Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

panowie mam takiego byczka z 300kg ma jakies 10 m-cy i pekła mu kosc w nodze . mało je chudnie w oczach i co tu z tym fantem zrobić ? obdzwoniłem wszystkie pobliskie skupy i nikt nie chce tego wziąc . a to się nie opłaca a to za daleko .co byście poradzili ?



Mi ostatnio 600 kilowy byk z luzu złamał zadnią nogę trochę schudł i kulał ale był spokój ale po2 tygodniach zrosła się i dojadł na pastwisku poszedł w normalnej wadze .Raz cielakowi usztywniałem (nie potrzebnie) zrosła się krzywo i śmiesznie wyglądał jak biegał po łące...ostatniemu cielakowi już nie usztywniałem i zrosła się prosto i urósł i był największy że stada...

Edytowane przez nespe
Opublikowano

Wiem, a Ty zjadasz swoje byki i kręcisz lewe papiery?

 

Panie miałem w tym tygodniu przypadek,że byczek lekko ponad 140kg złamał tylną nogę poniżej stawu kolanowego to dostał w łeb a biżuteria pójdzie na innego młodszego-a odpowiadając na Twoje pytanie to nie zjadam swoich byków bo po prostu nie lubię wołowiny!! ;)

jak złamał noge, to szkoda oddać na "pourazowe" za 600zł. Wez go zabij i sprzedaj mięso z kością po 16zł. Byczek 300kg powinien zrobić 150kg mieśa x 16zł to 2400zł. A co do odpadu z powodu złamania, to o 1/4 wypowiada się człowiek który nigdy takich przypadków nie widział. Odpad będzie w okolicach 5kg

Kolego gdybyś czytał ze zrozumieniem napisałem max!!!a przy niektórych złamaniach odpadu praktycznie zero tylko trzeba działać szybko

Opublikowano

Chyba już w góre coś poszło.Wczoraj mówił  pewien odbiorca ze nawet 7.80,ale na dzień dzisiejszy nie mam nic na sprzedaż i nie wiem jak to w praktyce wygląda......

Opublikowano (edytowane)

Według mnie ciezko to okreslić,wszystko zależy od roku,pogody(chodzi mi np o suszę gdzie odbija to się na zasobie zywieniowym)  i naszej,,wspanialej''ekonomi w panstwie.Ale ja się staram tak gonić bydło początkiem roku i przed wakacjami (czerwiec).Ale wiadomo nie ma tak jak się chce.No i racja zgłaszanie wniosków o dopłaty ............

Edytowane przez Baks00
Opublikowano

najlepsza jest wtedy jak napierdzieli śniegu tyle ze ze dwa tyg żaden handlarz d*py nie ruszy z chałupy :)

Opublikowano

jakieś nowe rynki sie otworzyły, czy jakas inna przyczyna zapowiadanych wzrostów?

 

jeden z powodów to okres żniw, chłopy zajęte robotą to i towaru mniej, co roku tak jest

na większe wzrosty liczył bym na połowe września

Opublikowano

u mnie w tamtym tygodniu jedzil za bydlem z firmy bratex z łodzi płacil brutto na reke,powiedzialem ze czekam na lepsza cene to twierdził ze dopiero w listopadzie zdrozeje teraz bedzie taniec

Opublikowano

propozycja za byki od banasiaka 7 zl za 9 mieszancow a za 5 gorszych 6.8 netto.Z Płocka chyba Graliński dawał 7 i tych gorszych wcale nie chcial chciał brać. I przyjechał Łuniewski i maja poszły za 7.30netto wszystkie.

Opublikowano

Panie miałem w tym tygodniu przypadek,że byczek lekko ponad 140kg złamał tylną nogę poniżej stawu kolanowego to dostał w łeb a biżuteria pójdzie na innego młodszego-a odpowiadając na Twoje pytanie to nie zjadam swoich byków bo po prostu nie lubię wołowiny!! ;)

 

ja uwielbiam wołowinę :) może nie na temat ale dziś byłem na festynie i próbowałem smaków Lubelszczyzny i Świętokrzyskiego,pozdro dla wszystkich którzy w tych województwach produkują wiłowinkę :)

Opublikowano

Zapowiadane byly podwyzki na lipiec i nastapil spadek. Teraz mowia,ze cena wwzrosnie po polowie sierpnia.Nic nigdy pewne nie jest.

ale ta pani jest ladna..

 

Panowie, pytanie trochę może naiwne, ale w jakim okresie w roku ceny bydła są przeważnie najwyższe? 

nie da sie  powiedziec   kiedy teraz w kazdej chwili moze spasc i wzrosnac.Teraz ma do turcji isc sporo wiec pojdzie w gore jak tylko otworza

Opublikowano

Turkom brakuje 350 tyś ton mięsa, więc trochę tego bydła potrzeba.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez adamek1942
      Witam mam problem z kilkoma byczkami około 300 kg a mianowicie z 1 najbardziej chodzi o to ze bardzo słabiutko je dosłownie liźnie tylko ospę i kiszonkę z kuku, siano tak samo ale trochę lepiej, kupowałem drożdże i dawałem z ospą  bardzo nie pomogło, teraz daję im sodę bo przypuszczam zakwaszenie dawałem tą sode do ospy, a teraz mieszam i poję go wodą z sodą pomożecie co ?   planuję jeszcze odrobaczenie, byczek stracił połysk  i jest smutny. Żywienie  wygląda tak kiszonka z kuku rano do tego ospa później siano bądź słoma i to samo wieczorem.
    • Przez mateo30
      Witam serdecznie planuje zakup bydła limousine i chowania na mamki na początek bym kupił około 30 szt jałówek 300kg i bym czekał do około 18 miesiąca życia jałówki do zacielenia, i tutaj mam parę pytań.  Czy jak by sie ocieliły i były na pastwisku do około 300kg  jałówki i byki razem(odsadki) czy te byczki 300kg nie bedą skakać na jałówki małe te 300kg i nie pokryją ich oraz czy ten rozpłodnik nie bedzie skakał na te małe  ?. Czy jeden rozpłodnik wystarczy na 30 jałówek ?. A moze zrobic 2 pastwiska na jedynym by były mamki z 300kg byczkami a na drugim mamki z małymi jałówkami.
    • Przez Mateusz2424
      Kupował ktoś byczki z firmy AK-ROL z Dużej Cerkwicy? Jakieś opinie?
    • Przez Matis36i6
      Witam, na początku grudnia zakupilem cieleta  (około 80-100 kg) po ostrych zapalaniech jakoś udało nam sie mniej więcej je wyleczyć  (dodam że wszystkie 14 sztuk prędzej czy później zachorowało). Cieleta znajdowały sie w całkowicie innym budynku gosp. A problem polega na tym że byki które mają po około 200 kg zaczely chorować z podobnymi zaburzeniami tj.suchy kaszel przyspieszony oddech, brak apetytu. Czy to możliwe żeby zarazily się od młodych,  czy to może zmarzmieta kiszonka z qq? Albo zbyt ciepło w oborze i różnice temperatur?  Proszę o pomoc bo jeżdżę po zastrzyki co drugi dzień a to nie daję zadawalajacych efektów. 
    • Przez Kondzio342
      Witam. Koledzy ma ktos na miar na sprawdzonego handlarza cielat. Interesuja mnie mięsne najlepiej czerwone i tylko polskie. Ktos kogos ma sprawdzonego. Jakis kontakt?????
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v