Skocz do zawartości
bolos51

Massey ferguson problem z 4 biegiem

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
bolos51    2

Witam,
Jechałem ostatnio w pole z rozrzutnikiem i pod górę zredukowałem z 4 biegu na 3, później chciałem wbić 4 i 4 nie chciała wejść tzn dżwignia od biegów była w dobrym położeniu a biegu nie bylo, musiałem powbijać inne biegi żeby póżniej 4 weszła, problem z 4 się powtarza i nie raz jak się jedzie jest wszystko ok a za chwilę nie ma biegu, nie raz jak się wbije na postoju czwórkę jest ok i jak się wybije i chce się ją wbić z powrotem to znowu ciągnik nie jedzie. Jak ktoś miał podobny problem to proszę o pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
andrewk    77

Sprawdź stan wybieraka pod ciągnikiem. Czy nie poluzowała się śrubka co go łączy z trzpieniem wychodzącym z skrzyni. Najlepiej wyjmij go i sprawdź stan plastikowych tulejek w kształcie kuli. Są 2szt, na górze i na dole. Jeżeli wszystko ok, trzeba się dobrać do środka, odkręcając dekiel i sprawdzić co tam się dzieje.

 

PS. Gdybyś chciał jakiś schemat to służę pomocą.

Edytowano przez andrewk

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" -_-

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bolos51    2

Tzn tutaj z prawej strony sprawdzałem i wszystko było ok, zauważyłem że jest luz na tym trzpieniu co wchodzi do skrzyni i lekko się tam leje olej, z resztą biegów jest wszystko okej, więc to raczej nie popuszczona śrubka albo pęknięte kulki, nawet te kulki wyciągałem ostanio jak sprawdzałem i były dobre, a jeszcze dodam że jak wbije tą 4 i ciągnik nie jedzie i jak się próbuje lekko dobić bieg to zaczyna coś tak lekko zgrzytać.

Edytowano przez bolos51

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

andrewk    77

Bez zdjecia dekla nic nie wskorasz.

Edytowano przez andrewk

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" -_-

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bolos51    2

Problem jest o tyle dziwny że raz jest 4 bieg a raz nie, jeśli się przebija z 3 biegu na 4 w odpowiedni sposób to wtedy zaskoczy i jest ok ale przeważnie słychać tylko zgrzyt i ciągnik nie jedzie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
andrewk    77

Nikt nic Ci nie wywrozy bez zdjecia dekla.


"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" -_-

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W deklu jest wymienna tulejka, jesli Ci leci olej to ją wymień, zwróć uwagę czy wałek wybieraka się nie wyrobił. Tak jak kolega wyżej pisał bez zdjecia dekla niczego się nie dowiesz... prawdopodobnie poleciał Ci hamulec synhronizatora, ale nie ma co wróżyć tylko sprawdzić i będzie wszystko wiadomo


a

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez kamil800
      Witam
      Mam taki problem, ze podczas jazdy po szosie musze co jakas chwile kontrowac w lewo i tylko w lewo, ostatnio zaczal mi podciekac silownik skretu, czy to moze on jest tym problemem czy jednak orbitrol?
      Problem dotyczy mf 8120
    • Przez Cineek
      Witam.
      Mam pytanie, jak ustawić amortyzacje podnośnika w 6180, jak jadę np: z talerzówką, pługiem obrotowym. Widzę że jest tam kontrolka, ale pewnie trzeba zrobić jakąś kombinację pokręteł. Proszę o pomoc. Poniżej obrazek. Pozdrawiam
    • Przez Zet7211MF6140
      Witam. Jest taki problem że ciągnik nie ma tak jak by siły. Na postoju wchodzi normalnie na obroty a już przy małym obciążeniu max 1500 złapie, nawet jak sie jedzie samym ciągnikiem to nie można go rozpędzić. Dodam że dopiero była robiona pompa wtryskowa i przed naprawą było to samo. Co może być nie tak?
    • Przez marcin80wlkp
      Witam. Dziś po godzinnej pracy w polu sprawdziłem ciśnienie na pompie. Jeden obieg, który idzie na hydraulikę zewnętrzną pokazuje 170-180 atm, drugi przy skręconych kołach, rozgrzanym oleju i ok 1000obr/min pokazuje 80 atm. Wspomaganie ciężko mi chodzi, do tego coraz ciężej wchodzą mi biegi i obstawiam że to przez to, że padła druga sekcja pompy. Czy bez zastanowienia mogę zamawiać nową, czy jest możliwe, że jeszcze coś innego może być nie tak?
    • Przez kevin25
      Witam pacjent MF 3050 z 1989r zaczęło słabnąc wspomaganie na wolnych obrotach szczególnie zauważalne przy pracy z ładowaczem. I słabiej działające hamulce. 
      Ciśnienie na tylnych złączkach 180bar przy 1tys i przy 2tys rpm 
      Ciśnienie na punkcie pomiarowym 2 sekcji na wspomaganie na wolnych obrotach 145bar przy 2 tys rpm 170bar 
      I z tego co wyczytałem pompa do wymiany. Chce się tylko upewnić czy na pewno ?
      Jest możliwość wsadzenia mocniejszej pompy na Sekcji hydrauliki zewnętrznej ? 
       
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.