręka do łokcia,

Pieprzysz bzdury. Albo nigdy nie widziałeś kolby albo nie wiesz gdzie są łokcie. Rozumiem że jakieś kolby mogą być duże ale nikt ci nie uwierzy że do łokcia.

Opublikowano

Jak 25 procent to i 4 dni spokojnie, tylko problemem może być temperatura. Niestety albo stety tegoroczny wrzesień może pobić swoje rekordy pod tym względem

Opublikowano
19 godzin temu, damianzbr napisał:

Pieprzysz bzdury. Albo nigdy nie widziałeś kolby albo nie wiesz gdzie są łokcie. Rozumiem że jakieś kolby mogą być duże ale nikt ci nie uwierzy że do łokcia.

jak patrzę na długość ręki do łokcia u mojego 6 latka to by się wielkość kolb zgadzała.

Opublikowano

Standard, 9t/ha, 30 belek z drugiego pokosu, 10l/ha orki, kolby do łokci...

Opublikowano
Dnia 10.09.2018 o 15:03, damianzbr napisał:
5 godzin temu, damianzbr napisał:

Standard, 9t/ha, 30 belek z drugiego pokosu, 10l/ha orki, kolby do łokci...

Nie powiedziałem, że razem z dłonią, i że goła kolba. Poza tym, Twoje łapsko pewnie jest ogromne.

I grzeczniej trochę! To było takie obrazowe określenie, ale Ty zawsze musisz wtrącić swoje 3 grosze.

5 godzin temu, solek01 napisał:

jak patrzę na długość ręki do łokcia u mojego 6 latka to by się wielkość kolb zgadzała.

Dnia 10.09.2018 o 12:26, mf25 napisał:

A jaka dopłata za wilgotność?

W innej lokalizacji Wipasz ma w cenniku +/- 10 zł, i dopłacają do 22%. Być może w Kole jest tak samo.

Lokalne skupy w mojej okolicy 470 zł +/- 6 zł, i dopłacają tylko do 25%. Bida

Opublikowano

Kukurydza sucha a ludzie czekają nie koszą pytanie na co bo plonu już nie przybędzie

Tym bardziej że dopłacają tylko do 25% a chłopy koszą po 17🧐

Opublikowano

I jak stasio, jaki plon w tym roku będzie. Rekordowy w plonie jak przepowiadałeś, czy może rekordowo szybki? Jeżeli rekordowo szybki, to jaki może być plon? 

W jednym się zgodzę, jeżeli się nie suszy, to trzeba popychać teraz, bo na przyczepie będzie więcej

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
    • Przez Romek3249
      Witam. Czy w jednym zabiegu można połączyć Tilt Turbo 0,8, Faxer(prochloraz) 0,8 , Stabilan 0,8, Moddus 0,24, Plonvit Opty 2,4 kg i siarczan magnezu 3 % ? Bo zdania są podzielone. Kolejność mieszania zachowana oczywiście, tylko kwestia czy to nie uszkodzi pszenżyta czy pszenicy ?
    • Przez armin089
      Witam,czy orientuje się ktoś na jakiej zasadzie działa wieloprogowy czujnik poziomu nasion w siewnikach firmy Agro masz?
  • Dodaj nową pozycję...
v