Skocz do zawartości

Bób na świeży zbiór- rozstaw międzyrzędzi

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

ja kropie bańdurem pod tunelami ale nie po bobie tylko miedzyrzędzia dawka 3l/300l wody, jak zaleci na bób to przypala. Po zdjęciu włóknin tylko nie jak chwast jest wyższy jak bób, smiało corumem 2 dawki i będzie czysto.

jak nie ma chwastu to ściągaj dopiero jak kwitnie.

gienio u nas zagranica 13zł/h

Edytowane przez Kamil92K
Opublikowano

Panowie co ile sadzicie kolejne rzuty? Ja ostatni mam że lada dzień się wykluje na powierzchnię to było by ok jakby kolejny rzut podadzić już? W zeszłym roku mi się to trochę połączyły rzuty a za chiny nie mogę sobie przypomnąć kiedy sadziłem.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jakbyś wjechał wcześniej w moje pola ;) Problem miałem 28 marca wjechać, a co nie mówić o wcześniejszym terminie ;) 

A po drugie namaczany mi ładnie równo wschodzi. Później w czasie zbiorów jest bardziej wyrównany towar ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

Po ostatnich suchych latach i nierównych wschodach wolę pobawić się w namaczanie. Te 400kg które rocznie sadze to nie jest jakoś dużo z tym roboty. 

Opublikowano

Tomasz nie przetłumaczysz takiemu oczywistej oczywistości. na sadzarce czy ręcznie mokry czy suchy tak samo pójdzie gorzej już siewnikiem siać bo może robić ciapę

To zdaje się ta sama osoba co miała dużo do powiedzenia jak pytałem w grudniu o przełożenia sadzarki do bobu a jak przyszło co do czego to żadnej konkretnej wiedzy

11 godzin temu, kellyq napisał:

Panowie co ile sadzicie kolejne rzuty? Ja ostatni mam że lada dzień się wykluje na powierzchnię to było by ok jakby kolejny rzut podadzić już? W zeszłym roku mi się to trochę połączyły rzuty a za chiny nie mogę sobie przypomnąć kiedy sadziłem.

daj mu wyjść na powierzchnię. za tydzień możesz spokojnie sadzić

zawsze jest problem w rozdzieleniem pierwszego marcowego i kwietniowego zwłaszcza jak kwiecień ziemny dlatego musi się pokazać

Opublikowano

Zalezy jaki chce odstęp między zbiorami, mi zależy na tym żeby mieć co 4 dni zbiór, a sadze w praktyce co około 7, zazwyczaj pomiędzy 1 a 2 mam 8-9 dni a potem się to zagęszcza. Aktualnie mam tak, że pierwszy rzut dziś lub jutro wyjdzie z ziemi, drugi rzut zaczyna generować pęd w górę, trzeci ma około 1-2 cm korzenia a 4 dzisiaj będę siał :)

Opublikowano (edytowane)

ja takich krótkich przerw nie robię bo przynajmniej pierwszy chcę 2-3 tygodnie  zbierać dlatego 2 sadze w ostatnie dni kwietnia a następne co 2 tygodnie

2,3,4 to przynajmniej 1,5 i więcej tyg zbieram. detaluje to i  więcej czasu potrzebuje. u mnie to taka zabawa na 3/4 wakacji 😁

tak piszesz o tych cm to u mnie coś podobnego mam pod agrowłókniną i normalnie co praktycznie agrowłóknina nie daje istotnego przyspieszenia.

u mnie ostatni będzie za więcej niż miesiąc.

w tym roku na pierwszym dawałem rosafert 5-12-24 to praktycznie jak odgrzebiesz to nadal bywają granule nie rozpuszczone. to nie jest tylko mój wymysł że rosafert się słabo rozpuszcza w niedzielę byłem u takiego gościa co handluje nawozami 100kg od mnie i ten sam problem, klienci tak samo skarżą si też na jego rozpuszczalność

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Ja to robię tak, żeby w 2, max 3 tygodnie to potem zebrać :) ja na rozpuszczalność rosafertu nie narzekam, prawda, ten 5-12-24 trochę dłużej się rozpuszcza, ale ten 12-12-18 to tyle samo czasu co hydro. 

Opublikowano
Dnia 20.04.2021 o 08:00, racyl napisał:

ja takich krótkich przerw nie robię bo przynajmniej pierwszy chcę 2-3 tygodnie  zbierać dlatego 2 sadze w ostatnie dni kwietnia a następne co 2 tygodnie

2,3,4 to przynajmniej 1,5 i więcej tyg zbieram. detaluje to i  więcej czasu potrzebuje. u mnie to taka zabawa na 3/4 wakacji 😁

tak piszesz o tych cm to u mnie coś podobnego mam pod agrowłókniną i normalnie co praktycznie agrowłóknina nie daje istotnego przyspieszenia.

u mnie ostatni będzie za więcej niż miesiąc.

w tym roku na pierwszym dawałem rosafert 5-12-24 to praktycznie jak odgrzebiesz to nadal bywają granule nie rozpuszczone. to nie jest tylko mój wymysł że rosafert się słabo rozpuszcza w niedzielę byłem u takiego gościa co handluje nawozami 100kg od mnie i ten sam problem, klienci tak samo skarżą si też na jego rozpuszczalność

ultre 8 polecam na wczesne nasadzenia. Dużo fosforu na początek. Tzn spróbować sobie można kawałek tak i tak.

Opublikowano
Dnia 20.04.2021 o 07:03, racyl napisał:

Tomasz nie przetłumaczysz takiemu oczywistej oczywistości. na sadzarce czy ręcznie mokry czy suchy tak samo pójdzie gorzej już siewnikiem siać bo może robić ciapę

To zdaje się ta sama osoba co miała dużo do powiedzenia jak pytałem w grudniu o przełożenia sadzarki do bobu a jak przyszło co do czego to żadnej konkretnej wiedzy

daj mu wyjść na powierzchnię. za tydzień możesz spokojnie sadzić

zawsze jest problem w rozdzieleniem pierwszego marcowego i kwietniowego zwłaszcza jak kwiecień ziemny dlatego musi się pokazać

Chcesz powiedzieć że moczonego bobu sadzarka automatyczna pobierze tyle samo co suchego? 

Opublikowano (edytowane)

masz miseczki na łańcuchu to tym bardziej nie będzie brało po dwa ziarna

może tu wyskoczysz z mtz 😂

Edytowane przez racyl
Opublikowano

u mnie przykryty na części pola, tez agrowłóknina to jakoś nie jest tak za***isty jak się spodziewałem.

A ten nie przykryty to sporo jest do tyłu względem poprzedniego roku

Opublikowano
17 godzin temu, racyl napisał:

masz miseczki na łańcuchu to tym bardziej nie będzie brało po dwa ziarna

może tu wyskoczysz z mtz 😂

Ale ty pitolisz 😆 mowa była o tym że suchy i mokry według twojej teorii wszech czasów idzie w sadzarce tak samo co jest kompletną bzdurą. 

Opublikowano (edytowane)

Na pewno suchy i mokry nie będzie szedł tak samo w sadzarce, choćby z tego powodu, że mokry jak nasiąknie to te ziarno rośnie prawie dwukrotnie.

Znajmomy sadzi mokry i suchy automatyczną, to mówił mi że suchego wychodzi mu 220kg/ha, a mokrego(ważonego przed namaczaniem) około 170-180kg.

Opublikowano

co zamiast 200kg zasadzi ci 300kg 😂 no wyjdzie tyle bo przecież wody sie nasienie napiło,

Można namoczyć ziarnka, rozłożyć na przewianie i nic się nie będzie kleić

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Na pewno suchy i mokry nie będzie szedł tak samo w sadzarce, choćby z tego powodu, że mokry jak nasiąknie to te ziarno rośnie prawie dwukrotnie.

Znajmomy sadzi mokry i suchy automatyczną, to mówił mi że suchego wychodzi mu 220kg/ha, a mokrego(ważonego przed namaczaniem) około 170-180kg.

O tym cały czas mówię ale nie wszyscy rozumieją 

Opublikowano

8 minut temu, karol19920 napisał:

Ale ty pitolisz 😆 mowa była o tym że suchy i mokry według twojej teorii wszech czasów idzie w sadzarce tak samo co jest kompletną bzdurą. 

chyba kolego nigdy nie sadziłeś zaprawianych ziemniaków taśmówką że  wydają ci się pewne rzeczy nie realne.

wolałbym jeździć wolniej i sadzić namoczony niż zpaierdalać jak głupek i suchym sadzić o tej porze. z resztą z wcześnymi jest podobnie

1 minutę temu, karol19920 napisał:

O tym cały czas mówię ale nie wszyscy rozumieją 

a z czego to wynika jak nie z tego że suchego łapie po 2 ziarnka a z mokrego tylko po jednym.

co tu jest nie do zrozumienia ? jaka w tym teoria ?

ja np wolę gęściej sadzić ale nie po 2-3 ziarnka na kupie