Skocz do zawartości

Kastracja byczków


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niekoniecznie ja go zjem. Ale dlaczego wyprodukowana prze zemnie wołowina nie ma byc lepsza tylko gorsza.A druga sprawa to mogłyby chodzić po odsadzeniu z jałówkami a to dla mnie byłoby wygodniejsze  

Opublikowano

Zależy czy kupujesz odsadki i je chowasz czy masz mamki. Bo jeżeli kupujesz odsadki to już trochę za późno na takie rzeczy. Gdy masz mamki to szkoda takich byczków np. masz mamki a nie masz rozpłodnika to tak jak ja robię biorę takiego byczka patrzę czy nie jest spokrewniony z krową i już może kryć i jest o wiele taniej  ;)

Opublikowano

Mam zeszłoroczne jałówki/ mamki/  i teraz chodzi z nimi byk .Jak sie urodzą to mógłbym je wykastrować i byłby spokój , po odsadzeniu chodziły by z cieliczkami , a tak będzie potrzebna osobna zagroda i buda , albo sprzedaż odsadków 

Opublikowano

Do jakiego kojca .U mnie niema żadnych kojców .Bydło chodzi na kilkuhektarowym wybiegu i ma dostęp do szopy z której korzysta tylko w wyjątkowych warunkach Zeszłorocznych jałówek mam 11 i te chodzą od miesiąca z bykiem A 7 tegorocznych jest osobno i dołączą do reszty dopiero za rok

Opublikowano

Nie baw się w takie rzeczy. Smak mięsa kastratów nie różni się aż tak bardzo aby to miało znaczenie. Kiedyś tak robiono gdyż był przepis zakazujący krycia naturalnego. Aby legalnie chować byka trzeba go było kastrować. Teraz podobno powoli, ale jednak odchodzi się również od kastrowania wieprzków. Gdyż smak mięsa zmienia się dopiero w późniejszym wieku niż do którego zdążą one przeżyć.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez tymtus
      Co sądzicie o kastracji bydła mięsnego? W Europie nie jest to rozpowszechnione, ale prawie cała reszra świata jednak stosuje tą metode, pozwala to na o wiele tańszy koszt wyprodukowania wołowiny, oraz zmiejsza szanse kazirodztwa, oraz ułatwia prace nam, rolnikom. Bardzo wygodna jest metoda bandingu, która polega na zakładaniu specjalnych gumek na moszne cielaka, po czasie jądra po prostu odpadają. Zestaw do takiego zabiegu, to koszt 50zł, jest dostępny w polsce, chociaż z samą praktyką bandingu się nie spotkałem. Co Wy o tym sądzicie?
    • Przez s_z_k
      czy ktoś orientuje się jakie wybicie mogą mieć byki zebu? 
    • Przez GrubyRolnik123
      Witam
      kupię 50 sztuk bydła 1-2 miesięcznych, szczegóły w wiadomośći prywatnej na agrofoto.pl
      ✅✅✅✅✅✅
       

    • Przez szczygel18
      Witam niebawem zamierzam kupi większą ilości cielaków najlepiej mięsnych chodzi mi tu o byczki ale mogą to być również mieszańce prosił bym o jakieś namiary rolników bądź pośredników za pomoc będę bardzo wdzięczny...
       
      Myślę ze nie tylko mi to będzie pomocne...
    • Przez ŁukaszOla
      Witam , mam pytanie jak sprzedać byki lepiej na żywa czy poubojowo 
       

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v