Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja tam produkcji nie likwiduje ale zmniejszam z 11 do 8 loch czyli będzie jakieś 50 tuczników mniej w ciągu roku a w miejsce będzie 10 byczków.

Z taką produkcją będziesz wspierać prawdopodobnie okolicznych pośredników.Na  Pomorzu likwidowane jest bydło mleczne i są wstawiane opasy.W  mojej  powiatowej ARiMR w ciągu roku nastąpił 50% wzrost ilości opasów.Dochować się dobrej lochy też nie jest prosto wiem to z  autopsji.Nie bierzesz pod uwagę chowu nakładczego ,który będzie hamował wzrost cen.Ostatnie lata pokazują że wysokie ceny są jeżeli

na zachodzie występują jakieś problemy i trwa to góra parę miesięcy.Obecnie wyciągam około 4,30 brutto,rewelacji nie ma ,ale tragedii też :mellow:

Opublikowano

trzeba coś robić a jak świnie będą nadal 3.50 to nie widzę perspektyw na rozwój.

Opublikowano

Perspektywy w rolnictwie niema już od 25 lat

Moze i nie ma ale u mnie na wsi na przstrzeni 10lat było bardzo duzo inwestycji w magazyny obory czy ciagniki i sprzet rolniczy.

Wkoncu to dziwna sprawa wszyscy zyjemy w tym samym kraju i niby 10-15ha to tylko mozna dla hobby robic ale nie zeby zyc wiekszosc tak twierdzi a moj sasiad kupił 100 albo 100 pare koni Stereya za ponad 300tys netto i tez ma tylko trzode chlewna i 1 krowe

Opublikowano

U nas też wszyscy byczki wstawiają bo dopłaty są oj będzie się działo niedługo zaczną schodzić te co w zeszłym roku na dopłaty wstawiali :D więc cena w dól poleci to daje do myślenia

ja tam produkcji nie likwiduje ale zmniejszam z 11 do 8 loch czyli będzie jakieś 50 tuczników mniej w ciągu roku a w miejsce będzie 10 byczków.

Podziwiam takich ludzi pchać się w opasy bez zaplecza-za rok chętnie odkupie te cielaki co teraz idą na dopłaty ;) Przypuszczam,że za takie same pieniądze jak teraz się za nie płaci :D

Opublikowano

2 byczki mają już 18 miesięcy :D 2 mają 12 miesiecy i 2 pół roku :) teraz krowy mają się cielić to jak będzie wszystko dobrze to będą kolejne 2 sztuki :) A zaplecze jest, łąki są, cały sprzęt jest (prócz prasy) budynki są więc będzie dobrze :) zawsze hodowaliśmy te 2 byczki i 2 krowy, teraz będzie po prostu mniej świń a więcej byczków :)

Opublikowano

Z piątku na sobote przywieźli 320 sztuk duńczyka. Piękna wyrównana partia. Cena gwarantowana to 6.2 netto WBC do Piniego czyli przy dobrej mięsnośći powinno wyjść te 5.2 na żywą. Ceny w górę jakoś drastycznie nie skoczą bo większe zakłady (Pini, Animex i chyba Sokołów) mają już pewne tuczniki na czerwiec, lipiec i część sierpnia.

Lokalny handlarz 3.5 netto. pobliska mała masarnia 3.8-4.0 netto za żywą.

Opublikowano

I co z tego jak go zapłacisz to Ci wyjdzie 4,20 ;)

Gdzie oni mają te tuczniki na sierpnia?W szufladzie? :D :D

Opublikowano

bez łąk może i tak, w tym roku też pierwszy raz będę siał QQ dla opasów, i wziąłem moje łąki co je krowiarze dzierżawili bo mi do świń nie były potrzebne.

Opublikowano

Z piątku na sobote przywieźli 320 sztuk duńczyka. Piękna wyrównana partia. Cena gwarantowana to 6.2 netto WBC do Piniego czyli przy dobrej mięsnośći powinno wyjść te 5.2 na żywą. Ceny w górę jakoś drastycznie nie skoczą bo większe zakłady (Pini, Animex i chyba Sokołów) mają już pewne tuczniki na czerwiec, lipiec i część sierpnia.

Lokalny handlarz 3.5 netto. pobliska mała masarnia 3.8-4.0 netto za żywą.

A ja nie tak dawno czytałem ze liczac kupno prosiaka dunskiego doliczajac pasze dodatki itp i sprzedajac go po tej pewnej cenie jak mowisz to ze na sztuce na czysto ma sie 40-50zł zarobku

Wiec albo ktos klamie albo ktos tutaj zbytnio fantazjuje co do zysków

Opublikowano

W najgorszym scenariuszu zostanie 50 zł na sztuce. Przeliczając to przez sztuki wychodzi jakieś 15-16 tysi w najgorszym wypadku po tych cenach. Jeśli dla kogoś 15 tysi  zarobku na 3 miesiace to mało to ja nie wiem ile wam zostaje na parsiukach od własnych macior które rosną kilka miesięcy dłuzej  i macie o 1zł gorsza cene. Nie mówiąc juz o zużyciu paszy  dużo wyższym i gorszym jej wykorzystaniu.

Opublikowano

ja wyliczyłem że przy cenie 3.50 jestem w rok 15tys w plecy do innych lat :/

Opublikowano

Nie ma co liczyć do innych lat tylko do ceny zboża które zjadają. Jakby nie liczył to 100 parę zostaje niż by sprzedał zboże. Swoje prosiaki, swoje zboże, woda w studni i wiadro. Lekarz do zapłodnienia i kastracji.

Opublikowano

panowie niema lekko za jakieś dwa tygodnie będę miał na sprzedaż partie a tu na koncie pusto z poprzedniej partii kasa się skończyła 

ile można  i z czego tu dokładać skoro do "pierwszego"nie starcza 

Opublikowano

no z tym zbożem za 900zł to przesadziłeś :D ja zboże w ciągu 3 ostatnich lat dokupywałem po 450-550zł więc tu przy małym areale w ogóle nie widzę perspektyw rozwoju. Mleko ponoć jest za 70-80gr i ma śpaść do 50gr więc też nie ma co iść w tą stronę. Na ten moment tylko opasy są stabilne.

Opublikowano

W najgorszym scenariuszu zostanie 50 zł na sztuce. Przeliczając to przez sztuki wychodzi jakieś 15-16 tysi w najgorszym wypadku po tych cenach. Jeśli dla kogoś 15 tysi  zarobku na 3 miesiace to mało to ja nie wiem ile wam zostaje na parsiukach od własnych macior które rosną kilka miesięcy dłuzej  i macie o 1zł gorsza cene. Nie mówiąc juz o zużyciu paszy  dużo wyższym i gorszym jej wykorzystaniu.

A co Ci rośnie kilka miesięcy dłużej ? :P :P u mnie 150 dni od urodzenia średnia waga 130 kg B) PBZ

Opublikowano

No sztuczną wieprzowinę mamy w wyrobach to przyszedł czas na wołowinę żeby ceny obniżyć w marketach konsumentowi to wszystko jedno co zje bo zdjęcia z wakcji na faceboka wstawi by się pochwalić a z toalety wstawiać n ie będzie ;) ;) B)

Opublikowano

Kolego moj znajomy trzyma i polskie prosiaki i dunczyki i sam mowił ze najgorzej jak było to zostawało 30-35zł na sztuce.

Tylko ty liczysz prosieta od wagi 25-30kg ze ci urosna w te 3 miesiace a nie od oproszenia maciory.

U mnie maciora prosiła sie 4.12.2015 swinki sprzedane 26.04.2016 w wadze sredniej 141kg 11 sztuk co ci daje 144dni od urodzenia wiec chyba nie tak zle wiadomo sa takie co rosna 160-170dni,

Co wiecej znajomy mowił ze czasmi w duzych partiach 100-150szt tez sie trafiaja chore i ostatnio kupił dunczyka i padlo 14sztuk z ponad 100 wiec strata nie mała.

Opublikowano

Kolego u mnie to skład mieszanki paszowej opart y jest na przenzycie jeczmieniu owsie i przenicy lub przenzycie i mieszance zbozowej ale mieszance a nie ze 90% owsa i mowia ze to mieszanka. Koncentratu daje wiecej niz zalecaja ale to jest oparte na doswiadczeniu własnym ale dokładne dawki podałbym ci ale musiałbym zejsc do paszowni bo skład rozni sie w zaleznosci od wieku i kilogramów prosiaka warchlaka tucznika jest karmiony inaczej.

Powiem ci ze podstawa to stały dostep do wody

A druga kwestia to zaufany inseminator i krycie odpowiednimi dobranymi pod siebie rasa a nie jakie jest ja głownie kryje rasa miesna ale nie zawsze,

A TB nikt nie da recepty ze to co u mnie sie sprawdziło podziała u cb musisz praktykowac i sie nie zniechecac bo poczatki u mnie były koszmarne

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v