Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a u mnie 3,7+vat 10gr w górę, jest to mała ubojnia i zaczyna im brakować żywca.

U mnie też mała ubojnia, tygodniowo 80 szt idzie. Ale w pobliżu zero konkurencji, a na skupach co przyjeżdżają to po 3,00-3,20 + vat.

Opublikowano

Teraz sie zastanawiam czy przyoszczędzenie na paszy w ostatniej fazie tuczu mogła aż tak wpłynąć na miesność ?

cześć, od kilku lat wszystko liczę i w pliku zapisuję. Ostatnia faza tuczu tj. od 100 kg wzwyż nie wymaga aż tyle białka co do 100kg. Nie ma to wpływu na mięsność - na tych samych świniach kilka razy testowałem. Raczej w Twoim przypadku zaniżyli Ci aby cenę upierdzielić

Opublikowano

Przyszło rozliczenie od Piniego za świnie które oddawałem w piatek. Cena wychodząca była 5.30 netto za 56%. Mi niestety Wyszła średnia cena 5.13 netto, średnia waga po uboju 95 kg, no i kilka było przerośnietych ponad 106 kilo mięsa. Pojechały w 88 dniu od wstawienia. Cos mi się mięsność nie podoba bo troszkę ponad 55 średniej... Może to przez Wagę ? Na żywą miały gdzieś po 123 średnio. Czempiony po 135+, i ładnie z ceny ucieli. Jednego zostawiłem dla siebie bo ma ponad 145 kilo. Dziś pojechała kolejna Partia do Piniego 100 sztuk, w 92 dniu od wstawienia. Średnia waga w jakiej przyjechały Warchlaki 33 kg. Ale były strasznie nie równe.Kilka zapewne miały po 40 kilo dlatego takie przyrosty.

Jak bym chciał porównywać cene z najbliższym zakładem (Skiba Chojnice) z Piątku to on miał 4.7 netto za E. Takze różnica kolosalna...

Ta ubojnia zaniża o 2,5% miesność i to jest standard

Na piontek sprzedane 180 szt. 4,5-1% + VAT

Opublikowano

Tak myślałem koledzy, że coś jest raczej nie tak z tym Pini. Jest nauczka i porównanie na przyszłość. 

Na przyszły piątek mam zapisane 180 sztuk do Animexu. Cena wyjściowa 5.45 netto. Tyle tylko, że cena obowiązuje do środy a od czwartku nowy cennik. Oby nie poszły w dół, bo cena naprawdę już przyzwoita.

Opublikowano

W piątek poszło 5szt. po 3.4zł + vat. (32szt czekają jeszcze 10 dni) może cena podrośnie? :) Sprzedałem tylko 5szt bo miały wagę na styk. Średnia waga sztuki była 126.5kg. Czekałem 5 dni aż zrobi się wolny termin w ZM Kościerzyna, ale się nie doczekałem. Musiałem sprzedać do Obojana. Niby Kościerzyna ściąga sporo towaru z Litwy i nie biorą teraz tyle świń od Polskich rolników. ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v