Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
DobryxD    1

byki by były mięsne  jak cos

jaka szerokość musi byc wystarczająca dla cielak od 1 miesiąca do roku życia  ??  80 cm wystarczy szerokości stanowiska ?? czy nawet mniejsza 75 cm ??

a dla byka  od roku życia do 2 lat wystarczy szerokość 110 cm ?

pomiędzy cielakami i bykami by było przegrody cienkie metalowe

jak juz był taki temat to przepraszam ,

czekam na wasze odpowiedzi na temat szerokości stanowisk ile wy macie itp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
garos    2

jeśli masz mało sztuk to moga chyba byc takie stanowiska ale jak masz więcej jak 10 to zrób luzem jest mniej roboty  

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
men87    1

Do cielaków 80 cm wystarczy a co do byków powyżej jednego roku radził bym ci zrobić 120cm o ile masz na to wystarczająco miejsca..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez fioletowy
      Witam, zwracam się do was z pytaniem. Być może to pytanie przewinęło się już przez to forum 100 razy, ale nie chce mi się szukać podobnego wątku. zamierzam hodować byki mięsne (myślę o ok 50 sztukach) luzem na głębokiej ściółce, jaka rasa byłaby najlepsza dla mnie, będą dostawały sianokiszonkę, siano i kiszonkę z kukurydzy do jedzenia, a trzymane będą w przebudowanej stodole (dwie ściany murowane, dwie drewniane, dach kryty blachą). Myślałem o rasie limousine ale nie jestem pewien. Która rasa będzie rosła w miarę dobrze na takiej diecie, a jednocześnie nie przeszkadzałyby im niskie temperatury? no i dobrze byłoby, gdyby były dość spokojne. wybieg też mam w planach
    • Przez luk
      Jak nie na ppr to tu
      wiec koledzy co nowego w tym temacie
    • Przez Theprzemo205
      Witam! Myślę nad postawieniem a raczej dostawieniem do starej obory kawałka wiaty/ obory z płyt betonowych(ogrodzeniowych)  na byki. Wszystko bym ocieplił po zewnątrz styropianem (10 cm). Czy byczki wytrzymają tam w zimę? Było by ich tam 5 szt. Może ktoś ma taką wiatę z was i się pochwali doświadczeniami ?
    • Przez Artaban
      Cześć! Mam do was sprawę. Chcę stary budynek (schemat na dole) przerobić na oborę dla opasów, i tu moja prośba. Podpowie mi ktoś jak najlepiej to zrobić żeby było jak najmniej roboty z byczkami przy wyrzucaniu obornika, najlepiej turem ale jeśli się nie nie da to będą widły. A może ruszta? Dodam że chcę aby była to obora wolnostanowiskowa.
       
      Proszę nie pomijajcie tego, naprawdę zależy mi na waszych poradach.
       
      Zbieram wszystkie wasze uwagi, piszcie co byście polecili. Pozdrawiam
      Plan.bmp
    • Przez Rolnik7343
      Witam
      Zastanawiam się nad budową obory na 30-40 sztuk opasów na głębokiej ściółce
      Widzę ze coraz wiecej osób stawia tzw. hale namiotowe dla bydła opasowego co myślicie o takich halach ?
      A wy jakie macie pomysły żeby w miare tanio postawic oborę dla bydła opasowego ? I jakie by były tego koszty ?

      Zastanawiam sie nad zrobieniem 3-4 kojców w których by było po 10 szt. opasów + oczywiście korytarz paszowy 2,5-3m szerokości

      przejazd miał by być przy ścianie z jednej strony a z drugiej strony 4 kojce jeden obok drugiego co myślicie o takim rozwiązaniu ?
      Jakie wymiary musiała by mieć taka obora ?
       

×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.