Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników Zetorów 9540. Poradźcie mi ze swojego doświadczenia z jakimi agregatami uprawowo siewnymi pracujecie? Chcę kupić bierny ( zębowy, 3 rzędy) agregat Tolmet Polon z przednim wałem strunowym i tylnym też strunowym albo sprężynowym i siewnik amazone. Nie wiem czy mój zetorek da radę w 3 m czy może brać 2,5m? Bardzo proszę o radę posiadaczy tych ciągników.

Opublikowano

Ja ciągam swoim Zetorem agregat uprawowo siewny Unia Ares+Poznaniak. Daje radę ale za mało obciążników mam i na pełnym zasypie skrzyni lekko go podrywa do góry. Jedyny problem to obciążniki o moc się nie martw. Pozdrawiam :) 

Opublikowano

W katalogu piszą że waga samego agregatu 3 m to 990 kg a zapotrzebowanie na moc to właśnie 95 KM. Myślę że mocy to faktycznie starczy tylko z tym podnoszeniem 990 kg + siewnik + zboże to na moje oko z 1,6 tony niby nie wiele ale może lepiej brać 2,5 m i mieć zapas wszystkiego. Ciągnika nie zamierzam zmieniać bo jest OK.

Opublikowano

obecnie mam poznaniaka ale chce kupić amazone d7 lub d8 więc kupię do agregatu 2,5 lub 3 m. Boje się tylko że przy 3 m zestawie będę musiał dużo na przód włożyć. Nie chcę bardzo wyżyłować ciągnika

Opublikowano

wojtal24 a ile waży twój zestaw? Właśnie boję się tego co mówisz, bo 9540 to w sumie nie wielki i krótki ciągnik może lepiej jednak 2,5 m i mieć lepszy komfort?

pasiu66 skąd jesteś dokładniej bo ja też ze świętokrzyskiego , okolice Starachowic

Opublikowano

2,7 m odpada bo chce zmienić poznaniaka na amazone d7 lub d8. Rozumiem że Ty też masz zetora 9540? a ile ważył ten zestaw którym pracowałeś? Bujało ciągnikiem na uwrociach? podpowiedzcie bo nie wiem co robić?

Opublikowano

Mam agregat Niemeyer KR 250  z wałem Packera i waży on chyba ponad tonę i Poznaniakiem przy pełnym zasypie i 400 kg na przodzie w Proximie 95  i przy rozłożonym zestawie bardzo ciężko zawrócić , jeżeli jest złożony to jest w miarę stabilnie ale do pełni szczęścia jeszcze trochę brakuje  gdyby był ładowacz na pewno byłoby lepiej , tak więc moim zdaniem 3 m i siewnik to będzie za dużo

Opublikowano

kup 3m i dobre obciążenie na przód i będzie dobrze przecież są i agregaty lżejsze zależy też jaką masz ziemię czy lekka czy ciężką teraz mi się przypomniało znajomy ma 9540 i ciągną nim agregat 3m z silnikiem amazone d7 tylko agregat jest niemiecki i z przodu ma 450kg obciążenie dokrecone i jakoś jeździ tym zestawem

Opublikowano

No właśnie o to mi chodzi. Zaczynam się zastanawiać czy warto inwestować w uprawowo siewny. Mam kilka działek 1-3 hektarowych , długich na ok. 800m tam było by  OK , ale mam i takie gdzie jest 0,5 ha w kwadracie. Czy zysk czasu i paliwa na dużych działkach będzie na tyle duży , że zrekompensuje pierdzielenie się na tych kawałkach? Czy nie lepiej zainwestować w porządny agregat uprawowy np 4m (obecnie mam kultywator 3 m z podwójnymi wałkami strunowymi), do c3603p zapiąć amazone 3m (paliwa wiele nie spali) i też ogarne w miare szybko. Co Wy na to?

Opublikowano

Nie doczytałem,że chcesz bierny agregat.

Mam również bierny Unia 2,7 m to ten z Ponaniakiemm idzie bardzo lekko i na pewno Twój ciągnik poradzi sobie z 3 m i Amazonką , a czy chcesz zestaw czy solo to juz sam musisz zdecydować.

Opublikowano

Witam. Nie chce zakładać nowego tematu i zapytam tutaj. Jakiej szerokości agregat uprawowy zakupić do tego ciągnika? 3,6 czy węższy? Gleby na jakich będzie pracował głównie lekkie często mozaikowate od gliny do lekkiego czarnoziemu. Jakiej firmy jak coś polecacie? Pozdrawiam

Opublikowano

Jeśli sam uprawowy bez hydropaku to 3,6 m śmiało , mocy wystarczy na bank. Ja sie boje o podnoszenie w przypadku 3m uprawowo siewnego. Masz może jakieś doświadczenia w tym temacie?

Opublikowano

Decyzja podjęta. Kupiłem Amazone D8 2,5 m, więc będzie Tolmet POLON 2,5 m Muszę teraz tylko obmyśleć jaki tylny wał. Może coś poradzicie? Ziemie mam lekkie, więc packer odpada, a do rurowego nie mam przekonania.

Opublikowano

No to pozostaje strunowy. A o model pytałem się kolegi wyżej co pisał :)

Nie zaglądałem dawno do tego tematu. Ciągnik posiadam taki jak w temacie 9540. Prawdopodobnie wybór panie na agregat Agro Factory 3,6m. Stosunek ceny do jakości w miarę dobry, opinie na forum również. Jeśli mam dać za jakąś używkę czy to z zachodu czy nasz krajowy ponad 6tysi to wolę dołożyć troszkę i kupić nowy.

Opublikowano

Póżniej się dopiero skapłem,że to nie o mój ciągnik chodziło

A co myślisz o wale pierścieniowym?

Nie miałem do czynienia z pierścieniowym. Na moich ziemiach strunowy robi pięknie ale to zależy od agregatu bo miałem bometa 2.5m przez rok przy Zetorze to na 3 razy jeździłem i bryła była a Expomem Lech na raz i pięknie uprawi bo jest ciężki.

Ten Agro Factory to jak wypisz wymaluj Lech Expomu który mam i jestem zadowolony chociaż chciałem Unię Kombi ale dealer powiedział że mimo że Unia tańsza troszkę była to klienci częściej biorą Expom i nie narzekają.