Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ważone  w  zakładzie  przed ubojem , po iluśtam godzinach od  zabrania  z obory, na  wadze  sami  rąbneli  jak  zwykle  pewnie  , teraz jeszcze odlicz od  tego  skitke  - to wyjdzie  super..

Zaczynam  rozumieć  jak  co niektórym  wychodzi  wybicie  ponad  70 %.. 

Opublikowano

Jak by nie patrzył wyszły średnio  licząc po 8,20zł/kg brutto. 

Nie mieszajcie sitki do wagi poubojowej (to już jest wliczone w ubój) a sitka to przy wadze żywej jak sprzedajesz

Napiszę wam taką historię związaną z tym waszym podejrzeniem kręcenia na wadze przy sprzedaży na wbc

Miałem jednego dnia 5 sztuk bydła (3 byki mięsne i 2 krowy) do zabrania. 3 byki zabrał STAROWNIK dał cenę taka jaką wyczytałem w tym temacie w tym okresie jakie były ceny więc się z godziłem, ale jak doszło do krów to jedną jeszcze bym przeżył ale drugą już nie. Chciał za nią dać 4 zeta mówie że nie ma bata, a gdyby byki nie były na ciężarówce to bym ich pognał. No ale wypisał fakturę na te byki i w między czasie mówi że dorzuci do tej krowy 20gr ale stwierdziłem już że nie, niech łuków zabierze i sie zobaczy. Przyjechali zaraz po nich zabrali te krowy i kilka dni późnej.... przychodzi faktura za krowy a tam ta sporna krowa 40gr drożej wychodzi niż on dawał na sam koniec i do tego ta druga 30gr droższa

Do tego u mnie byki jak mają 2lata to ważą powyżej 900kg i czy to czarne czy czerwone. Jak Starownik je ważył na tej swojej wadze samochodowej a samo padło że były to byki mięsne a najcięższy ważył prawie 1t to był problem z wagą co my się tego byka na ciągaliśmy bo co on wejdzie to waga o podłoże zapiera a on nie da rady jej unieść i tak z wagi na wagę on ją trochę podniesie za mocno to byk już nie chce wchodzić. A łuków jak przyjeżdża to tylko otwieram drzwi i byki sobie wchodzą bez ciągania i bez potu (czytaj bez wk... się)

Nie dość że na pewno straciłem na tych bykach ale to moja wina bo posłuchałem się takich mądrych tutaj co twierdzą że na wbc kantem walą a tu okazuje się że tak czy siak to i jedni i drudzy kantem cię walną jak nie na cenie to na wadze. Więc morał jest taki wole być walnięty mniej niż więcej

 

U mnie STAROWNIK nie ma co szukać!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Opublikowano

Jak  wyliczyłeś  po ile  ci  wyszły  na żywą  - jak nie  znasz wagi  żywej  na gospodarstwie? 

 

robi57362

Kantują  też  na  wadze  tuszy  

a na żywej  to  tylko po to  żeby  rolnik  sie  cieszył, że mu wybicie  ładnie  wyszło .

Bo  gdyby  walneli  tylko na  tuszy  - to  by  wyszło kiepsko

Opublikowano (edytowane)

Wyznacznikiem są ich wagi do wyliczeń.

Jeżeli zakładając że sprzedał bym tego byka na wagę żywą to dostał bym co najwyżej 7,80 brutto (przypomnę byk czarno-biały) musiał by ważyć z 1t (minus sitka 7%) by wziąć to samo co wziąłem na wbc za niego (przypomnę wiek 2 lata i 1t byka czarno białego jaki to byłby przyrost dzienny książkowy względem typowo mięsnych ras)

Edytowane przez macin87
Opublikowano

Byki mieszańce czarno-białe, sprzedaż "Łmet Łuków":

1. Wiek 24m-sc, waga ż. 922kg- wbc 59%, cena 12,50 netto zł/kg na wbc

2. Wiek 20m-sc, waga ż. 773kg- wbc 54%, cena 12,60 netto zł/kg na wbc

 

te ceny na wbc to za jaką klase ?

Opublikowano (edytowane)

Mam ci  to rozpisać czy z faktury dać wyliczone to sobie podzielisz przez sumę wagi bydła minus sitka? Czy jak korki z matmy?

 

@mariuszd93 przeczytałeś mój edytowany post wyżej. Jak się do niego odniesiesz? Powiedz że 1t przy byku ho to wzywanie

Edytowane przez macin87
Opublikowano

macin87 nie spinaj sie jak niechca uwierzyc to ich sprawa ty wiesz swoje i nie dyskutuj z tymi co pisza komentarze typa jakim cudem rob swoje fajnie ci wyszly ja w maju tego roku na zywa sprzedalem 2 byki waga 770 oba i dostalem 8.70 brutto i tez nie byly komentarze ze to niemozliwe a zdjecia sa w galeri 

 

Opublikowano (edytowane)

Jak by nie patrzył wyszły średnio  licząc po 8,20zł/kg brutto. 

 

 

 

Jak to policzyłeś?

bo mnie wychodzi 7,3 i 6,8 netto

Mi  też nie  wychodzi  po  8,20  

7,96  i 7,34 brutto , czyli  tak  samo  jak  koledze 

od  wagi na  ubojni  nie powinienes juz  odejmowac  skitki , to że  nie  wierzę  w uczciwość  tego ważenia  to już inna kwestia 

 

Mam ci  to rozpisać czy z faktury dać wyliczone to sobie podzielisz przez sumę wagi bydła minus sitka? Czy jak korki z matmy?

 

@mariuszd93 przeczytałeś mój edytowany post wyżej. Jak się do niego odniesiesz? Powiedz że 1t przy byku ho to wzywanie

Odniosę  się tak że  jest  to  wyzwanie , ale jak  najbardziej mozliwe , że  byk  Ho  osiągnie  ponad  tonę w  24 miesiące 

 

Wyznacznikiem są ich wagi do wyliczeń.

Jeżeli zakładając że sprzedał bym tego byka na wagę żywą to dostał bym co najwyżej 7,80 brutto (przypomnę byk czarno-biały) musiał by ważyć z 1t (minus sitka 7%) by wziąć to samo co wziąłem na wbc za niego (przypomnę wiek 2 lata i 1t byka czarno białego jaki to byłby przyrost dzienny książkowy względem typowo mięsnych ras)

Nie  chodzi mi o podważenie  tego  co piszesz , tylko kwestionuje  wiarygodność  tego  ważenia na ubojni - bo kiedyś  sam  się  na nich przejechałem .

 

 

A  jak  sie  weźmie  poprawke  na  kant  na  wadze  - to juz nie  wychodzi  tak  dobrze  - ani wybicie  , ani  cena 

Edytowane przez mariuszd93
Opublikowano (edytowane)

bykoland

 

a  jak  jest podana  waga na ubojni  i wybicie  -  to na  czym polega problem  policzyć  wagę  półtuszy? 

rozumiem ze  to przerasta  twoje mozliwości  , ale nie  sądź innych  według siebie ... 

Edytowane przez mariuszd93
Opublikowano

A co ma waga na ubojni, przez droge taki większy i 40kg traci, do tego jak by był dobrze okarmiony to kolejne 30kg by można dodać. A to wybicie jak wyliczył, to tylko on wie. Może jeszcze odjął 7% od tej wagi


A problem jak widzisz jest, bo każdemu wychodzi inna cena

Opublikowano

jasne że im więcej sitki i lżejsza waga żywa na ubojni tym paradoksalnie drożej wyjdzie na wbc ludzie w to wierzą i ubojnie mają na czym ich później je...ć, niech taki jeden z drugim zakupi swoją wagę opasie byka tak jak sprzedaje na żywa, zważy przy sprzedaży odda na wbc i zobaczy jak się "super" wychodzi 

Opublikowano

U nas sitka jak ktoś sprzedaje na żywą to 7%

Od tych wag które podałem nic nie odejmowałem

Sms o wagach dostałem tego samego dnia co je zabrali

Główny dochód w gospodarstwie to mleko, opasy to bardziej "hobby" więc zakup wagi nie jest konieczny

Tak mnie podjudziliście że w marcu mam kolejne sztuki na sprzedaż więc pokombinuje jak tu wagę pożyczyć od kogoś i po cichaczu je poważyć przed sprzedażą

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez adamek1942
      Witam mam problem z kilkoma byczkami około 300 kg a mianowicie z 1 najbardziej chodzi o to ze bardzo słabiutko je dosłownie liźnie tylko ospę i kiszonkę z kuku, siano tak samo ale trochę lepiej, kupowałem drożdże i dawałem z ospą  bardzo nie pomogło, teraz daję im sodę bo przypuszczam zakwaszenie dawałem tą sode do ospy, a teraz mieszam i poję go wodą z sodą pomożecie co ?   planuję jeszcze odrobaczenie, byczek stracił połysk  i jest smutny. Żywienie  wygląda tak kiszonka z kuku rano do tego ospa później siano bądź słoma i to samo wieczorem.
    • Przez mateo30
      Witam serdecznie planuje zakup bydła limousine i chowania na mamki na początek bym kupił około 30 szt jałówek 300kg i bym czekał do około 18 miesiąca życia jałówki do zacielenia, i tutaj mam parę pytań.  Czy jak by sie ocieliły i były na pastwisku do około 300kg  jałówki i byki razem(odsadki) czy te byczki 300kg nie bedą skakać na jałówki małe te 300kg i nie pokryją ich oraz czy ten rozpłodnik nie bedzie skakał na te małe  ?. Czy jeden rozpłodnik wystarczy na 30 jałówek ?. A moze zrobic 2 pastwiska na jedynym by były mamki z 300kg byczkami a na drugim mamki z małymi jałówkami.
    • Przez Mateusz2424
      Kupował ktoś byczki z firmy AK-ROL z Dużej Cerkwicy? Jakieś opinie?
    • Przez Matis36i6
      Witam, na początku grudnia zakupilem cieleta  (około 80-100 kg) po ostrych zapalaniech jakoś udało nam sie mniej więcej je wyleczyć  (dodam że wszystkie 14 sztuk prędzej czy później zachorowało). Cieleta znajdowały sie w całkowicie innym budynku gosp. A problem polega na tym że byki które mają po około 200 kg zaczely chorować z podobnymi zaburzeniami tj.suchy kaszel przyspieszony oddech, brak apetytu. Czy to możliwe żeby zarazily się od młodych,  czy to może zmarzmieta kiszonka z qq? Albo zbyt ciepło w oborze i różnice temperatur?  Proszę o pomoc bo jeżdżę po zastrzyki co drugi dzień a to nie daję zadawalajacych efektów. 
    • Przez Kondzio342
      Witam. Koledzy ma ktos na miar na sprawdzonego handlarza cielat. Interesuja mnie mięsne najlepiej czerwone i tylko polskie. Ktos kogos ma sprawdzonego. Jakis kontakt?????
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v