Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Grzesiu też nie jest tak, że konsolidacja jest konieczna. Konieczna jest dla mleczarni przeinwestowanej. Znam mleczarnie małe a w super kondycji finansowej i nieźle płacącej za mleko swoim dostawcom. Dla przykładu podam GM Pierzchnica, która dziennie przerabia tylko 4000 litrów mleka a sama mleczarnia jest wielkości 3 domów jednorodzinnych :)

Opublikowano

Jak jest mądrze zarządzana to może tak być ale na rynku polskim nie ma miejsca dla wielu takich podmiotów. Polskie mleczarstwo musi starać się być efektywniejsze aby być bardziej konkurencyjnym i móc dyktować warunki.  

Opublikowano

 

Jak jest mądrze zarządzana to może tak być ale na rynku polskim nie ma miejsca dla wielu takich podmiotów. Polskie mleczarstwo musi starać się być efektywniejsze aby być bardziej konkurencyjnym i móc dyktować warunki.  

 

i to jest błędne myślenie, nie chodzi żeby produkować dużo i byle co tylko dobre jakościowo mleko aby cena godna była, te czasy już powoli mijają że trzeba produkować jak najwięcej, przykład piątnicy, nie jest to jakiś moloch a cenę cały czas trzymają dobrą bo jest zbyt na to, ludzi coraz bardziej przywiązują wagę do tego co kupują, można popatrzeć na inne gałęzie gospodarki, np na mięso, coraz więcej ludzi patrzy czy zwierzęta były karmione jakimiś sterydami czy normalnie odżywiane, warzywa tak samo, jak się kupuje np pomidora w jakimś supermarkiecie to jest on czerwony ale co z tego jak kwaśny że jeść się nie chcę, dlatego wolę iść na targ i kupić od małego rolnika co ma zdrową żywność, i wolę mu zapłacić parę zł więcej niż w tym supermarkiecie i potem wyrzucić bo się tego nie da jeść, jest pełno takich przypadków a gadanie że trzeba produkować dużo to błędne myślenie, chyba lepiej mieć mniej krów i mniej roboty a mieć lepszą cenę niż produkować dużo i mieć przy tym dużo roboty i mieć taką samą wypłatę jak przy mniejszej produkcji, nie chce źle wróżyć ale jak patrzę po okolicy co się dzieje, że są dokupywane cały czas jałówki to ta cena znowu będzie musiała pierdyknąć bo jak każdy zwiększy to znowu będzie za dużo,  z Polaków się robi niewolników i każe im się produkować aby więcej za słabą płacę gdzie na zachodzie zmniejszają produkcję bo wolą mieć dobrą cenę przy małym nakładzie pracy 

Opublikowano

Jak osiągasz takie białko?

sam sie zastanawiam z czego jest takie białko, zawsze jak dodawalem do wozu po 0.5 kg/szt sruty rzepakowej to mialem białko na poziomie 3.45 max a od jakiegos czasu zaczolem dodawac dodatkowo po 0.6 kg/szt sruty sojowej do wozu i od tego czasu sa lepsze parametry, jednen wynik mialem nawet 3.81

Opublikowano (edytowane)

Produkcja tradycyjna na mała skale tak ale tylko regionalnie. Ja i tak jestem zwolennikiem produkcji masowej na wielką skalę. Podnoszenie efektywności, nowe wydajne linie produkcyjne, lepsza organizacja produkcji co raz większy przerób surowca w przeliczeniu na jednego pracownika. Tak aby móc być konkurencyjnym na rynku, móc w krótkim czasie dostarczyć do odbiorcy dużą partię towaru. Takimi sposobami można zapewnić stabilizację dla dostawców mleka. Być bardziej odpornym na krótkotrwałe zawirowania na rynku i w końcu móc mieć coś więcej do powiedzenia w handlu z sieciami i wielkimi dystrybutorami. 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano

Grzesiu tak właśnie robi np Mlekovita. Mlekovita przejmuje zakłady dodtakowo kupuje dużo mleka przerzutowego żeby tylko moce przerobowe wykorzystać i wypełnić kontrakty z dużymi sieciami np Biedronką. Wykorzystują efekt skali. Mój post pisze teraz jako konsument... wyroby Mlekovity nawet mojemu kotu nie smakują... a gdy miesiąc temu kupiłem ich mini mozzarellki to myślałem, że zwym*****e bo smierdziały i dodatkowo w opakonwaniu były kłęby włosów... dlatego małe i stawiające na jakość mleczarnie ZAWSZE będą na rynku.

Opublikowano

i zawsze takie produkty będą doceniane a więc i cena będzie 

Opublikowano

Przetwory z Mlekowity omijam z daleka juz kilka w lodowce skisło. Tygodniowo kupuję samych serów za 50zł dla 3 osob bo ktoś to musi zjeść, a co raz jeszcze karton z Mlekpolu kierowca przywiezie. Wyzerka w ch*j:)

Opublikowano

Grzesiu tak właśnie robi np Mlekovita. Mlekovita przejmuje zakłady dodtakowo kupuje dużo mleka przerzutowego żeby tylko moce przerobowe wykorzystać i wypełnić kontrakty z dużymi sieciami np Biedronką. Wykorzystują efekt skali. Mój post pisze teraz jako konsument... wyroby Mlekovity nawet mojemu kotu nie smakują... a gdy miesiąc temu kupiłem ich mini mozzarellki to myślałem, że zwym*****e bo smierdziały i dodatkowo w opakonwaniu były kłęby włosów... dlatego małe i stawiające na jakość mleczarnie ZAWSZE będą na rynku.

Trzeba było koniecznie reklamować inaczej nigdy nie zrobią porządku na produkcji. Kierownictwo jest do bani.

Opublikowano

Grzesiu tak właśnie robi np Mlekovita. Mlekovita przejmuje zakłady dodtakowo kupuje dużo mleka przerzutowego żeby tylko moce przerobowe wykorzystać i wypełnić kontrakty z dużymi sieciami np Biedronką. Wykorzystują efekt skali. Mój post pisze teraz jako konsument... wyroby Mlekovity nawet mojemu kotu nie smakują... a gdy miesiąc temu kupiłem ich mini mozzarellki to myślałem, że zwym*****e bo smierdziały i dodatkowo w opakonwaniu były kłęby włosów... dlatego małe i stawiające na jakość mleczarnie ZAWSZE będą na rynku.

Masz rację w tym co piszesz. Sam chętnie bym spróbował takiej krajanki z Pierzchnicy i nierzadko szukam w sklepie czegoś regionalnego ale u nas tego nie ma. Są też duże mleczarnie które starają się dbać o jakość i powtarzalność produktu choć przy takim tempie produkcji jest to nie lada wyzwanie i mogą pojawiać się jakieś wpadki. Pisząc o potrzebie konsolidacji zakładów miałem na myśli podmioty skupujące i przerabiające co najmniej 200 tys litrów mleka na dobę. Bo te mleczarnie ani nie produkują tradycyjnego dobrego jakościowo produktu ani nie są ekonomiczne . Ja jestem za tym aby takie mleczarnie szukały inwestorów zewnętrznych. Reszta mniejsze albo sobie poradzą i będą żyć swoim życiem albo zakończą działalność. 

Opublikowano

Obiektywnie muszę przyznać, że Hajnówka ma dobre sery i twarogi. Zmienił bym mleczarnię bo cena skupu dobija, ale to nie takie proste w moim przypadku.

Opublikowano

Grzesiu tak właśnie robi np Mlekovita. Mlekovita przejmuje zakłady dodtakowo kupuje dużo mleka przerzutowego żeby tylko moce przerobowe wykorzystać i wypełnić kontrakty z dużymi sieciami np Biedronką. Wykorzystują efekt skali. Mój post pisze teraz jako konsument... wyroby Mlekovity nawet mojemu kotu nie smakują... a gdy miesiąc temu kupiłem ich mini mozzarellki to myślałem, że zwym*****e bo smierdziały i dodatkowo w opakonwaniu były kłęby włosów... dlatego małe i stawiające na jakość mleczarnie ZAWSZE będą na rynku.

Tak, tak. I jeszcze smoki tam były.

 

Nie ma jak mała regionalna mleczarnia i mleko z somatyką 1.000.000...

Opublikowano

Obiektywnie muszę przyznać, że Hajnówka ma dobre sery i twarogi. Zmienił bym mleczarnię bo cena skupu dobija, ale to nie takie proste w moim przypadku.

A Bielmlek jak działa?

Opublikowano

sam sie zastanawiam z czego jest takie białko, zawsze jak dodawalem do wozu po 0.5 kg/szt sruty rzepakowej to mialem białko na poziomie 3.45 max a od jakiegos czasu zaczolem dodawac dodatkowo po 0.6 kg/szt sruty sojowej do wozu i od tego czasu sa lepsze parametry, jednen wynik mialem nawet 3.81

A ja spytam się, ile litrów masz od sztuki?
Opublikowano

Tak, tak. I jeszcze smoki tam były.

 

Nie ma jak mała regionalna mleczarnia i mleko z somatyką 1.000.000...

 

a o bakteriach to już się nawet nie mówi, lanie płynów by zabić bakterie i inne cuda...

 

Opublikowano

PATr I Paweł45 wasza wiedza na temat funkcjonowania mleczarni jest znikoma. PATr w małych mleczarniach nie musisz wlewać płynów żeby zabić bakterie bo po pierwsze nawet jak się ma wysokie wyniki drobnoustrojów i tak mała mleczarnia wpisze klase Extra bo nie gnębią swoich dostawców i przymykają na to oko. Po drugie jeśli wlejesz jakiś płyn po to zeby zabić bakterie to wyjdzie w badaniu obecność substancji hamujacych a to już większy problem. Więc nie wiem jak Twój mózg mógł coś takiego wymyślić wlewanie jakiejś chemii. Przechodząc do meritum... jak przywozi cysterna mleko do mleczarni z milionem drobnoustrojów i milionem komórek somatycznych pierwsze co się z nim dzieje to trafia do pasteryzatora gdzie pod wpływem wysokiej temperatury 99% drobnoustrojów ginie! Następnie mleko trafia do separatora, który oddziela komórki somatyczne... po tych procesach obecność bakteri i komórek somatycznych prawie rzadna :) i teraz uwaga najlepsze na koniec... takie mleko, które według PATr i Paweł45 to najgorszy ssyf zostaje sprzedane do Mlekovity i Mlekpolu jako przerzutowe!!!!! Nadmieniam, że jeszcze tydzień temu mleko przerzutowe kosztowało 1,70zł :)

Opublikowano

Pie,,,,,n ie   o  szopenie    oddaję    mleko   do   Mlekovity   i  na   pewno   jest   lepiej mlekowita   przejęła     kurpie   w  baranowie    która    na    siłę    produkowała  ser    czedar     nic   poza  tym    na  dzień    obecny   mam    1,35   brutto   plus   5  groszy    za   listopad   co   przy    obecnych    stawkach    nie     jest   złym    wynikiem   tym    bardziej  że  nie     jestem  dużym  dostawcą   ok   8000  na  miesiąc  .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez gobi12
      Witam.
       
       
      Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).
       
      Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.
       
      Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.
       
      Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.
       
      Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.
       
      Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).
       
      Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.
       
      Tel. 86 274 50 89
       
      Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.











    • Przez tadzio
      Witam. Jak wiadomo, można składać wnioski do ARR wnioski o wsparcie dla producentów mleka i trzody chlewnej. Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki, dokumenty z mleczarni. Bo we wniosku nic takiego nie ma wspomnianego , tylko ilość sztuk?
      Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    • Przez drewcio
      Witam, orientuje sie ktos coz to za dojarka? (Model, nazwa)
       

       
      Poszukuje katalogu czesci oraz instrukcji do takiego wynalazku.
       
       
    • Przez Czyzyk97
      Witam agroforumowiczów ostatnio jest głośno o rejestracji chłodni do mleka.
      Jak dokładnie wygląda sytuacja,macje już zarejestrowane chłodnie? Do kogo/gdzie udać się po poradę/pomoc ?
      Dzięki za wypowiedzi Pozdrawiam
    • Przez dawid141413
      Wiitam, stoję przed wyborem nowego schładzalnika do mleka i prosiłbym o opinie na temat firmy EUROTANKS
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v